Antena Meniu Search
x

Cum a trăit Dumitru Prunariu cele 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute în spaţiu: "În momentul în care am ajuns totul s-a liniştit"

Este primul român care a zburat vreodată în cosmos şi astronautul cu numărul 103 din lume care a ajuns printre stele. Cum a trăit Dumitru Prunariu cele 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute în spaţiu, vedeţi într-un nou episod din proiectul "Legendele", realizat de Dan Negru.

de Redactia Observator

la 20.02.2022, 21:31

Dan Negru: Domnule Prunariu, cum a început totul? 

Dumitru Prunariu: Aş putea spune că a început dintr-o întâmplare, dar se pare că întâmplarea aceea a fost un fel de destin. Deşi cu 11 ani înainte să zbor în cosmos am construit rachete în cadrul unui cerc de racheto modele care se numea "Mesagerii Cosmosului" şi cu o instalaţie întreagă, împreună cu nişte colegi de-ai mei am prezentat-o la un concurs naţional Minitehnicus şi eu am primit carnetul Minitehnicus, numărul 103.

Dan Negru: Câţi ani aveaţi? 

Dumitru Prunariu: Aveam 17 ani atunci, iar peste 11 ani aveam să devin al 103-lea cosmonatut al lumii. 

Dan Negru: Incredibilă soartă. 

Dumitru Prunariu: Aici, în fotografia aceasta, suntem la examenele finale, înainte de a fi declaraţi apţi pentru a efectua zborul cosmic. Personajul (stânga) este Alexei Leonov, comandantul detaşamentului de cosmonauţi atunci şi este un personaj istoric. El a fost cel care în 1965, pentru prima dată în istoria cosmonauticii şi a efectuat o ieşire în spaţiul cosmic deschis. Primul om care a ieşit în spaţiu. 

Dan Negru: Când v-a fost cel mai frică? 

Dumitru Prunariu: Cu o zi înainte de start. Vă aşteptaţi probabil să fi spus că a fost în timpul zborului, nu, nu. În momentul în care am ajuns în spaţiul cosmic totul s-a liniştit. Eram foarte conştient, unde mă aflu, de ce mă aflu. Cu o zi înainte ai timp să te gândeşti, şi să-ţi faci chiar gânduri negre. Ce se va întâmpla mâine? Mă voi sui pe o suliţă înaltă de 50 de metri plină cu 270 de tone de kerosen şi oxigen lichid care vor arde în 9 minute. În 9 minute ajungi deja cu prima viteză cosmică, aproape 8 km/secundă, să te învârţi în jurul Pământului, deasupra atmosferei terestre. 

Dan Negru: V-aţi făcut gândurile astea cu o zi înainte? 

Dumitru Prunariu: Cu o zi înainte da. În momentul în care m-am suit în nava cosmică m-am simţit ca la simulator. Parcă eram la antrenamentele uzuale pe care le repetasem de sute şi sute de ori. Abia în momentul în care racheta a pornit şi am simţit că ne împinge uşor de jos în sus, acceleraţii tot mai mari te presează puternic în fotoliu, de 3 ori mai mult decât greutatea proprie o suporţi. Abia atunci îţi dai seama: Oh sunt chiar în zbor spre spaţiul cosmic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » 'Legende' cu Dan Negru » Cum a trăit Dumitru Prunariu cele 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute în spaţiu: "În momentul în care am ajuns totul s-a liniştit"