Antena Meniu Search
x

Cum poți oferi ușor personalitate casei tale, fără să investești o avere

Dacă te-ai săturat să vezi mereu același decor, aceiași pereți, poate ar fi timpul pentru o mică redecorare a casei. De obicei, proiectele de renovare au prețuri piperate, dar dacă nu vrei să arunci o avere pe mobilă nouă sau un designer de interior, îți propunem câteva sfaturi.

de Redactia Observator

la 11.10.2019, 15:35

Cum poți oferi ușor personalitate casei tale
Cum poți oferi ușor personalitate casei tale, fără să investești o avere - Pixabay

Dacă te-ai săturat să vezi mereu același decor, aceiași pereți, poate ar fi timpul pentru o mică redecorare a casei. De obicei, proiectele de renovare au prețuri piperate, dar dacă nu vrei să arunci o avere pe mobilă nouă sau un designer de interior care să-ți refacă totul de la zero, îți propunem câteva sfaturi ce te vor ajuta să-ți faci casa mai plăcută.

Mulțumită site-urilor de profil și rețelelor precum Pinterest, ideile și sursele de inspirație sunt la un click distanță. Ce nu-ți spune nimeni însă e că, dacă petreci prea mult timp pe site-urile de design interior, stilul tău va începe să devină stilul altcuiva.

Nu e nimic în neregulă să te inspiri de la alții, dar casa ta trebuie să aibă acel sentiment de căldură și personalitate, potrivite unui cămin primitor.

Care e personalitatea casei tale?

Cea mai bună metodă prin care poți identifica personalitatea casei tale e să folosești adjective și descrieri, să o personifici. De exemplu, îți poți descrie casa ca fiind caldă și familiară, cu o arhitectură clasică, sau cu un aspect modern, dar rece și impersonal. Sau poate fi o locuință strălucitoare și veselă, inundată de lumină naturală, locul perfect pentru a încuraja gândirea creativă.

Dacă te străduiești să găsești termenii potriviți pentru a descrie personalitatea casei tale, atunci probabil ea nu are niciun pic de individualitate. Nu-i nimic, asta se poate schimba. Poți încerca să aplici câteva dintre sugestiile noastre pentru a-i umaniza designul. Nu va avea impact doar asupra modului în care îți percepi propria locuință, dar vei vedea și o schimbare pozitivă în atmosfera căminului tău. Mai mult, unele dintre sfaturi nu te costă nimic, iar pentru altele, investiția ta e minimă.

Eliberează spațiul, dar nu trece în extrema minimalismului

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci e să vezi dacă în casă s-au adunat o mulțime de obiecte inutile, de care poți scăpa pentru a crea mai mult spațiu. Atenție, nu trece în extrema cealaltă, să lași casa aproape goală. Și nu arunca obiectele respective până nu termini de redecorat. S-ar putea să găsești întrebuințări noi pentru unele dintre ele sau poți păstra obiecte unice care au valoare pentru tine.

Creează o schemă de culori pentru camerele tale

Poți oferi ușor un aspect complet diferit unui spațiu cu care te-ai obișnuit prea mult schimbând paleta de culori. Mulți experți în designul interior sunt de părere că paleta de culori ar trebui să varieze de la cameră la cameră. Gândește-te la culorile tale preferate, și, eventual, folosește un instrument online care să-ți arate culorile opuse sau complementare. Totodată, ar trebui să știi că fiecare culoare generează reacții diferite. De exemplu, nuanțele de albastru sau gri pot fi relaxante, în timp ce un portocaliu sau chiar nuanțele de roșu pot fi adecvate în bucătărie sau în living.

Dacă nu vrei să te apuci de zugrăvit, poți schimba culorile cu ajutorul accesoriilor. De exemplu, în dormitor poți folosi lenjerii de pat contrastante cu alte elemente, precum pernele. În sufragerie te poți ajuta de o cuvertură sau perne de decor pentru canapea. Bineînțeles, poți aplica stickere de mari dimensiuni pe perete, sau tablouri, poți pune o lustră colorată sau te poți folosi de plantele decorative.

Folosește-te de texturi

Dacă totuși ai luat în calcul si puțin zugrăvit, nu uita că nu e nevoie ca un întreg perete să fie vopsit în aceeași nuanță. Joacă-te cu modele, linii și texturi și vei vedea cum se transformă totul. Eventual, combină vopsele mate cu vopsea cu aspect lucios, pentru a obține un efect uimitor.

Pentru un contrast optim, aplică regula 50/150. Aceasta se referă la trei nuanțe de vopsea, pentru a crea diferite texturi și contraste. Prima este culoarea de bază. A doua nuanță ar trebui să fie cu 50% mai deschisă decât baza. Iar a treia nuanță ar trebui să fie cu 150% mai închisă decât baza. Această regulă îți va oferi o varietate de culori casei tale și toate se vor potrivi natural. Imaginează-ți doar câte posibilități ai de a da viață pereților tăi.

Poți face același lucru inclusiv cu plafonul. Mai ales dacă înălțimea camerei nu e foarte mare (adică standard pentru blocurile noastre). Poți proiecta iluzia unei înălțimi mai mari, folosind linii subțiri sau mobilier mai jos. Tot aici putem include și oglinzile, care îți vor da senzația de spațiu mai mare.

Ai fotografii cu cei dragi? Pune-le în valoare

Mai devreme, ți-am sugerat să te folosești de tablouri pentru a da culoare casei. Dar nu uita, căminul tău trebuie să aibă și o personalitate unică. Aici își intră în rol fotografiile de familie. Alege ramele potrivite și vei putea adăuga instantaneu un boost de personalitate casei tale. Iată câteva idei de folosire creativă a fotografiilor de familie.

  • Încadrează pozele copiilor tăi făcute de-a lungul anilor și pune-le în șir.

  • Creează o galerie foto pe cel puțin jumătate de perete.

  • Folosește fotografii alb-negru, din familie, pentru a da un sentiment de istorie și apartenență casei.

  • Îmbogățește mobilierul cu pozele care-ți sunt cel mai dragi. Instantaneele se potrivesc cel mai bine.

  • Alege o poză de bună calitate, cu rezoluție mare și printează un fototapet personalizat. Efectul va fi garantat!

Dă o nouă viață lucrurilor vechi, dar dragi

Poți schimba complet decorul unei case, folosind accesorii și decorațiuni drăguțe, pe care le găsești în orice magazin de profil, sau chiar și în hypermarketuri. Dar până să faci asta, adu-ți aminte că la începutul redecorării te-am sfătuit să nu arunci lucrurile nefolositoare. Acum e momentul să revii la ele.

Gândește-te. Ai putea expune ceva din cutia cu lucruri care sunt pregătite de aruncat? Sau, mai bine, ai putea da o altă întrebuințare vreunui obiect de acolo? Uite câteva idei: un polonic vechi poate fi revopsit și transformat într-un suport de lumânări parfumate, o sticlă veche poate fi tăiată, șlefuită și folosită drept candelabru sau vază, un bec vechi și ars poate fi demontat și transformat într-un ghivechi interesant, o scară veche de lemn ar putea fi folosită pe post de raft pentru cărți. Idei sunt nenumărate!

Sursa foto: Pixabay

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Cum poți oferi ușor personalitate casei tale, fără să investești o avere