Antena Meniu Search
x

De ce este importanta utilizarea gulerului cervical?

Gulerul cervical este un dispozitiv ce se utilizeaza in urma unor accidentari din care au rezultat fracturi, luxatii ori subluxatii ale vertebrelor cervicale. El este indicat pentru imobilizarea zonei gatului in urma acestor traumatisme.

- pixabay.com

Gulerul cervical este un dispozitiv ce se utilizeaza in urma unor accidentari din care au rezultat fracturi, luxatii ori subluxatii ale vertebrelor cervicale. El este indicat pentru imobilizarea zonei gatului in urma acestor traumatisme, schimbari degenerative ale coloanei vertebrale sau interventii chirurgicale in regiunea cervicala.

Fiind fabricate din materiale speciale si de buna calitate (usoare ,netoxice, hipoalergenice) aceste dispozitive asigura un nivel ridicat de confort. In plus,  stabilizeaza nivelul gatului in pozitie functionala convenabila, reducand presiunea asupra vertebrelor cervicale si evitand traumatizarea radacinilor nervilor spinali.

Cand si de ce mai pot aparea durerile cervicale?

Durerea poate aparea oriunde la nivelul gatului, atat la partea inferioara a capului si pana la umari. Foarte frecvent, starea de disconfort se poate raspandi catre spate si brate, limitand astfel miscarile capului si implicit ale gatului.

Desi aceste stari au o predispozitie crescuta la persoanele mai in varsta, nu putem, exclude ca ele pot aparea si la cele tinere. Sedentarismul, fixarea gatului intr-o pozitie ferma pentru perioade indelungate precum si dormitul gresit sunt alte cateva exemple de situatii care pot provoca durerile de gat. Aceste tipuri de activitati pot produce entorse sau spasme la nivelul muschilor gatului.

Asa cum prezentam anterior, durerile pot fi de asemenea cauzate de diverse leziuni. Un accident casnic sau unul rutier pot indica rigiditate sau durere severa la nivelul gatului. Este de mentionat si important de retinut ca durerea se poate raspandi pe umeri, pe spate si pe brate. Este posibil sa apara si imposibilitatea de a misca sau a intoarce capul. Sensibilitatea poate fi descrisa de: amorteala, furnicaturi sau slabiciune in brate.

Reactiile adverse frecvente ale durerilor cronice includ adesea stari de  oboseala si chiar anxietatea.

Gulere cervicale de urgenta sunt alcatuite din doua parti cu diferite marimi, oferind astfel o imobilizare superioara. Radio-transparente la razele x, computer tomograf (CT) si rezonanta magnetica (RM), ele permit imobilizarea in timpul transportului de urgenta.

Tipul si durata utilizarii unui guler cervical se stabilesc de catre medicul specialist in functie de diagnostic.

Medicul trebuie informat din timp despre simptomele existente si in baza unui examen fizic, acesta va hotari ce este prioritar si mai bine de facut pentru fiecare pacient in parte. Totusi, daca durerea a inceput in urma unei accidentari si nu se imbunatateste dupa cateva saptamani, specialistul poate recomanda mai multe verificari. Iar ele pot cuprinde: testari imagistice, RMN-uri sau diverse alte scanari ale computerului tomograf care pot arata muschii si tesuturile de la nivelul gatului, precum si oasele, discurile spinarii, radacinile nervilor.

Gulerele pentru coloana cervicala nu pot fi purtate mai mult de trei saptamani.

In ceea ce priveste spondiloza cervicala si afectiunile coloanei cervicale, purtarea gulerului aceasta depinde de indicatiile oferite de medic. Dispozitivul ajuta intrucat miscarile efectuate pot irita traiectul nervos. Asadar, gulerul limiteaza miscarile excesive ale gatului care pot face mult rau coloanei cervicale.

Alte afectiuni in care poate fi recomandat gulerul cervical:

  • hernie de disc cervicala
  • osteoartrita
  • artroze cervicale
  • manifestari neurologice severe
  • anomalii si instabilitate a coloanei cervicale
  • tratamentul de recuperare atunci cand maduva spinarii a suferit o trauma

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » De ce este importanta utilizarea gulerului cervical?