Antena Meniu Search
x

Cum să îți ții bugetul sub control. 5 metode utile care te ajută să pui bani deoparte

Deși poate părea un efort în plus să pui bani deoparte de la o lună la alta, un buget lunar de economii poate fi de mare ajutor când te lovești de situații neprevăzute sau urgențe care nu pot fi amânate.

Cum îţi ţii bugetul sub control
Cum poţi învăţa să economiseşti bani - Shutterstock

Deși poate părea un efort în plus să pui bani deoparte de la o lună la alta, un buget lunar de economii poate fi de mare ajutor când te lovești de situații neprevăzute sau urgențe care nu pot fi amânate. Mai mult, disciplina financiară e cu atât mai necesară dacă obișnuiești să cheltui mai mult decât te ține portofelul.

Primul pas e mai dificil, însă odată ce ai economisit primii bani și te ții de un plan bine pus la punct, vei reuși să îți organizezi mai bine banii. Iată câteva sfaturi practice care te vor ajuta să îți creezi un buget de economii:

Ține evidența cheltuielilor

Cel mai evident lucru cu care poți începe este să vezi exact unde se duc banii tăi într-o anumită perioadă. Astfel, o să îți dai seama dacă dai bani pe produse care nu îți sunt neapărat necesare și vei reuși să faci economii pentru lucruri cu adevărat utile.

Cea mai simplă soluție este să îți notezi toate cumpărăturile pe care le faci, de la cafeaua de dimineață și până la pâine. Odată ce știi pe ce dai bani în fiecare lună, organizează toate cheltuielile în funcție de scop, cum ar fi, de pildă, facturile pentru utilități, mâncare sau rate și vezi care sunt sumele de bani pentru fiecare dintre acestea.

Stabilește un buget

Dacă primul pas era să afli cum cheltui banii, următorul ar fi stabilirea unui buget. În acest fel, vei știi exact cum să îți împarți apoi resursele în funcție de cheltuielile lunare, cum ar fi plata facturilor pentru utilități, cumpărături sau abonamentele pentru transportul în comun, după caz.

Odată ce ai pus bani deoparte pentru toate aceste cheltuieli, poți evalua suma rămasă astfel încât să știi cât poți să economisești și cum să gestionezi surplusul.

Revizuiește obiceiurile de cumpărături

Nu cumpăra niciodată din impuls și evaluează mai întâi produsele respective. Trebuie să decizi în ce măsură ai într-adevăr nevoie de ele și dacă ți le poți permite cu adevărat. Poate fi destul de ușor să dai banii pe haine sau o nouă pereche de pantofi, chiar dacă nu îți erau necesare în acel moment, așa că încearcă să faci diferența între dorință și nevoie.

O altă soluție este să optezi pentru produse second hand. Poți găsi atât haine, cât și produse electronice în stare bună și de calitate, dacă știi unde să le cauți. În cazul în care trebuie să înlocuiești vechiul monitor care s-a uzat, vei vedea că este mult mai avantajos financiar să optezi pentru monitoare sh si refurbished decât pentru un produs nou, care poate fi mult prea scump pentru buzunarul tău.

Stabilește un obiectiv

Dacă nu știi de ce strângi bani, poate fi destul de ușor să renunți la acest obicei ori să intri în fondul de economii, chiar dacă nu a apărut o urgență. Gândește-te ce planuri de viitor ai sau care sunt prioritățile tale și începe să pui bani deoparte. Apoi, vezi câți bani poți să economisești în fiecare lună și în cât timp crezi că o să îți atingi obiectivul.

Poți avea obiective pe termen lung, cum ar fi achiziția sau renovarea casei și educația copilului sau obiective pe termen scurt, precum o nuntă sau, de ce nu, o vacanță binemeritată.

Împarte bugetul periodic

În afară de evidența cheltuielilor și stabilirea unui buget lunar, mai ai la îndemână un truc util. Împarte bugetul pe care îl ai la dispoziție pe săptămâni, astfel încât să știi cât îți permiți să cheltui într-o anumită perioadă de timp, fără să îți faci griji că te trezești fără bani la sfârșitul lunii.

Odată ce ai cheltuit suma alocată pentru perioada respectivă, vei face tot posibilul să nu risipești alți bani. În schimb, dacă ți-au mai rămas resurse, îi poți pune deoparte sau îți poți îngădui mici plăceri.

Dacă îți impui să respecți un plan bine pus la punct, vei reuși să nu mai risipești bani și să îți iei lucrurile cu adevărat necesare. Obiceiul de a face economii este avantajos pe termen lung și te va ajuta să înveți cum să cheltui corect banii.

Sursă foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Cum să îți ții bugetul sub control. 5 metode utile care te ajută să pui bani deoparte