Antena Meniu Search
x

Diferenta dintre motocultor si motosapa

Dacă ești pasionat de gradinarit, vei fi interesat sa afli care este diferenta dintre o motosapa și un motocultor. Cu toate că ambele se bazează pe dinti rotativi și sunt destinate lucrărilor în sol, exista diferente majore dintre ele. De aceea, pentru a decide ce utilaj vei folosi pentru un proiect de gradinarit, este bine sa stii care dintre acestea va functiona mai bine și va fi mai eficient.

de Redactia Observator

la 09.09.2020, 11:00

Diferenta dintre motocultor si motosapa
Diferenta dintre motocultor si motosapa - rabota.ro

Ce este motocultorul de gradina

Motocultorul de gradina este un utilaj motorizat care poate sparge solul virgin si rupe radacinile adanci pentru a pregăti terenul pentru o grădină nouă. Solul contine substanțe nutritive de care plantele au nevoie, iar motocultorul aereaza solul și permite nutrientilor sa ajungă mai ușor la rădăcinile plantelor.

Exista modele care seamănă cu un plug, dar sunt suficient de mici pentru a putea fi manevrate cu mana, exact ca și mașinile de tuns iarba. Lamele sunt actionate de motoare și se rotesc în sol cu viteza mare, ceea ce va ușura considerabil saparea gradinii. În funcție de tipul de motocultor, se poate regla adancimea la care lamele intra în sol.

Tipuri de motocultoare

Exista doua tipuri de motocultoare:

Motocultoare cu dinții în fata - acestea au lamele sau colturile pozitionate in fata rotilor masinii si sapa solul din fata pe masura ce inainteaza. În timpul ghidării, necesita aplicarea unei presiuni pe maner pentru a ridica dinții și a evita fricțiunile inutile între lamă și sol.

Motocultoare cu dinții din spate - acestea au rotile din fata și lamele în spate. În timpul actionarii, lamele se întorc în direcția în care sunt împinse. De aceea, acest gen de motocultor permite săparea solului mult mai adanc decat cele cu dinții frontali. Totodată, sunt mai puternice și pot fi folosite eficient chiar și în solurile dure și virgine.

Cum se foloseste motocultorul

Pentru a pregăti terenul pentru o grădină vor fi necesare mai multe etape premergătoare. Una dintre acestea este tasarea sau ararea pamantului, iar motocultorul este utilajul ideal pentru aceasta lucrare, mai ales dacă terenul nu a mai fost folosit pentru gradinarit. Astfel, va fi nevoie de sapare în profunzime și de îndepărtarea rădăcinilor, operații pentru care motocultorul îți va ușura foarte mult munca.

Cu toate ca lamele motocultorului sunt rezistențe, se recomanda ca înainte de a sapa un teren care nu a mai fost lucrat, sa fie indepartate rocile, crengile și alte obstacole care ar putea crea daune utilajului. Totodată, se recomanda purtarea unui echipament de protectie în timpul utilizarii acestuia, inclusiv cizme și ochelari.

Ce este motosapa

Motosapa este utilajul motorizat destinat aerarii solului, amestecarii ingrasamintelor si indepartarii buruienilor intr-o grădină deja existentă. Datorită dimensiunilor mai mici decat ale unui motocultor, motosapa poate omogeniza mult mai ușor solul, fiind și mai facil de utilizat. Astfel, după ce terenul a fost curata de rădăcini și arăt în profunzime cu un motocultor, lucrările se pot continua cu o motosapa.

Motosapele se regasesc atat in varianta electrică, cu sau fără fir, cat si în varianta pe benzina. În comparatie cu motocultorul de gradina, motosapele sunt mai mici și au o putere mai mica. De aceea, motosapele funcționează cel mai bine pe suprafețe mici.

Am nevoie de motocultor sau motosapa?

Motosapele și motocultoarele transforma gradinaritul într-o activitate mai ușoară, fiind utilaje utile și eficiente, dacă sunt folosite corespunzător. Atunci cand se stabilește dacă se va folosi un motocultivator sau o motosapa, trebuie ținut cont de lucrarea care trebuie abordată. Astfel, pentru lucrări care nu necesita putere mare, se poate alege motosapa. De asemenea, pentru a lucra suprafețe mari, dificile, cu teren dur și plin de buruieni, se recomanda motocultorul.

Motosapa este utilă pentru lucrări ușoare de aerare a solului, compostare si plivirea randurilor de buruieni, în vreme ce motocultoarele pot realiza lucrări dificile pentru amenajarea gradinilor noi pe terenuri încă nefolosite.

În concluzie, motosapele și motocultoarele sunt la fel de importante pentru lucrările într-o grădină și ideal ar fi sa le ai pe amandoua pentru a putea parcurge toate etapele necesare. Însă, dacă estimezi ca nu vei folosi în mod regulat ambele utilaje, pentru a nu face investiții foarte mari, poți lua în calcul și închirierea acestora.

Diferente intre motosapa si motocultor

  1. Am văzut ca motocultorul este recomandat pentru lucrarea unui teren nou, în timp ce motosapa este eficienta pentru lucrări în grădinile deja existente.

  2. Motocultoarele sunt mai puternice decat motosapele și permit o adancime mai mare de sapare.

  3. Motocultoarele sunt mai voluminoase decat motosapele și necesita un spațiu mai mare de depozitare.

  4. Motocultoarele pot finaliza lucrările mult mai repede decat o motosapa.

  5. Motosapele sunt recomandate pentru grădinile mici și mijlocii, în vreme ce motocultoarele sunt destinate gradinilor mari.

Avand in vedere toate aceste informații despre motosape și motocultoare, poate fi dificil sa alegi unul singur și să ajungi la concluzia că deținerea amandorura ar fi cea mai buna soluție.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Diferenta dintre motocultor si motosapa