Antena Meniu Search
x

Incalzire geotermala - Afla cat te costa sa-ti incalzesti casa cu pompe de caldura!

Te afli in cautarea unui sistem de incalzire ecologic si eficient? Solutia este reprezentata de incalzirea geotermala care reduce consumul de energie si iti aduce economii ale facturilor in fiecare luna, compensand in felul acesta costul instalarii.

Incalzire geotermala - Afla cat te costa sa-ti incalzesti casa cu pompe de caldura! - unsplash.com

Te afli in cautarea unui sistem de incalzire ecologic si eficient? Solutia este reprezentata de incalzirea geotermala care reduce consumul de energie si iti aduce economii ale facturilor in fiecare luna, compensand in felul acesta costul instalarii.

Pamantul, la o adancime de aproximativ 100 m are temperatura constanta, fie vara sau iarna, de 12⁰ Celsius. Din fericire, exista o tehnologie care nu lasa sa se piarda aceasta sursa pretioasa, care valorifica asadar caldura din interiorul planetei noastre si o aduce la suprafata.

Pompele de caldura geotermale sunt cele care utilizeaza aceasta resursa inepuizabila pentru a incalzi si raci casa si pentru a furniza apa calda menajera. Ele sunt cunoscute si sub denumirea de pompe de caldura sol-apa.

Incalzirea geotermala

Incalzirea geoternala inseamna, asadar simplu spus, caldura aflata in interiorul Pamantului. Este o sursa de energie nelimitata, durabila, care a inceput sa fie tot mai mult exploatata.

In foarte multe tari guvernele au incurajat instalarea pompelor de caldura geotermale, din dorinta eliminarii semnificative a bioxidului de carbon rezultat din arderea combustibililor fosili.

Cum functioneaza pompele de caldura?

Se realizeaza executia forajelor (tuburi in sol la o adancime de 100 m) sau se instaleaza colectori orizontali (acolo unde terenul permite) conectate la pompele de caldura geotermale. In timpul iernii, caldura este scoasa din pamant si transferata la o temperatura ridicata in casa, prin intermediul pompei de caldura din camera tehnica.

Vara, sistemul geotermal functioneaza in sens invers, tragand caldura din casa in pamant.

Pompele de caldura geotermale utilizeaza temperatura constanta a pamantului ca mediu de schimb si de aceea sunt capabile sa obtina ratinguri extrem de eficiente din punct de vedere energetic.

Potrivit Agentiei de Protectie a Mediului a Statelor Unite ale Americii, o pompa de caldura geotermala consuma pana la 44% mai putina energie decat pompele de caldura cu sursa de aer si cu pana la 72% mai putin decat sistemele de incalzire traditionale si aparatele de aer conditionat.

Consumul redus de energie se traduce in economii lunare remarcabile!

Beneficiile pompelor de caldura sol-apa sunt:

  • costuri mici ale facturilor

  • silentiozitate

  • confortul sporit

  • siguranta (nu exista riscul exploziei)

  • zero efort de intretinere

  • zero costuri de intretinere

  • durata lunga de viata (50 de ani)

  • sursa de incalzire prietenoasa cu mediul

Pompe de caldura - costuri

Investitia initiala este una mare, dar ea se amortizeaza in timp datorita facturilor scazute. Un sistem complet care asigura incalzirea, racirea si apa calda menajera pentru o casa de 120 mp poate ajunge la aproximativ 10.000 de euro, cost care poate fi suportat cu ajutorul creditului bancar.

Reprezinta, insa o investitie in siguranta casei si a familiei, o investitie in incalzirea inteligenta, intr-o sursa de caldura inepuizabila, aducand in timp doar avantaje.

 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Incalzire geotermala - Afla cat te costa sa-ti incalzesti casa cu pompe de caldura!