Antena Meniu Search
x

Gheorghe Dijmărescu a murit la 59 de ani. Era considerat cel mai bun alpinist român al tuturor timpurilor

Gheorghe Dijmărescu a murit la vârsta de 59 de ani, în SUA. Gheorghe Dijmărescu era considerat cel mai mare alpinist român din toate timpurile, după ce a cucerit, începând din anul 1999, vârful Everest de numai puţin nouă ori, iar de alte câteva ori a urcat pe muntele K2, considerat cel mai dificil de escaladat din lume.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 01.10.2020, 11:01

Gheorghe Dijmărescu, considerat cel mai bun alpinist român al tuturor timpurilor, a murit la 59 de ani
Gheorghe Dijmărescu, considerat cel mai bun alpinist român al tuturor timpurilor, a murit la 59 de ani - Claudiu Fiu/Facebook
  • Gheorghe Dijmărescu era stabilit în SUA, unde deținea o firmă de restaurări în construcţii.
  • Gheorghe Dijmărescu a cucerit, începând din anul 1999, vârful Everest de numai puţin nouă ori.

Gheorghe Dijmărescu se stabilise de mai mulți ani în Statele Unite ale Americii, unde deținea o firmă de restaurări în construcţii.

„Veste tristă...românul cu cele mai mari performanţe în alpinism a încetat din viaţă. George Dijmarescu, gorjean născut în Turcinesti, a ajuns de nouă ori la rând în punctul geografic cel mai înalt al planetei. Fapt mai puţin întâlnit, într-una din încercări a reuşit să urce singur şi fără echipament special pentru respirare. De alte câteva ori a ajuns pe K2, cel mai dificil munte din lume, într-un final l-a cucerit. Un gorjean cu cetăţenie americană este românul cu cele mai mari realizări din alpinism din toate timpurile“, a postat gorjeanul Claudiu Fiu, vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Gorj. 

Gheorghe Dijmărescu, un gorjean cu cetăţenie americană

Gheorghe Dijmărescu a fost căsătorit cu Lakhpa Sherpa, o femeie şerpaş cu o bogată experienţă în cucerirea Everestului şi cu care a urcat de mai multe ori pe cea mai înaltă cotă a lumii. 

A ajuns pe vârf şi alături de sora acesteia, care este deţinătoarea recordului de tinereţe la ascensiune femei. Dijmărescu a doborât şi un record personal: a ajuns pe Vârful Everest în numai 20 de zile de la plecarea de la tabăra de bază.

Într-un interviu citat de jurnalul.ro, Dijmărescu spunea că urcă pe Himalaya deoarece admiră frumuseţile de nedescris ale acestuia, însă de multe ori şi pentru a sărbători cea mai importantă reuşită a vieţii, aceea de a avea copii. 

”În 2002 am urcat împreună cu Lakpa Sherpa pentru a sărbători naşterea primei noastre fiice, Sunny. În 2007, de asemenea am ajuns pe Everest în semn de omagiu pentru cea de-a doua fiică, Shinny. Atunci a fost cea mai rapidă ascensiune a mea împreună cu sora mică a Lakpei, care avea 15 ani şi jumătate. Am plecat din tabăra de bază pe 29 aprilie, iar pe 15 mai am ajuns în vârf şi ne-am întors în aceeaşi zi la tabăra avansată unde am savurat patru sticle de bere”.

În anul 2003 a făcut parte in 2003 din prima echipa integral românească care a atins Everestul şi care a fost formată din 14 români.

În anul 2008, pe K2, considerat cel mai periculos munte din lume, a avut loc cea mai mare tragedie din istoria alpinismului, 11 persoane pierzându-şi viaţa. George Dijmărescu se afla la locul potrivit şi a reuşit să salveze câteva persoane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Gheorghe Dijmărescu a murit la 59 de ani. Era considerat cel mai bun alpinist român al tuturor timpurilor