Antena Meniu Search
x

Cum sa te feresti de canicula: trucuri si recomandari utile

Meteorologii avertizeaza ca temperaturile din aceasta vara vor continua sa fie extrem de ridicate. Asadar, ne asteapta zile de foc, iar valul de caldura excesiva si radiatiile ultraviolete ne pot afecta sanatatea, indiferent ca suferim sau nu de anumite afectiuni.

de Redactia Observator

la 27.08.2019, 11:06

Cum te fereşti de caniculă
Cum sa te feresti de canicula: trucuri si recomandari utile - Pixabay

Meteorologii avertizeaza ca temperaturile din aceasta vara vor continua sa fie extrem de ridicate. Asadar, ne asteapta zile de foc, iar valul de caldura excesiva si radiatiile ultraviolete ne pot afecta sanatatea, indiferent ca suferim sau nu de anumite afectiuni. In acest articol, vom prezenta despre cateva trucuri si recomandari utile pentru a ne feri de canicula.

Hidrateaza-te corespunzator

Apa, ceaiurile si sucurile naturale sunt excelente pentru a te mentine hidratat. Este recomandat sa consumi cel putin doi litri de lichide pe zi, fara a astepta senzatia de sete. Daca trebuie sa iesi din casa, ia cu tine o sticla de apa de cel putin jumatate de litru. 

Ai grija ca apa pe care o consumi sa fie curata si sa aiba un gust placut; astfel, vei fi motivat sa bei cat mai multa. Un dozator de apa conectat la retea purifica apa si te ajuta sa consumi mai multa pe parcursul unei zile. Cu cat bei mai multe lichide, cu atat corpul tau va fi mai hidratat si va face fata mult mai bine caniculei.

Redu consumul de alcool si cafea

Chiar daca visezi la o bere rece, este recomandat sa eviti cat poti de mult consumul de bauturi alcoolice. Acestea favorizeaza deshidratarea corpului, diminuand capacitatea organismului de a lupta impotriva temperaturilor ridicate. Cafeaua si bauturile care contin cofeina au acelasi efect, asa ca este indicat sa reduci consumul lor pe durata verii.

Daca afara sunt peste 30 de grade Celsius, poti opta pentru un ceai cald. Ar putea sa ti se para ciudat, insa bauturile calde dilata vasele de sange, ceea ce ajuta la scaderea temperaturii corpului. 

Alege cu atentie hainele cu care te imbraci

Atunci cand gradele din termometre depasesc pragul de confort termic, specialistii ne sfatuiesc sa purtam haine deschise la culoare si care sa nu fie mulate pe corp. Materialele textule naturale, precum bumbacul sau inul, sunt ideale, deoarece lasa pielea sa respire. 

Daca iti doresti sa te protejezi cat mai eficient impotriva razelor ultraviolete, opteaza pentru pantaloni lungi si lejeri (in locul celor scurti sau trei sferturi) si pentru camasi cu maneci lungi si vaporoase (in locul maieurilor sau al tricourilor cu maneca scurta).

Foloseste apa termala si servetele umede

Pentru a te racori, poti purta in geanta un spray cu apa termala si servetele umede pe care sa le folosesti ori de cate ori simti nevoia sa te racoresti. Evantaiele sunt si ele indicate, in special daca circuli cu mijloacele de transport in comun, unde deseori simti ca nu exista suficient aer. 

Protejeaza-te impotriva razelor ultraviolete

Fereste-te de razele ultraviolete si insolatie folosind o palarie de soare sau o sapca cu cozoroc. Poti, de asemenea, sa apelezi la o umbrela de soare, de culoare deschisa. Poarta neaparat ochelari de soare pentru a-ti proteja ochii si circula, cat de mult posibil, prin zonele umbrite.

Cu ajutorul acestor sfaturi, vei trece mai usor peste zilele caniculare de vara. In plus, te vei putea bucura de activitatile tale preferate din anotimpul cald fara a-ti pune in pericol sanatatea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Cum sa te feresti de canicula: trucuri si recomandari utile