Antena Meniu Search
x

Domeniile din piața muncii unde salariile nu depind de studii superioare

Piața muncii, extrem de dinamică și uneori nesigură în unele domenii, schimbă constant perspectiva româncelor asupra unui potențial loc de muncă. Dacă la începutul anilor 2000, studiile superioare erau privite drept un privilegiu, în 2019 se pune un accent tot mai pregnant pe abilitățile practice.

de Redactia Observator

la 10.06.2019, 11:59

Domeniile din piața muncii unde salariile nu depind de studii superioare
Se pune un accent tot mai pregnant pe abilitățile practice ale candidatelor la un post bine plătit. - Rich Girls Studios

Piața muncii, extrem de dinamică și uneori nesigură în unele domenii, schimbă constant perspectiva româncelor asupra unui potențial loc de muncă. Dacă la începutul anilor 2000, studiile superioare erau privite drept un privilegiu, în 2019 se pune un accent tot mai pregnant pe abilitățile practice ale candidatelor la un post bine plătit.

Mai mult, cultura organizațională a multor business-uri din București situează focusul asupra investiției în personal, investiție care se poate traduce prin training-uri de specialitate, cursuri de comunicare, limbă străină sau chiar limbaj nonverbal.

În ceea ce privește targetul dedicat acestei schimbări de perspectivă la nivelul României, se poate discuta de două publicuri:

1.Tinerele cu vârste cuprinse între 18 – 21 de ani;

2. Femeile cu vârste cuprinse între 25 – 35 de ani.

Datele provin dintr-un sondaj efectuat Rich Girls București și aduc la suprafață cele mai căutate abilități la ora actuală: spirit de echipă, spirit de leadership, rezistență la stres, adaptabilitate sau multitasking.

La privat, studiile superioare nu garantează implicit și încasări mai mari

Cultura organizațională și, implicit, sistemul de remunerare la nivelul afacerilor din București sunt puternic fundamentate pe principiul meritocrației. O dovedesc atât studiile efectuate in-house la nivelul multor jucători din arii ca retail, IT sau videochat, dar și angajați și colaboratori ai acestora.

Specialiștii în angajari de la Rich Girls resimt și ei această schimbare, interviurile fiind structurate pentru a sublinia abilitățile și perspectivele candidatelor, nu confirmarea activităților trecute în CV:

În mediul privat înveți să îți depășești limitele și să evoluezi continuu. Asta pentru că profitul este condiționat de implicarea echipei, dar și pentru că fiecare colaborator sau angajat se află aici pentru că își merită locul. E un mediu în care nu se intră <<pe pile>> și cu atât mai puțin pe baza unui CV prea frumos ca să fie adevărat”, susține reprezentantul departamentului de HR al Rich Girls București.

La acest moment, plaja domeniilor din piața muncii unde tinerele pot activa și încasa sume importante de bani, de până la trei ori mai mari decât salariul minim pe economie încă din prima lună, este extrem de extinsă. Discutăm despre vânzări, beauty, fashion, dar și consultanță sau videochat. Toate aceste domenii au în comun același principiu de selecție a candidatelor și mai apoi a colaboratoarelor, respectiv competența.

Foarte multe tinere au impresia că este suficient să fie frumoase. Că româncele sunt cele mai frumoase femei nu este nici pe departe un mit, însă business-ul e business, iar profitul trebuie dinamizat prin competențele acestora. De aceea, alegem să colaborăm doar cu tinere care dovedesc o deschidere la tot ce e nou și se pot adapta diverselor situații”, susține aceeași sursă.

Româncele absolvente de studii medii se pot lansa într-o carieră unde câștigurile depășesc pragul de 10.000 de dolari în mai puțin de un an. Lipsa de experiență, studii și cursuri de calificare este substituită de aptitudinile native ale candidatelor, susțin specialiștii în HR, aspect care valorează mai mult decât un CV impresionat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri economice » Domeniile din piața muncii unde salariile nu depind de studii superioare