Antena Meniu Search
x

Contestații Evaluare Națională 2019. Procedura pentru stabilirea notei finale

Contestațiile la Evaluarea Națională 2019 se depun astăzi, după afișarea rezultatelor. Candidații nemulțumiți pot face cerere pentru recorectarea lucrărilor la română, matematică sau limba maternă, probe pe care le-au susținut.

de Redactia Observator

la 25.06.2019, 08:27

Notele de la Evaluarea Națională 2019
Procedura pentru depunerea și soluționarea contestațiilor de la Evaluarea Națională 2019 - Mediafax Foto / Marian Ilie

Contestațiile la Evaluarea Națională 2019 se depun astăzi, după afișarea rezultatelor. Candidații nemulțumiți pot face cerere pentru recorectarea lucrărilor la română, matematică sau limba maternă, probe pe care le-au susținut. Notele finale sunt afișate pe 29 iunie.

Elevii care sunt nemulțumiți de rezultatele la Evaluare Națională 2019 pot face contestație, pentru a obține un punctaj mai mare. Cererea trebuie depusă în aceeași zi a afișării rezultatelor, iar timpul pe care îl au la dispoziție este de 6 ore (cu o oră mai mult față de anul trecut).

Astfel, contestațiile la Evaluare Națională 2019 se depun marți, 25 iunie, între orele 14.00 – 20.00. Candidații pot cere revizuirea lucrărilor la una sau la toate materiile la care au susținut examenul: Limba și literatura română, Matematică și, pentru candidații de la școlile cu predare într-o limbă a minorităților – Limba maternă.

Contestații Evaluare Națională 2019: procedura de recorectare

Pe acelaşi subiect

În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, notele obținute se trec, pe fiecare lucrare în parte, cu cerneală roșie, de către profesorii evaluatori, după ce este verificată concordanța cu borderourile individuale, și sunt semnate de aceștia. Nota finală se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, anunță Ministerul Educației Naționale.

În cazul în care diferența între notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori numiți de președintele comisiei. După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele 4 note, după eliminarea celor două note/valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală care se trece pe lucrare și este înregistrată în catalogul evaluării naționale.

Notele inițiale, comparate cu notele de după contestație

În cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluarea inițială.  

În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații.

Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestații. Nota obținută în etapa de soluționare a contestaților este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.

Declarație-tip la contestații

Candidații care depun contestații la Evaluare Națională 2019 completează și semnează o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat la cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației, poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. În cazul candidatului minor declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali al acestuia.

Media generală obţinută la Evaluare Naţională 2019 constituie unul dintre criteriile pentru admiterea în învăţământul liceal de stat. Media de admitere în liceu este media ponderată dintre media generală la Evaluarea Naţională (reprezentând 80) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (reprezentând 20%).

Rezultatele finale de la Evaluare Națională vor fi publicate în data de 29 iunie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Educatie » Contestații Evaluare Națională 2019. Procedura pentru stabilirea notei finale