Antena Meniu Search
x

Cum se transmite coronavirusul

Inițial, la apariția sa în China, cercetătorii au susținut că, probabil, coronavirusul s-a transmis la oameni de la animale. Ulterior, a urmat transmisia de la persoană la persoană. Medicii iau însă în calcul și alte variante de transmisie, precum atingerea unor suprafețe contaminate.

de Redactia Observator

la 19.04.2020, 17:55

Angajați ai municipalității fac dezinfecție de coronavirus pe străzi
Specialiștii români au lansat un portal de internet în care explică și cum se transmite coronavirusul - Profimedia Images
  • Coronavirusul se transmite de la om la om.
  • În România e în faza de transmitere comunitară.

Iată informațiile despre modul de transmisie al coronavirusului, furnizate autorități pe cemafac.ro, un site care conține informațiile oficiale transmise de Guvern și de medicii români.

Specialiștii fac și o precizare:

”COVID-19 este o boală nouă. Încă descoperim cum se transmite, cât de grave sunt consecințele și în ce măsură se poate răspândi în România”, afirmă autoritățile.

Transmiterea de la persoană la persoană

Se crede că virusul se transmite în principal de la persoană la persoană:

- Între oameni care sunt în contact apropiat unul cu celălalt (la o distanță de circa 1,5 - 2 metri).

- Prin stropi respiratorii produși atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Acești stropi pot ajunge ușor în gura sau nasul celor din preajmă sau chiar pot fi inhalați în plămâni.

Poate fi cineva contagios chiar dacă nu are niciun simptom aferent COVID-19?

- Cei mai contagioși se consideră a fi cei care au cele mai puternice simptome (cei în starea cea mai gravă).

- Unii pot fi contagioși și înainte să manifeste simptomele bolii. În cazul COVID-19 s-au raportat o serie de astfel de cazuri, însă se consideră că nu aceasta este metoda principală de contagiune.

Infectarea prin atingerea unor suprafețe contaminate

E posibil ca o persoană să devină purtătoare de COVID-19 în urma atingerii unei suprafețe sau a unui obiect care a fost contaminat și apoi să-și atingă gura, nasul sau chiar ochii, dar se consideră că nu acesta este modul principal de transmitere.

“Nu se știe cu exactitate cât timp supraviețuiește în general pe suprafețe virusul care cauzează COVID-19, dar se pare că se comportă similar cu alte coronavirusuri. Studiile sugerează că durata de supraviețuire pe suprafețe a coronavirusurilor (inclusiv COVID-19 așa cum a fost studiat inițial) este de câteva ore până la câteva zile. Această durată poate varia în condiții diferite (de exemplu, în funcție de tipul suprafeței, de temperatură sau de gradul de umiditate al mediului). Dacă ai bănuieli că o suprafață ar putea fi contaminată, curăță cu un dezinfectant simplu pentru a distruge virusul și pentru a te proteja pe tine și pe ceilalți”, transmit autoritățile române.

Cât de ușor se transmite virusul?

Ușurința cu care un virus trece de la o persoană la alta poate varia mult. Unele virusuri sunt puternic contagioase (se transmit foarte ușor), precum pojarul, în timp ce alte virusuri se transmit în ritm mai lent. Un alt factor de control îl constituie posibilitatea de a opri sau încetini contagiunea unei mase mari de oameni. Virusul care cauzează COVID-19 pare a se transmite extrem de rapid și îndelungat în comunitate în anumite zone geografice.

Ce înseamnă transmiterea comunitară

Transmiterea în cadrul comunității reprezintă situația în care mai mulți oameni sunt infectați într-un anumit areal geografic, inclusiv persoane pentru care nu putem afla nici când și nici cum au luat virusul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Cum se transmite coronavirusul