Antena Meniu Search
x

GHID de accesare a fondurilor UE direct de la Bruxelles. Ce trebuie să faci pentru a obţine bani europeni

Europarlamentarii PNL Cristian Bușoi și Mihai Țurcanu au lansat, luni, un ghid pentru accesarea de fonduri europene direct de la Bruxelles de către cetățenii românii sau entități publice sau private din România.

Europarlamentarii PNL Cristian Bușoi și Mihai Țurcanu au lansat, luni, un ghid pentru accesarea de fonduri europene direct de la Bruxelles de către cetățenii românii sau entități publice sau private din România.

"Am adunat într-un ghid, într-o broșură, care sper să fie utilă ONG-urilor, agenților economici, instituțiilor din administrația publică, altor beneficiari ai fondurilor europene, informații despre cum se pot accesa bani europeni direct de la Bruxelles, dincolo de axele de finanțare și de programele pe care România le-a negociat cu UE și care vor fi accesate prin Ministerul Fondurilor Europene sau prin alte instituții din România. Există oportunități de a accesa fonduri europene direct de la Bruxelles în domeniul proiectelor de mediu, educației, sănătății, protecției consumatorului, IMM-urilor, mă refer la programul COSME, iar pentru universități și institute de cercetare în domeniul cercetării - marele program al UE Orizont 2020", a declarat Cristian Bușoi la evenimentul de lansare a broșurii intitulate "Ghidul pentru accesarea fondurilor europene. Obține finanțare direct de la Bruxelles".

Europarlamentarul a precizat că unele dintre finanțări pot fi obținute "doar în parteneriate cu entități similare din alte țări ale UE", iar altele pot fi obținute prin "cereri individuale". Ghidul conține și link-urile de unde se pot obține și mai multe informații și se pot descărca cererile de finanțare.

"Sper din tot sufletul ca în acest exercițiu financiar să fie posibilă accesarea mai multor proiecte europene direct de la Bruxelles, așa cum ar trebui ca în acest exercițiu financiar banii care sunt alocați României să fie accesați într-o proporție mult mai mare, să nu mai fim în situația rușinoasă de a da mulți bani înapoi Bruxelles-ului pentru că nu suntem în stare să cheltuim bani care ne sunt puși la dispoziție în mod gratuit", a declarat el.

Bușoi a explicat că proiectele accesate direct de la Bruxelles nu beneficiază de fonduri rezervate exclusiv României.

"Acolo intri în competiție cu proiecte din Germania, Italia, Marea Britanie, (...) ceea ce în mod clar ridică anumite dificultăți suplimentare, dar sunt acolo multe oportunități și trebuie promovate mai mult, mai ales că avem deja experiența unui exercițiu financiar trecut, cel de până-n 2014. (...) De exemplu, nu știu în România foarte multe oportunități pentru mass-media sau pentru cultură. Programul Erasmus +, de exemplu, care oferă posibilitatea mobilității studenților, cadrelor didactice, profesorilor universitari, este unul unic. (...) La fel, în domeniul IMM-urilor. (...) Pe de-o parte, avantajul este că te duci pe niște proiecte care altfel nu ar fi eligibile. Altul este că sunt niște bani în plus față de cei din România, ceea ce în opinia mea pot fi bineveniți pentru români și pentru organizațiile din România", a arătat europarlamentarul.

La rândul său, Mihai Țurcanu a spus că ghidul se dorește a fi "un instrument util" pentru cetățenii români într-un "moment dificil" din punct de vedere al absorbției fondurilor europene, fiind structurat pe domenii și programe multianuale în ideea de a facilita identificarea liniei de finanțare pe care cei interesați doresc să o acceseze.

"Ghidul acoperă toate domeniile principale, educația, sănătatea, agricultura, protecția consumatorului, inovarea, cercetarea, justiția, cultura și mediul. Toate capitolele concentrează cele mai importante informații, după care, în final, am sintetizat cei cinci pași pentru deschiderea unui cont pe pagina Comisiei (Comisia Europeană - n.r.) pentru a începe procedura de aplicare. Țin să subliniez acest avantaj — Comisia Europeană a eliminat complet birocrația, iar aplicațiile sunt disponibile exclusiv online pentru acest tip de fonduri europene. Este un motiv în plus pentru ca românii să fie interesați de aceste fonduri, cu atât mai mult cu cât programele de finanțare vizează domenii în care avem un potențial imens, cum este cazul sectorului agricol", a declarat europarlamentarul.

Sursa: Agerpres.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » GHID de accesare a fondurilor UE direct de la Bruxelles. Ce trebuie să faci pentru a obţine bani europeni