Antena Meniu Search
x

Coronavirus, 26 mai. 1216 decese şi 18.429 de îmbolnăviri în România. Tătaru: "Terasele s-ar putea deschide de la 1 iunie, plajele din 15 iunie"

Ministrul Sănătății a precizat că se gândește la posibilitatea unor noi măsuri de relaxare, dacă numărul de infecții continuă să scadă. Ministrul Tătaru crede că de la 1 iunie s-ar putea redeschide terasele, iar din 15 iunie plajele.

de Redactia Observator

la 26.05.2020, 19:44

Terasele s-ar putea deschide de la 1 iunie, plajele din 15 iunie - Profimedia
  • Terasele ar putea fi deschise de la 1 iunie
  • Plajele ar putea fi deschise de la 15 iunie
  • A doua relaxare a măsurilor, doar dacă trendul este descendent

Ora 19.41 - Au fost confirmate încă șase decese la pacienți din România infectați cu noul coronavirus. Numărul total al deceselor provocate de coronavirus în România a ajuns la 1.216.

Deces 1211 - Femeie, 64 ani, județ Brașov. Dată confirmare: 19.05.2020. Dată deces: 25.05.2020. Comorbidități: neoplasm pulmonar, metastaze cerebrale, tromboza artera renala stanga, Diabet zaharat tip II, HTA gr III, AVC ischiemic, casexie. 

Deces 1212 - Bărbat, 68 ani, județ Timiș. Dată confirmare: 29.04.2020. Dată deces: 26.05.2020. Comorbidități: boala hepatica cronica. 

Deces 1213 - Bărbat, 80 ani, județ Timiș. Dată confirmare: 09.05.2020. Dată deces: 26.05.2020. Comorbidități: TBC pulmonar, FiA cu AV rapida, diabet zaharat, boala cronica de rinichi

Deces 1214 - Bărbat, 90 ani, județ Suceava. Dată confirmare: 30.04.2020. Dată deces: 25.05.2020. Comorbidități: HTA, ciroza hepatica, hepatocarcinom, FiA, TBC extrapulmonar. 

Deces 1215 - Bărbat, 92 ani, județ Suceava. Rezident camin. Dată confirmare: 18.04.2020. 

Dată deces: 16.04.2020 (DSP Suceava a solicitat explicatii privind raportarea intarziata a acestui deces). Comorbidități: boala cardiacă. 

Deces 1216 - Bărbat, 82 ani, județ Ilfov. Dată confirmare: 24.05.2020. Dată deces: 26.05.2020. 

Comorbidități: boala cardiaca ischiemica, DZ, HTA, fractura femurala inoperabila.

Ora 18.36 - Moțiunea de cenzură depusă împotriva ministrului de Interne, Marcel Vela, a trecut în Senat cu 65 de voturi "pentru" și 25 de voturi "împotrivă". Vela a fost acuzat, printre altele, că a comis numeroase greșeli în gestionarea pandemiei de coronavirus și că structurile coordonate de el nu au pregătit țara pentru pandemie. O eventuală demitere a ministrului depinde, însă, de membrii Guvernului.

Ora 17.50- Preşedintele american Donald Trump, care a provocat un scadal după ce a anuţat că ia hidroxiclorochină preventiv împotriva covid-19, a anunţat că şi-a ”terminat” acest tratament. Locatarul Casei Albe este unul dintre susţinătorii înfocaţi ai acestui medicament împotriva unor boli autoimune şi poliartritei reumatoide. Donald Trump a anunţat duminică, într-un interviu, că şi-a ”terminat” acest tratament cu hidroxiclorochină. ”Şi de altfel sunt în continuare aici”, a subliniat el, în replică unor studii ştiinţifice care pun la îndoială eficienţa medicamentului în lupta împotriva covid-19.

Ora 17.40- Guvernul spaniol a decretat zece zile de doliu naţional - începând de miercuri -, un omagiu adus celor aproape 27.000 de morţi din cauza covid-19 în ţară. Steagurile urmează să fie coborâte în bernă în aceste zice zile, atât la sediile oficiale, cât şi pe ambarcaţiunile Marinei spaniole, a anunţat marţi, în urma unei şedinţe de Guvern, o purtătoare de cuvânt a Executivului, Maria Jesus Montero.

Ora 17.20- Revoltat că regulile de distanţare sociale par mai mult opţionale pentru unii români, un cizmar cu tradiţie din Cluj a decis ia atitudine. Face pantofi cu talpă de minimum jumătate de metru. Astfel, cei care îi poartă se asigură că nimeni nu se va apropia prea mult de ei. Se numesc chiar încălţăminte de distanţare socială. Încălţămintea are un scop precis: asigură păstrarea distanţei sociale, un aspect esenţial în vremuri ca cele pe care le traversăm. 

Ora 17.00- Încă două cadre medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău au fost confirmate, marţi, cu coronavirus, fiind vorba despre un medic de la Secţia ORL, care s-a simţit rău şi a ajuns la Spitalul "Victor Babeş", şi de o infirmieră de la Secţia Boli Interne care la testarea de săptămâna trecută a avut rezultat negativ.

De asemenea, specialiştii DSP care au prelevat teste marţi dimineaţă în Secţia Boli Interne a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău au decis mutarea pacienţilor în Secţia de Nutriţie, situată la acelaşi etaj, pentru realizarea unei dezinfecţii terminale în secţia unde a fost descoperit noul caz.

Ora 16.30- Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Carmen Dorobăţ, susţine că decesul asistentei medicale din Botoşani confirmată iniţial cu COVID-19, dar ulterior vindecată, ar fi survenit pe fondul concentraţiei mari de viruşi din organism. 

"Privind decesul asistentei medicale de 46 ani decedată cu două teste negative după tratament cu Remdesivir, rămân la părerea că urmările prezenţei virusului de natură distructivă tisulară sunt imposibil de remediat şi duc la deces. Aşa s-a întâmplat şi în cazul altor decese la vârste sub 65 de ani", a spus medicul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. Întrebată dacă există posibilitatea ca decesul asistentei să fi fost cauzat de concentraţia ridicată de viruşi din organism, medicul Carmen Dorobăţ a răspuns: "Nu există studii concrete, dar aşa se întâmplă în alte cazuri cu infecţii virale şi ca urmare este logic ca încărcătura virală mare să se coreleze cu aceste urmări".

Ora 16.00-  Un număr de 130 de cetăţeni români aflaţi temporar în Emiratele Arabe Unite, între care persoane care şi-au pierdut locul de muncă şi un caz medical urgent, au revenit în ţară, marţi, cu o cursă aeriană specială.

"În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români aflaţi în străinătate şi care au fost afectaţi de măsurile de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul gestionării pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul zilei de 26 mai, au revenit în ţară 130 cetăţeni români care se aflau pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite, ca urmare a demersurilor comune ale Ministerului Afacerilor Externe, ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi ale Ministerului Afacerilor Interne", arată MAE.

Ora 15.40- ÎPS Teodosie va reface slujba de Înviere și va împărți Lumina de Paști într-o slujbă oficiată marți, la miezul nopții, în Constanța. Clericul i-a rugat pe credincioși să vină cu mască și să păstrăze regulile sanitare.

"Nu este nimic nou, doar o rânduială. Doar că am schimbat ora, la cererea multor credincioși, care mi-au plâns și au spus: Am primit Lumină prin delegați, nu am simțit bucuria Paștilor, faceți ceva să recuperăm Paștele! Ziua de miercuri, înainte de Înlălțare, nu e cu cruce roșie.

Această slujbă nu este o noutate, doar că la început, aceeași Lumină pe care am primit-o de Înviere o vom dărui din Altar, spunând: Veniți de luați Lumină! Iar cei ce au postit aceste trei zile și s-au spovedit, pot să se împărtășească. Nu e nimic nou, e totul vechi, doar ora diferă și împărtășirea Luminii. Să ne ajute Dumnezeu să simțim fiorul Luminii Învierii. Hristos a Înviat!", a declarat ÎPS Teodosie.

Ora 15.20- Franţa a înregistrat 90 de morţi din cauza covid-19 în spitale, iar bilanţul deceselor a crescut la 28.457 - 18.112 în spitale şi 10.345 în aziluri de bătrâni şi alte instituţii -, a anunţat Guvernul. În total se înregistrează 1.609 de pacienţi în stare gravă la reanimare, cu 46 mai puţin în 24 de ore, potrivit Direcţiei Generale a Sănătăţii (DGS). Numărul total al bolnavilor aflaţi la reanimare - indiferent de cauză -, care reflectă presiunea asupra sistemului spitalicesc, ”rămâne mare” - 5.600 de pacienţi, tot atâtţia cât cu o zi înainte, a anunţat într-un comunicat DGS. De asemenea, 16.798 de persoane sunt spitalizate din cauza covid-19 - cu 387 mai puţine decât duminică.

Ora 15.00- Irlanda nu a înregistrat niciun deces din cauza covid-19 luni - pentru prima oară de la 11 martie, a anunţat Ministerul Sănătăţii. ”În ultimele 24 de ore, niciun nou deces nu ne-a fost semnalat”, a anunţat într-o conferinţă de presă medicul-şef Tony Holohan. Irlanda înregistrează 1.606 de decese, potrivit unui bilanţ revizuit, la o populaţie de 4,9 milioane de locuitori.

Ora 14.40- Actorul Matthew McConaughey a livrat personal 110.000 de măşti unor spitale din Texas care tratează pacienţi diagnosticaţi cu Covid-19, scrie Variety. McConaughey a publicat pe Instagram o fotografie cu mesajul: „Mulţumim Lincoln pentru că a donat 110.000 de măşti - eu şi Camila mergem să le ducem spitalelor din zonele rurale din Texas care au nevoie”. În luna aprilie, cuplul a donat 80.000 de măşti lucrătorilor sanitari din Austin şi New Orleans.

Ora 14.20- Autorităţile germane au anunţat marţi că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 432 de contaminări cu noul coronavirus şi 45 de decese cauzate de Covid-19. Totalul cazurilor înregistrate oficial este de 179.002, iar cel al deceselor, de 8.302, potrivit datelor Institutului „Robert Koch”. La nivel global, de la depistarea noului coronavirus în Wuhan (China), au fost raportate 5,49 milioane de cazuri de infectare şi peste 346.200 de decese.

Ora 14.00- Spania a anunţat luni că turiştii străini pot reveni în ţară din luna iulie, în condiţiile în care relaxează unele dintre cele mai stricte măsuri de distanţare socială din Europa, dar companiile de turism sunt sceptice să pot salva sezonul de vară. A doua cea mai vizitată ţară din lume s-a închis în luna martie pentru a gestiona pandemia de coronavirus, iar ulterior a impus o carantină de două săptămâni pentru vizitatorii din străinătate. Dar această condiţie va fi ridicată de la 1 iulie, potrivit unui comunicat al guvernului.

”Ce a fost mai rău trecut. În iulie vom deschide treptat Spania pentru turiştii străini, vor ridica măsura carantinei, vom asigura standarde înalte de siguranţă. Abia aşteptăm să vă primim”, a scris ministrul de Externe Arancha Gonzalez Laya pe Twitter, folosind emoji cu bikini, ochelari de soare şi o valiză.

Ora 13.40- Începând cu data de 3 iunie, deplasările vor fi permise în mod liber, din orice motiv. Ministerul de Externe din Italia a pus la dispoziția cetățenilor, o informare publicată pe site-ul oficial al instituției, privind regulile de deplasare din și către Italia în această perioadă.

Ora 13.35- Sonia Simionov ne spune care este bilanțul COVID-19 la trei luni de la primul caz: 

Ora 13.26- Directorul spitalului din Târgu Cărbunești, județul Gorj, acolo unde sunt tratați de două luni doar pacienți cu Covid-19, are dubii cu privire la corectitudinea testelor. Reacția directorului spitalului vine după ce două asistente medicale din unitatea spitalicească au fost testate pozitiv la COVID-19. Salariații spitalului din Târgu Cărbunești stau de săptămâni bune la hotel, izolați de familii și de comunitate, dar deocamdată două asistente au ieșit pozitiv la test, ambele asimptomatice.

"A mai fost confirmată o asistentă, dar eu aici am niște dubii, nu sunt chiar de acord cu aceste testări. Abia aștept astăzi și alte rezultate și apoi voi comenta mai mult. Vă spun de ce am dubii. Eu stau cu dumneavoastră în aceeași cameră, mâncăm din aceeași farfurie, stăm de o lună și jumătate, două luni. Eu ies pozitiv și dumneavoastră negativ?", a spus Târziu. 

Ora 13.10- La ATI, în acest moment, sunt internați 181 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 5.287 de persoane. Alte 75.782 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 385.728 de teste.

Ora 12.52- 146 noi cazuri de coronavirus în România. Bilanţul a ajuns la 18.429 de pacienţi infectaţi, între care 11.874 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

"Până astăzi, 26 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.429 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 11.874 au fost declarate vindecate și externate." potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Ora 12.30- Statele Unite au înregistrat 532 de morţi din cauza covid-19 în ultimele 24 de ore, a anunţat Universitatea de Medicină Johns Hopkins. Bilanţul deceselor din cauza covid-19 a crescut la 98.218 de la începutul epidemiei. Bilanţul contaminărilor cu noul coronavirus a crescut la peste 1.662.375 de cazuri confirmate, potrivit universităţii.

Ora 12.14- Muncitori infectați cu noul coronavirus, șantier închis în Gorj. Muncitorii lucrau de câteva luni pe un şantier în apropiere de Târgu Jiu. Pregăteau terenul pentru conducta de gaze care urmează să alimenteze Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Lucrările au fost blocate acum în Gorj din cauza focarului de coronavirus. Alarma s-a dat după ce un cetăţean vietnamez a fost testat pozitiv pentru Covid 19.

Ora 12.02- Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, au fost confirmate alte decese la pacienți din România infectați cu noul coronavirus. Numărul total al deceselor provocate de coronavirus la noi în țară a ajuns la 1210.

Deces 1208 - Bărbat, 60 ani, județ Dâmbovița. 

Dată confirmare: 18.05.2020. 

Dată deces: 24.05.2020. 

Comorbidități: HTA, dislipidemie.

Deces 1209 - Bărbat, 87 ani, județ Ialomița. 

Dată confirmare: 21.05.2020. 

Dată deces: 26.05.2020. 

Comorbidități: HTA, Insuficienta cardiac congestive, Cardiopatie aterosclerotica, Fractura femur.

Deces 1210 - Bărbat, 46 ani, județ Bacău. 

Dată confirmare: 15.05.2020. 

Dată deces: 26.05.2020. 

Comorbidități: ciroza hepatica toxica si cu virus C,  decompensata, cu ascita in tensiune, insuficienta hepatica cronica, hipersplenism.

Ora 11.40- Experţii în sănătate publică din Statele Unite au răspuns la întrebarea dacă ne putem infecta cu noul coronavirus din piscină sau mare, dar și dacă statul la plajă este sau nu sigur.

"Nu există dovezi că infecția COVID-19 se poate transmite prin utilizarea piscinelor şi a căzilor", a transmis Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA.  "Cantitatea medie de clor dintr-o piscină va ucide virusul", a explicat Roberta Lavin, profesor de medicină la Universitatea din Tennessee's College of Nursing.

Ora 11.20- Alexandru Rafila a reiterat că măștile chirurgicale se poartă doar o singură dată, după care se aruncă cu grijă pentru a evita contaminarea. 

„Măștile de unică folosință, chirurgicale, sunt de unică folosință, se aruncă. Spălatul și călcatul se referă la măștile textile. O mască de unică folosință spălată și călcată își pierde calitățile filtrante total și nu faci altceva decât să compromiți și calitatea măștii și scopul pentru care este purtată. Trebuie să existe o pauză în purtarea măștii. Nu poți să păstrezi masca 8 ore, oricum ea trebuie schimbată în acest interval. La o oră - două, trebuie să respiri normal, fără mască”, a spus prof. dr. Rafila. Mai multe detalii AICI

Ora 11.00- Institutul Național de Sănătate Publică anunță că decesul asistentei de la Botoșani nu a fost cauzat de COVID-19, așa cum s-a crezut inițial.

”INSP a revenit şi a înlocuit decesul 1178 deoarece cazul alocat a fost declarat vindecat cu 2 teste negative – al doilea test negativ a fost descoperit astăzi de către DSP Botoşani”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică. Reprezentanţii Ministerului Snătăţii au explicat că, potrivit INSP, ”cazul de la 1178 era cazul asistenţei medicale, care nu întruneşte definiţia de caz a unui deces cu infectare cu noul coronavirus”. Mai multe detalii AICI.

Ora 10.20- Alexandru Rafila a vorbit despre trendul infectărilor cu noul coronavirus din aceste zile. Medicul spune că aparent stăm bine, dar așteaptă să vadă marți rezultatele analizelor făcute luni, o zi de lucru. 

"Aparent stăm bine, pentru că cifrele din săptămâna precedentă au fost în scădere. Am ajuns de la 1.320 de cazuri, undeva în jur de 200 de cazuri. Dar de două zile înregistrăm valori puțin mai mari. E consecința activităților sociale mai intense începând cu data de 15 mai. Aștept cu nerăbdare ziua de mâine (marți n.r.), pentru că ziua de mâine ar trebui să ne confirme un anumit trend”, a spus Alexandru Rafila. Mai multe detalii AICI.

Ora 09.00-  Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, au fost confirmate alte decese la pacienți din România infectați cu noul coronavirus. Numărul total al deceselor provocate de coronavirus la noi în țară a ajuns la 1207.

Deces 1206 - Femeie, 82 ani, județ Ilfov. 

Dată confirmare: 24.05.2020. 

Dată deces: 25.05.2020. 

Comorbidități: Ciroza hepatica decompensata, Hepatita virala C, Diabet zaharat insulinodependent, Pneumonie bazala dreapta, Dementa senila.

Deces 1207 - Bărbat, 66 ani, județ Ilfov. 

Dată confirmare: 16.05.2020. 

Dată deces: 24.05.2020. 

Comorbidități: Boala cronica de rinichi std. IV, Diabet zaharat tip II insulinodependent, Boala cardiac ischemica cu by-pass aorto-coronarian, HTA, insuficienta cardiac congestive, bloc de ramura dreapta, obezitate.

Nelu Tătaru a declarat în exclusivitate pentru Observator că putem reveni la restricţiile din perioada stării de urgenţă dacă numărul cazurilor va creşte considerabil în această săptămână.

Până la sfârşitul săptămânii, vom şti dacă de la 1 iunie vor fi noi măsuri de relaxare sau, dimpotrivă, noi restricţii. Sau şi una, şi alta. Este posibil un nou val de relaxare la nivel naţional, dar cu măsuri stricte în zonele în care apar focare.

"Restricţiile vor veni după o evaluare pe care o facem la fiecare focar în parte şi la fiecare zonă unde avem aceste cazuri noi", a precizat ministrul Sănătății într-un interviu pentru Observator.

Terasele ar putea fi deschise de la 1 iunie

Nelu Tătaru a spus că, dacă trendul infecțiilor și deceselor asociate Covid-19 se menține negativ, măsura redeschiderii teraselor ar putea fi luată de la 1 iunie, iar plajele ar putea fi redeschise de la 15 iunie.

"În condiţiile în care vom avea de la o zi la alta cazuri noi în scădere sau număr constant mic ne gândim la altă perioadă de relaxări. De exemplu, cea aşteptată a teraselor, de la 1 iunie. De la 15 iunie ne gândim la deschiderea plajelor", a precizat ministrul, la B1 TV.

Referitor la reluarea zborurilor externe, ministrul a precizat că vor exista discuții și în acest sens.

Ministrul Vela și-a manifestat dazaprobarea în privința informațiilor false care circulă pe Facebook, despre pandemia de coronavirus, precizând că există adevărate campanii de dezinformare, de la anumite site-uri "fantomă", care rostogolesc anumite ştiri complet neadevărate, dar cu mare impact la populație.

El a îndemnat în continuare la responsabilitate și la respectarea regulilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Coronavirus, 26 mai. 1216 decese şi 18.429 de îmbolnăviri în România. Tătaru: "Terasele s-ar putea deschide de la 1 iunie, plajele din 15 iunie"