Antena Meniu Search
x

Ce este ADHD, afecțiunea de care suferă copilul de 9 ani din București care și-a înjunghiat de mai multe ori bunica

O crimă oribilă a avut loc, marți după-amiază, în București, unde o bătrână de 70 de ani a fost înjunghiată mortal de nepotul ei, un băiat de 9 ani, care era diagnosticat cu ADHD.

O crimă oribilă a avut loc, marți după-amiază, în București, unde o bătrână de 70 de ani a fost înjunghiată mortal de nepotul ei, un băiat de 9 ani, care era diagnosticat cu ADHD.

ADHD este o tulburare de neurodezvoltare care are cauze neurobiologice și ale cărei principale simptome sunt deficitul de atenție și hiperactivitatatea. Este vorba despre o tulburare frecvent întâlnită în rândul copiilor şi adolescenţilor.

După aflarea cumplitei vești, vecinii au povestit că băiatul era extrem de agresiv cu cei din anturajul său, dar și cu cei de la bloc.

Pe acelaşi subiect

Se certa des cu alți copii și cu părinții acestora atunci când mergea în parc, nu-și asculta bunica și chiar și-ar fi rănit fratele, în vârstă de 7 ani, căruia i-a spart capul cu o piatră. Se pare chiar că, de mai multe ori, ar fi fugit de acasă.

Ce înseamnă ADHD

Tulburarea de deficit de atentie și hiperactivitate (ADHD) este o tulburare de neurodezvoltare care are cauze neurobiologice.

Desi există unele ipoteze despre determinarea genetică a acestei tulburări, care este prezentă încă de la naștere, acest fapt nu a fost încă dovedit clar.

ADHD poate apărea ca urmare a afectării creierului copilului in timpul dezvoltarii fetale, la naștere sau după naștere ca urmare a producerii unor traumatisme, leziuni, infectii, din cauza lipsei temporare de oxigen sau a altor afectiuni congenitale.

Astfel, incidenta ADHD este semnificativ mai crescută în randul acestor categorii de risc, la care se adauga și categoria copiilor prematuri sau cu greutate foarte mica la nastere.

De asemenea, stresul, fumatul, consumul de droguri, alcool și medicamente interzise în timpul sarcinii sau alte afectiuni medicale ale mamei în timpul sarcinii pot determina tulburarea ADHD la copil.

În același timp, copiii cu un istoric timpuriu de abuz, neglijare și abandon manifestă simptome specifice ADHD, deși în cazul acestora este mult mai probabila existenta unei tulburari de atasament.

ADHD nu înseamnă un copil excesiv de hiperactiv, care se cațără peste tot, vorbește neintrebat sau incalcă toate regulile. ADHD înseamna mult mai mult.

Există două tipuri de ADHD:

  • ADHD in care predomina neatenția - mai frecvent in cazul fetelor. Presupune un șablon consistent și vizibil de dificultati de concentrare a atenției, în special in sarcinile care implica un efort mental susținut (cum sunt sarcinile scolare), dificultati de organizare și planificare a activitatilor simple de zi cu zi, distractibilitate, superficialitate și neglijență in privinta bunurilor personale si activitatilor de realizat, dificultati în a ințelege instructiuni verbale complexe, în a rămâne la subiect in timpul unei conversatii și dificultati în a povesti coerent o intâmplare. 
  • ADHD in care predomina hiperactivitatea și impulsivitatea - mai frecvent la baieti. Implică o activitate motorie excesiva, o stare permanenta de agitatie, vorbit excesiv, lipsa răbdarii și incapacitatea de a amâna gratificarea, nevoia de a primi pe loc ceea ce isi doreste, asumarea unor comportamente riscante fără o anticipare corecta a consecintelor sau a pericolului.

De multe ori, copilul prezintă toate cele trei elemente descriptive ale acestei tulburari: hiperactivitate, impulsivitate și neatentie, cu grade variabile de severitate, potrivit reginamaria.ro.

Pentru a lua în calcul diagnosticul de ADHD este nevoie ca viata sociala a copilului, abilitatile sale adaptative și mai ales performanta sa scolara să fie sever afectate de aceste tipuri de comportamente, astfel incat rezultatul sa fie un copil disfunctional in toate mediile de viata: familială, școlară sau academica și socială.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » Ce este ADHD, afecțiunea de care suferă copilul de 9 ani din București care și-a înjunghiat de mai multe ori bunica