Antena Meniu Search
x

Donald Trump a fost denunțat de un ofițer CIA în scandalul în care riscă demiterea

Donald Trump a fost denunțat de un ofițer CIA în scandalul cu Ucraina, pentru care riscă demiterea. Dezvăluirea a fost făcută de către New York Times, care citează 3 surse apropiate denunțătorului.

Cristian Toteştean
de Cristian Toteştean

la 26.09.2019, 23:47

Donald Trump și președintele Ucrainei la ONU
Denunțătorul lui Donald Trump în scandalul cu Ucraina e un ofițer CIA - Reuters

Donald Trump a fost denunțat de un ofițer CIA în scandalul cu Ucraina, pentru care riscă demiterea. Dezvăluirea a fost făcută de către New York Times, care citează 3 surse apropiate denunțătorului.

Potrivit articolului publicat de New York Times, puține lucruri se știu despre persoana care l-a denunțat pe Donald Trump, pentru că identitatea îi e protejată.

Cine este denunțătorul

Ziarul a reușit însă să afle că este vorba despre un ofițer CIA care a lucrat la Casa Albă. Conform New York Times, este vorba despre un analist care este pus la punct cu detaliile legate de politica americană față de Europa și care a demonstrat o înțelegere aprofundată a politicii în Ucraina, dar și cunoștințe de legislație.

Bărbatul s-a întors, între timp, la CIA, mai spune ziarul. Denunțul său, în care este menționată și convorbirea telefonică dintre Donald Trump și Președintele Ucrainei, a fost făcut public joi. Cu o zi înainte, Casa Albă a dat publicității stenograma convorbirii, în care președintele american îi cere lui Volodimir Zelenski să-l ancheteze pe fostul Vicepreședinte SUA Joe Biden, al cărui fiu a fost în consiliul director al unei companii de gaz din Ucraina.

Denunțătorul nu a ascultat direct convorbirea

Pentru a publica informația privind denunțătorul, New York Times spune că a primit confirmarea de la 3 persoane familiare cu identitatea ofițerului CIA.

Ziarul mai notează și faptul că denunțătorul nu a ascultat direct convorbirea telefonică din 25 iulie dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski.

Contactați de ziar în privința identității, avocații denunțătorului au refuzat să confirme că a lucrat la CIA și au spus că publicarea oricărei informații despre el este periculoasă.

Ce conține denunțul

Denunțul privind convorbirea telefonică a fost făcut în august de ofițerul CIA. A devenit însă public pentru prima dată pe 18 septembrie, în urma informațiilor obținute de ziarul Washington Post.

Donald Trump este acuzat în denunț că i-a cerut președintelui Ucrainei să-l ancheteze pe Joe Biden pentru scopurile sale electorale: fostul vicepreședinte american e unul dintre candidații democrați la alegerile prezidențiale din 2020 și e un potențial rival al lui Donald Trump.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În plângere, acțiunea lui Donald Trump e caracterizată drept ”o problemă serioasă sau flagrantă, abuz sau încălcare a legii”, spune BBC.

Denunțul făcut de ofițerul CIA îl acuză pe președintele american și că a încercat să mușamalizeze toată afacerea. Denunțul dezvăluie astfel că stenograma convorbirii telefonice nu a fost salvată în sistemul computerizat folosit de Casa Albă. A fost depozitată într-un sistem separat, folosit pentru informații clasificate.

Procedură de demitere a lui Donald Trump

Liderul de la Casa Albă a fost acuzat și că a făcut presiuni asupra lui Volodimir Zelenski, oprind ajutorul militar de peste 391 de milioane de dolari către Ucraina.

La o săptămână de la izbucnirea scandalului, democrații americani au declanșat procedura de demitere a Președintelui SUA, în Camera Reprezentanților. Liderul de la Casa Albă dezminte că ar fi făcut presiuni asupra Ucrainei, susținând că este vizat de o vânătoare de vrăjitoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Donald Trump a fost denunțat de un ofițer CIA în scandalul în care riscă demiterea