Antena Meniu Search
x

Ai nevoie de concediu medical? 3 efecte pe care le are asupra jobului tău

Dacă ai nevoie de concediu medical este bine să știi nu numai în ce condiții poți beneficia de el, ci și care îți sunt drepturile în funcție de efectele pe care le produce asupra relației contractuale pe care o ai cu angajatorul.  

de Redactia Observator

la 09.05.2019, 16:34

Dacă ai nevoie de concediu medical este bine să știi nu numai în ce condiții poți beneficia de el, ci și care îți sunt drepturile în funcție de efectele pe care le produce asupra relației contractuale pe care o ai cu angajatorul.  

Ca să poți beneficia de concediul medical, mai întâi de toate este esențial să discuți cu angajatorul tău (dacă nu e vorba de vreo urgență, bineînțeles). Motivul ține de faptul că ai nevoie de o adeverință de salariat care să ateste că ești asigurat și din care să reiasă situația concediilor medicale luate sau nu în ultimele 12 sau 24 de luni. Doar așa poți să obții apoi (de la medic) certificatul pentru concediul medical. Este foarte important să știi cum poți obține adeverința de salariat, în cât timp îți este eliberată și ce valabilitate are.

Dacă obții venituri din activități independente, atunci ai posibilitatea să te asiguri voluntar pentru concedii și indemnizații, adică să închei un contract de asigurare cu CNAS, plătind o contribuție lunară aplicată unui venit ales, dar nu mai mic de un salariu minim brut, (chiar dacă plătești deja contribuția la sănătate pentru veniturile respective).

Odată ce ai obținut concediul medical, e bine să știi și în ce fel îți afectează jobul, pentru că are efecte asupra contractului individual de muncă, în cazul posibilității de concediere, a concediului de odihnă. Iată ce trebuie să știi despre fiecare dintre ele:

Contractul individual de muncă

Concediul medical suspendă de drept contractul individual de muncă. În aceste condiții, nu mai ai drepturi salariale, ci ți se acordă doar indemnizația care, practic, compensează pierderea venitului din salariu. Totodată, ea îți asigură un minim financiar necesar în perioada concediului.

Posibilitatea de concediere

Concedierea este interzisă, potrivit prevederilor articolului 60 din Codul Muncii pe durata concediului medical, indiferent de tipul acestuia.

Există, însă, și câteva excepții de la această regulă, despre care este bine să știi. Este vorba de reorganizarea judiciară, falimentul sau dizolvarea angajatorului. Situațiile de felul acesta nu te lasă fără venit. La fel ca și în cazul în care a expirat termenul până la care a fost încheiat contractul asiguratului, casa teritoriala de sănătate preia în plată indemnizația.

Mai este un aspect foarte important: dacă este vorba despre o concediere ce presupune o perioadă de preaviz, aceasta din urmă este întreruptă de concediul medical. Așadar, la revenirea din concediu, beneficiezi în continuare de numărul de zile de preaviz rămase înainte de suspendare.

Concediul de odihnă

După cum am văzut mai sus, concediul medical suspendă contractul de muncă, ceea ce înseamnă că el are același efect și asupra concediului de odihnă. Prin urmare, dacă perioada de incapacitate temporară de muncă survine în acest timp, concediul de odihnă se suspendă, iar zilele neefectuate sunt reprogramate după revenirea la serviciu.

În cazul în care concediul medical însumează 12 luni sau se întinde pe mai mulți ani consecutivi, atunci când revii la muncă ai dreptul la un singur concediu de odihnă care se acordă în anul în care vii înapoi la serviciu. Dacă lucrezi în administrația publică, regiile autonome cu specific deosebit și în unitățile bugetare și ai lipsit de la muncă un an, din motive medicale, nu ai dreptul la concediu de odihnă pentru acel an.

Așadar, ca să nu ai surprize neplăcute legate de concediul medical, trebuie să obții o adeverință de salariat sau un act care să ateste că ești asigurat, să te interesezi de drepturile pe care le ai și de obligațiile pe care le are angajatorul tău. Toate astea, ca să eviți din start să te trezești situația în care trebuie să dai bani din buzunar pentru servicii care sunt decontate. Sau, după caz, că primești la salariu, când te întorci la muncă, mai puțin decât te-ai fi așteptat.

Sursa foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Ai nevoie de concediu medical? 3 efecte pe care le are asupra jobului tău