Antena Meniu Search
x

Coronavirus, 21 mai. 1.156 decese în România, 17.585 cazuri confirmate. Record de infectări la nivel global, în ultimele 24 de ore

Ludovic Orban, premierul României, a susținut o declarație de presă în care a precizat că va fi obligatorie purtarea măştii în toate spaţiile închise. De asemenea, permierul făcut câteva precizări privind revenirea economică a țării.

de Redactia Observator

la 21.05.2020, 22:24

România raporta, pe 21 mai 2020, 1147 de decese - Profimedia
  • Număr record de infectări la nivel global, în 24 de ore
  • OMS își manifestă îngrijorarea pentru țările cu venituri mici și medii
  • România înregistrează un total de 1.156 de decese

Ora 22.22 - Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat că circa 2,3 milioane de români vor primi gratuit câte 50 de măști de protecție. Pe de altă parte, autoritățile din Grecia au anunțat că, din 15 iunie, așteaptă numeroși turiști din mai multe țări, inclusiv România.

Ora 20.23 - Federația Română de Fotbal a anunțat că, din cauza epidemiei de coronavirus, echipele vor avea voie să treacă 20 de jucători pe foaia de joc, la fiecare meci de după reluarea campionatului, și vor avea posibilitatea să efectueze câte cinci schimbări la fiecare meci.

Ora 18.48 - Au fost confirmate încă cinci decese la pacienți din România infectați cu noul coronavirus. Numărul total al deceselor provocate de coronavirus la noi în țară a ajuns la 1.156.

Deces 1152 - Bărbat, 46 ani, județ Iasi. Dată confirmare: 20.05.2020. Dată deces: 21.05.2020. 

Comorbidități: HTA, DZ, Obezitate. 

Deces 1153 - Bărbat, 54 ani, județ Iași. Dată confirmare: 16.05.2020. Dată deces: 21.05.2020. 

Comorbidități: nefropatie glomerulara cronica, dializat, insuf cardiaca clasa a III a NYHA, insuficienta venoasa cronica, tromboze venoase multiple, hipertensiune pulmonara moderata, disfunctie sistolica severă. 

Deces 1154 - Bărbat, 51 ani, județ Bacău. Dată confirmare: 10.05.2020. Dată deces: 21.05.2020. Comorbidități: obezitate. 

Deces 1155 - Femeie, 66 ani, județ Galati. Dată confirmare: 07.05.2020. Dată deces: 21.05.2020. Comorbidități: ciroza hepatica. 

Deces 1156 - Femeie, 45 ani, județ Alba. Dată confirmare: 20.05.2020. Dată deces: 21.05.2020. Comorbidități: obezitate, HTA, DZ tip II

Ora 18.25 - Marea Britanie a ajuns la aproape 251.000 de infectări și peste 36.000 de decese provocare de coronavirus. Numărul de infectări noi este în creștere în ultimele două zile.

Ora 16.40- Măsurarea temperaturii la intrarea în spațiile publice închise a devenit nou motiv de ceartă între români. Unii cetățeni refuză măsurarea termică, ceea ce duce, de cele mai multe ori, la conflicte cu agenții de pază sau chiar poliția. Raed Arafat spune că e dreptul oamenilor să refuze, dar și dreptul angajaților de a refuza accesul.

„Termometrul digital nu înregistreaza date personale, nu implanteaza cipuri, nu face poze si nu ia CNP-ul, numele si adresa perosanei. Acesta afiseaza doar temeperatura si poate fi utilizat de personal nemedical instruit in utilizarea unui astfel de dispozitiv”, a explicat Raed Arafat. Mai multe detalii AICI.

Ora 16.20- Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat că ”începe marea testare în Capitală”, urmân ca vineri să fie lansată platforma www.testampentrubucuresti.assmb.ro, unde se pot înscrie voluntar 11.000 de bucureşteni, pentru a fi testaţi gratuit în vederea depistării infecţiei cu noul coronavirus.

Ora 16.00- Mai mulți români angajați la un abator din Dissen, în nord-vestul Germaniei, au fost infectați cu noul coronavirus.

”Toate persoanele infectate suferă de o formă ușoară a bolii sau sunt asimptomatici și beneficiază de sprijinul companiei angajatoare pentru procurarea produselor necesare în această perioadă. Potrivit datelor comunicate de misiunea diplomatică, demersurile autorităților germane competente pentru investigarea și gestionarea situației sunt în curs de derulare, iar compania cooperează îndeaproape cu autoritățile locale pentru a lua toate măsurile necesare în acest context”, se mai arată în comunicatul MAE. Mai multe detalii AICI.

Ora 15.44- Începând din 3 iunie, Italia își va deschide granițele către toate țările Uniunii Europene, fără a fi necesară carantinarea. Anunțul a fost făcut de premierul italian, în camera inferioară a Parlamentului. Măsura a fost luată în contextul eforturilor de "relansarea a economiei" în Peninsulă, a declarat Giuseppe Conte, potrivit CNN. Astfel, din 3 iunie, frontierele Italiei se vor deschide pentru toate țările din UE. Vor fi incluși și britanicii, care acum sunt în afara blocului comunitar. Premierul a confirmat, de asemenea, că nu va fi necesară carantinarea.

Ora 15.26- Aproximativ 30 de români care muncesc în Spania au rămas blocați pe aeroportul Otopeni după au aflat că nu se pot îmbarca în cursele către Madrid, respectiv către Barcelona, decât dacă sunt cetățeni spanioli.

Ora 15.00- Directorul adjunct al Şcolii din Baia Mare ştie cât de mult a investit unitatea de învăţământ în această perioadă pentru ca elevii să se întoarcă în bănci începând cu 2 iunie.

Ora 14.40- Alexandru Rafila a explicat ce se întâmplă de fapt cu aparatele care afișează temperatura și care sunt folosite la intrarea în supermarket-uri, stârnind adevărate scandaluri:

"Nu e vorba de termoscanare. Este vorba de măsurarea temperaturii. Termenul utilizat de termoscanare induce nesiguranță celor care se tem că se găsește ceva la persoana care e investigată. Termoscanarea nici măcar nu are legătură cu aceste aparate de măsurat temperatura individual, sunt niște dispozitive de mari dimensiuni care măsoară temperatura pentru persoane care trec prin anumite culoare, gen aeroport, gări, instituții cu trafic mare de persoane.

Termoscanarea nu se referă la măsurarea individuală a temperaturii. Dacă folosim un termen mult mai simplu, măsurarea temperaturii de la distanță, o parte din neliniști o să dispară, lumea nu cred că o să-și închipuie că se poate obține altceva decât o temperatură corporală, care în mod normal e până la 37 grade. Trebuie să explicăm oamenilor. Unul dintre principalele elemente pe care nu le luăm în considerare când luăm foarte multe decizii e să le pregătim înainte, să le explicăm oamenilor cu ce tip de aparate se face, dacă personalul a fost instruit. Trebuie să oferi informații, să dai încredere că nu li se întâmplă altceva decât că li se măsoară temperatura. Asta ar fi ordinea firească a lucrurilor, întâi să faci campanie de informare, apoi să iei decizia, de multe ori facem invers și ne gândim cum să reparăm lucrurile, probabil aici mai e încă de lucru.", a explicat Alexandru Rafila.

Ora 14.15- Un antreprenor român stabilit în Hong Kong a devenit în doar câteva luni un jucător important pe piaţa importului de măşti de protecţie, în China. La începutul pandemiei, în China, tânărul nu a mai găsit în farmacii măşti pentru angajaţii lui. Aşa că s-a gândit să importe de peste hotare şi să ajute astfel şi sistemul de sănătate din Hong Kong, care avea mari lipsuri la acea vreme.

Ora 14.00- Românii care tranzitează Bulgaria trebuie să se înarmeze cu răbdare de fier pentru că pot aştepta până la șase ore la punctele de trecere a frontierei. Sunt foarte multe cereri, iar durata de procesare a acestora de către bulgari a crescut semnificativ. Ministerul român de Externe precizează că tranzitarea Bulgariei este permisă doar pentru întoarcerea în statul de reşedinţă şi numai atunci când se poate garanta părăsirea imediată a teritoriului ţării vecine.

Ora 13.30- Peru, a doua cea mai afectată ţară de pandemia covid-19 în America Latină, după Brazilia, a depăşit pragurile de 100.000 de contaminări cu noul coronavirus şi de 3.000 de morţi, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Numărul cazurilor declarate a crescut la 104.020 - între care 3.024 de decese, potrivit ultimului bilanţ al ministerului, anunţat miercuri pe Twitter, în contextul în care ţara se află în cea de a noua săptămână de izolare. Contaminările şi decesele au crescut de trei ori de la 30 aprilie.

Ora 13.20- România numără 17.585 de români infectați cu noul coronavirus. Dintre aceștia, 1.151 au pierdut lupta cu virusul. Aflaţi informaţiile de la Sonia SImionov, în materialul video:

Ora 13.10- La ATI, în acest moment, sunt internați 203 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 9.800 de persoane. Alte 39.614 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 342.466 de teste.

Ora 12.55- 198 noi cazuri de coronavirus în România. Bilanţul a ajuns la 17.585 de pacienţi infectaţi, între care 10.581 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

"Până astăzi, 21 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 17.585 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 10.581 au fost declarate vindecate și externate." potrivit Grupului de COmunicare Strategică.

Ora 12.40- Rusia a depăşit joi pragul de 3.000 de morţi din cauza covid-19, care a ucis 127 de oameni în ultimele 24 de ore, iar bilanţul deceselor a crescut la 3.099, au anunţat autorităţile sanitare. Autorităţile au anunţat 8.849 de contaminări cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, iar bilanţul a crescut la 317.554 de infectări de la începutul epidemiei în ţară.

Ora 12.20- În plină pandemie, mai multe cadre medicale din Braşov şi-ar fi luat concedii medicale fictive, ca să nu meargă la muncă în perioada stării de urgenţă. În plus, unii medici ar fi sustras mai multe echipamente medicale din spital pe care le-ar fi folosit în interes propriu. Acum cu toţii sunt cercetaţi de procurori!

Ora 11.58- Gilda Popescu, medic pneumolog la Institutul "Marius Nasta" din București, spune că masca este salvatoare pentru fiecare dintre noi și că este avută în vedere inclusiv în studiile privind controlul infecțiilor respiratorii.

"Masca ne apără contra contaminării cu tot ce înseamnă agenți microbieni care se transmit pe cale aerogenă. Avem experiența programului de control al tuberculozei. Oricare dintre noi trebuie să poarte masca, inclusiv pacienții cu afecțiuni cronice obstructive, astm. Sunt recomandările Societății Europene de pneumologie care menționează că, chiar și pentru pacienții care au probleme de respirație este obligatorie purtarea măștii”, spune medicul, potrivit Digi24.

”Masca este salvatoare pentru fiecare dintre noi. Dacă pentru gripă și alte afecțiuni ne feream de cei care tușesc sau strănută, pacienții care transmit acest virus nu sunt știuți, 60% sunt asimptomatici. (...) E o iluzie că nu poți respira cu masca pe față. E nevoie de acomodare", a explicat medicul.

Ora 11.40- Un tânăr infectat cu coronavirus a făcut făcut scandal la Spitalul din Râmnicu Sărat, unde a fost internat, devenind violent și refuzând să mai ia tratamentul, la fața locului fiind nevoie de intervenția echipajelor de poliţişti şi jandarmi. Pacientul a devenit brusc violent, a început să ameninţe cadrele medicale, provocând un scandal în spitalul în care mai sunt 67 de pacienţi cu COVID-19. Totodată, tânărul a refuzat să mai ia medicamentele, spunând că vrea să plece acasă. Mai multe detalii AICI.

Ora 11.20- Universitatea Johns Hopkins a anunát că cel puțin 1.550.959 de cazuri de coronavirus şi 93.416 decese au fost înregistrate în Statele Unite, doar ieri fiind raportate 22.391 de noi îmbolnăviri şi 1.485 de decese. Doar în New York, devenit epicentrul epidemiei, până acum au fost confirmate 354.370 de cazuri Covid-19 şi 28.636 de decese.

Ora 11.00- Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău a fost închis până luni pentru dezinfecţie terminal după ce un angajat a fost confirmat cu coronavirus. Angajatul are un singur coleg de birou, identificat până acum ca fiind contact direct al angajatului ISJ contaminat. Conducerea ISJ Buzău şi DSP au decis închiderea instituţiei până luni pentru a se putea realiza o dezinfecţie a tuturor spaţiilor. La ultima raportare a autorităţilor, Buzăul avea 148 de cazuri de coronavirus.

Ora 10.45- Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus confirmate la nivel mondial este de aproximativ 5 milioane, iar cel al deceselor a depăşit 328.000, potrivit datelor Johns Hopkins University. Potrivit universităţii americane, până în prezent au fost raportate 4.999.981 de contaminări şi 328.169 de decese.

Experţii în sănătate susţin că numărul de cazuri este semnificativ mai mare, având în vedere testările efectuate şi întârzierea raportărilor. Acest lucru, spun ei, se aplică şi în cazul deceselor. Cea mai afectată ţară este Statele Unite, cu 1,551 milioane de cazuri şi 93.439 de decese.

Ora 10.30- Un vaccin experimental pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus dezvoltat de compania americană Inovio Pharmaceuticals, specializată în imunoterapie, a produs anticorpi şi reacţii ale sistemului imunitar la şoareci şi porci de Guineea. 

”Am văzut un răspuns al anticorpilor pe care l-am dori pentru un eventual vaccin. Suntem capabili să ţintim lucruri care ar preveni ca virusul să găsească un adăpost în organism”, a afirmat dr. David Weiner, director al centrului pentru imunoterapie şi vaccinuri la Wistar Institute, care a colaborat cu Inovio.

Ora 10.17- Victimele pandemiei de coronavirus din Germania vor fi omagiate cu un minut de reculegere înaintea meciurilor din următoarele două etape ale Bundesligii şi Bundesligii 2.

“Pandemia de coronavirus a luat deja multe vieţi în lumea întreagă. Fotbalul profesionist german ar vrea să îşi arate regretul în următoarele două etape”, a declarat Christian Seifert, conducător al ligii germane.

Seifert a precizat că merită mulţumiri toate cadrele medicale şi oamenii care muncesc în alte domenii esenţiale în această perioadă.

Ora 10.00- Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, au fost confirmate alte decese la pacienți din România infectați cu noul coronavirus. Numărul total al deceselor provocate de coronavirus la noi în țară a ajuns la 1151.

Deces 1148 - Femeie, 89 ani, județ Vaslui. 

Dată confirmare: 12.05.2020. 

Dată deces: 20.05.2020. 

Comorbidități: Sechele AVC, HTA std II, Aritmie extrasistolica, cardiopatie ischemica, Boală polichistica renală, Demență mixta. 

Deces 1149 - Femeie, 77 ani, județ Vrancea. 

Dată confirmare: 25.04.2020. 

Dată deces: 20.05.2020. 

Comorbidități: Fibrilatie atriala, HTA esențială, Diabet zaharat tip II, Ciroza hepatica, Boala renala cronica std. III, Obezitate, Cecitate.

Deces 1150 - Bărbat, 68 ani, județ Suceava. 

Dată confirmare: 20.05.2020. 

Dată deces: 20.05.2020. 

Comorbidități: Sechele infarct miocardic, HTA esentiala, Diabet zaharat. 

Deces 1151 - Femeie, 76 ani, județ Suceava. 

Dată confirmare: 17.05.2020. 

Dată deces: 20.05.2020. 

Comorbidități: Neoplasm colon cu ocluzie intestinala operata, peritonita.

Premierul Orban a promis că autorităţile vor acorda până la 30 la sută din salariu, companiilor care vor oferi locuri de muncă românilor, pe o perioadă de cel puțin trei luni de zile. De asemenea, Orban a precizat că România trebuie să ofere o garanţie de până la 400 de milioane de euro ca să poată beneficia de o sumă cuprinsă între 3 miliarde şi 5 miliarde de euro, finanțare europeană.

Făcând precizări pe tema epidemie de coronavirus, premierul a spus că masca de protecție este obligatorie în toate spațiile închise, iar verificarea temperaturii este necesară.

"Am văzut că foarte mulţi oameni sunt deranjaţi de faptul că li se ia temperatura. Această măsură este o măsură necesară pentru a diminua riscul ca o persoană care are o temperatură de peste 37,3 grade şi care poate avea virusul respectiv să poată să transmită virusul către alte persoane. La intrarea în spaţii închise acest triaj este necesar, repet, pentru a-i proteja pe toţi cei care se duc la serviciu, care intră în spaţiile comerciale, care sunt într-o situaţie în care dacă sunt infectaţi, pot să transmită virusul respectiv", a precizat premierul.

Tot miercuri, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat un nou record de infectări la nivel global, în ultimele 24 de ore.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat că 106.000 de contaminări cu noul coronavirus s-au înregistrat în lume în ultimele 24 de ore, o cifră care nu a mai fost atinsă niciodată, până acum.

"Suntem foarte îngrijoraţi de creşterea numărului de cazuri în ţări cu venituri mici şi intermediare", a spus șeful OMS.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Coronavirus, 21 mai. 1.156 decese în România, 17.585 cazuri confirmate. Record de infectări la nivel global, în ultimele 24 de ore