Antena Meniu Search
x

Schimbările climatice pot duce la fenomene meteo extreme. Află cum să-ți protejezi locuința de intemperii

Schimbarea climei este un fenomen care nu mai poate fi negat. Fluctuațiile de vreme din ultima perioadă sunt doar un alt exemplu care confirmă un fenomen aflat de mult timp în derulare.

Schimbarea climei este un fenomen care nu mai poate fi negat. Fluctuațiile de vreme din ultima perioadă sunt doar un alt exemplu care confirmă un fenomen aflat de mult timp în derulare. Datele strânse de la peste 94 de stații meteo între anii 1961 și 2007 arată schimbări semnificative ale vremii, conform Climate Change Post. Temperatura a crescut cu peste 2℃ în anotimpurile de iarnă, primăvară și vară în această perioadă, lucru destul de îngrijorător.

Însă poate cel mai tulburător efect al schimbărilor climatice este apariția fenomenelor meteo extreme. Acestea apar sub formă de vânturi și furtuni puternice sau precipitații și ninsori abundente, care pot crea pagube majore și pot afecta viețile a mii de oameni. Tocmai de aceea, e important să știi cum să-ți pregătești casa:

Ploaia

Atât la case, cât și la blocuri, acoperișul e o parte foarte importantă a structurii, iar precipitațiile îl pot afecta serios dacă nu este bine izolat. Tocmai de aceea, e foarte important să folosești materiale de cea mai bună calitate pentru hidroizolații. În caz contrar, apa se va infiltra și va afecta tavanul și pereții, iar infiltrația nu se va opri până când acoperișul nu e reparat.

Izolarea acoperișului va crește durata de viață a acestuia și îl va face mai rezistent la intemperii. Nu doar precipitațiile, dar și căldura soarelui pot contribui la deteriorarea acoperișului. Izolația acționează ca un strat protector, care preia o parte din sarcina termică și diminuează efectele căldurii

Temperatura

Schimbările bruște de temperatură au devenit o realitate cotidiană, motiv pentru care ar fi o idee bună să-ți izolezi locuința. Izolarea casei funcționează într-un mod foarte convenabil. Aceasta reține căldura în interior în timpul iernii și în exterior în timpul verii. Izolația te protejează și de schimbările bruște de temperatură, pentru că reține frigul în exteriorul casei, astfel că temperatura scade mult mai greu în interior.

De asemenea, izolația te va ajuta să conservi energie, în special în perioadele reci ale anului. Conform Energuide, izolația are rolul de a forma în jurul casei tale o barieră, menită să acționeze ca o zonă tampon între vremea de afară și interiorul casei tale.

Vântul

De la an la an, ne confruntăm cu furtuni și vânturi tot mai puternice, care pot fi un pericol atât asupra spațiului public cât și asupra locuințelor private. Tocmai de aceea, e important să iei măsuri pentru a fortifica părțile mai vulnerabile ale casei tale împotriva vântului.

Conform FEMA, trebuie să repari orice elemente care s-ar putea desprinde din fațada, pereții și acoperișul casei, precum și la coșul de fum sau la verandă, dacă este cazul. Într-o furtună puternică, orice lucru care nu e bine țintuit se poate desprinde și poate cauza pagube locuinței tale. Iar asta include și scaunele sau masa din grădină, care se pot transforma în adevărate proiectile pe un vânt forte puternic.

Grindina

Cândva un fenomen relativ rar în România, grindina s-a intensificat considerabil în ultimii ani. Poate fi un fenomen foarte distructiv, care afectează grav culturile și casele din zonele în care apare. Din fericire, efectele grindinei pot fi diminuate considerabil dacă folosești materiale de calitate pentru construcția și izolarea acoperișului casei.

Pe lângă materiale, o importanță deosebită o are și învelitoare acestuia. Dacă folosești o învelitoare rigidă pentru acoperiș, țiglele sau șindrila de pe casă vor rezista mult mai bine la rafalele de gheață. De asemenea, ar fi o idee bună să faci inspecții regulate ale acoperișului, ca să poți înlocui elemente lipsă și să poți repara orice defecțiuni.

Sursă foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Schimbările climatice pot duce la fenomene meteo extreme. Află cum să-ți protejezi locuința de intemperii