Antena Meniu Search
x

Cum te menții în formă când ești nevoit să stai multe ore pe zi în fața computerului

De foarte multe ori se întâmplă ca jobul pe care îl ai să presupună o activitate sedentară, care nu-ți permite să te miști prea des din fața computerului. Totuși, pentru a te menține în formă, adică pentru a avea practic grijă de sănătatea ta, este bine să ții cont de anumite aspecte.

de Redactia Observator

la 11.10.2019, 15:38

Cum te menții în formă când ești nevoit să stai multe ore pe zi în fața computerului
Cum te menții în formă când ești nevoit să stai multe ore pe zi în fața computerului - Pexels

De foarte multe ori se întâmplă ca jobul pe care îl ai să presupună o activitate sedentară, care nu-ți permite să te miști prea des din fața computerului. Totuși, pentru a te menține în formă, adică pentru a avea practic grijă de sănătatea ta, este bine să ții cont de anumite aspecte.

Iată, mai jos, câteva dintre obiceiurile pe care este recomandat să ți le formezi în acest sens:

Folosește ochelari de protecție 

Ai senzația de uscăciune și de usturime a ochilor, vederea îți este uneori încețoșată și când te privești în oglindă arăți de parcă nu te-ai mai odihnit de câteva nopți? Primul gând care îți vine în minte este că ai probleme de vedere și te duci la un control oftalmologic. Și aici, surpriză: totul este în regulă, vezi foarte bine. Toate simptomele tale sunt, de fapt, rezultatul faptului că atunci când stai foarte mult în fața computerului uiți să clipești. Imaginează-ți că, în mod normal, ar trebui să clipești de 12-15 ori pe minut, iar atunci când folosești ecranul calculatorului nu reușești să faci acest lucru decât de patru-cinci ori pe minut.

Prin urmare, este indicat să-ți protejezi ochii. Poți alege, la recomandarea medicului, ochelari fără dioptrii, dar cu mai multe filtre. În cazul acesta, este bine să alegi și rame de ochelari potrivite, astfel încât să nu te deranjeze în zona nasului sau a urechilor, să fie rezistente la șocuri, și, nu în ultimul rând, să se potrivească fizionomiei tale. În plus, tot pentru protecția ochilor tăi, medicul îți mai poate recomanda să folosești lacrimi artificiale, picături cu vitamina A sau să consumi cât mai multe fructe de pădure.

Nu uita să te hidratezi

În afară de a clipi, mai uiți să faci un lucru esențial pentru starea ta generală de sănătate: să te hidratezi. Dacă vezi că la sfârșitul unei zile de muncă de opt-nouă ore nu ai băut decât 500 de  mililitri de apă, atunci este timpul să iei măsuri, pentru ca pe viitor să nu se mai repete situația. Cele două obiceiuri despre care am amintit sunt efectele faptului că atunci când stai în fața computerului, creierul tău se concentrează asupra elementelor vizuale și grafice și „uită” practic să-ți dea comanda de a clipi sau de te hidrata. 

Din acest punct de vedere, ai mai multe variante care îți vin în ajutor. În primul rând, îți poți instala pe smartwatch una dintre aplicațiile special concepute pentru a-ți aminti că este timpul să bei apă. Apoi, o metodă eficientă este pui lângă tine, exact în spectrul tău vizual, o sticlă de 500 de mililitri, nu un pahar din plastic. Ține socoteala cam de câte ori o umpli pe zi. Nu este indicat să folosești sticle mai mari, pentru că s-ar putea să te descurajezi când vezi ca bei din ele și tot nu se mai termină. 

Ridică-te frecvent și fă mișcare

Studiile au demonstrat de-a lungul timpul că lipsa mișcării și faptul că petreci ore în șir în fața computerului pot fi nocive pentru sănătatea ta. Iată ce recomandă specialiștii de la Mayo Clinic:

  • ia o pauză la fiecare 30 de minute - ridică-te de pe scaun sau fotoliu și întinde-te, fă exerciții de stretching;

  • stai în picioare atunci când vorbești la telefon;

  • dacă instituția unde lucrezi are curte, mergi din când în când în pauze și stai în picioare,

  • participă, pe cât posibil, la ședințe care nu sunt ținute în birouri, ci în aer liber și încearcă să nu stai jos

  • fii foarte atent la poziția pe care o ai când stai pe scaun; nu sta aplecat asupra computerului

Nu neglija orele de masă

Pentru a te menține în formă, chiar și atunci când ești nevoit să stai ore în șir în fața computerului, este esențial să nu neglijezi orele de masă. Oricât de urgente ar fi proiectele pe care le ai de îndeplinit, nu uita că de felul în care te hrănești depinde starea ta de sănătate. Încearcă să ai în fiecare zi o masă caldă și nu îți face un obicei din a mânca în fața computerului. 

Desigur, din meniul tău zilnic nu ar trebui să lipsească fructele și legumele, și, chiar dacă uneori nu poți avea un prânz așa cum ți-ai fi dorit, asigură-te întotdeauna că micul dejun este consistent. Este masa care-ți va da energie pentru tot restul zilei, așa ca este recomandat să nu sari niciodată peste ea. 

Atunci când ești nevoit să stai cel puțin opt ore pe zi în fața computerului, asigură-te că ai grijă de ochii tăi, că te hidratezi cum trebuie, că nu uiți că este important să te hrănești corespunzător, și, nu în ultimul rând, fă pauze ca să te miști. Acestea sunt doar câteva aspecte de care e bine să ții cont dacă vrei să te menții în formă, chiar și atunci când jobul tău presupune o activitate sedentară.

Sursa foto: Pexels

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Cum te menții în formă când ești nevoit să stai multe ore pe zi în fața computerului