Antena Meniu Search
x

Îndulcitorii naturali: o alegere sănătoasă?

Îndulcitorii naturali sunt sau nu o soluție pentru tine? Numărul acestora este din ce în ce mai mare, așa că nu știi ce soluție să alegi.

de Redactia Observator

la 12.06.2019, 15:57

Totul despre îndulcitorii naturali
Sunt îndulcitorii naturali o alegere sănătoasă? - Pixabay

Îndulcitorii naturali sunt sau nu o soluție pentru tine? Numărul acestora este din ce în ce mai mare, așa că nu știi ce soluție să alegi. Deși sunt considerate produse la modă, produse pe care majoritatea le introduc în diete pentru a scăpa de kilogramele în plus, în realitate nu cunosc dacă se pot folosi sau nu fără probleme. Este sau nu zahărul obișnuit toxic pentru alimentație, oare să îl folosim în continuare sau să încercăm să îl înlocuim?

Din ce în ce mai mulți sunt cei care apelează la soluții procesate, marile companii oferă numeroase variante și alternative la zahărul obișnuit, așa cum este ștevia, zahărul de nucă de cocos sau chiar mierea cristalizată. Aceste produse sunt tot la fel de bogate caloric ca și zahărul obișnuit, așa că este nevoie în continuare să fim atenți la cantitatea consumată. Cu alte cuvinte, nu putem consuma îndulcitori naturali într-o cantitate fără limită pentru că pot exista efecte nocive și din partea lor.

Siropul de arțar, zahărul brun, agavele sau zahărul de nucă de cocos oferă circa 20 de calorii pentru o singură linguriță de numai 4 grame de zahăr. Ar fi bine să optați pentru îndulcitorul natural dorit și să impuneți anumite limite asupra cantităților. Chiar dacă este vorba despre un îndulcitor natural, nu este indicat să îl consumați în exces pentru că pot fi dăunători pentru sănătate.

Zahărul de cocos

Acesta este un îndulcitor natural, produs din arborele de cocos, ce are un gust bun, asemănător cu zahărul brun, cu gust de caramel. Acest tip de îndulcitor se produce de regulă în cantități mari în Indonezia, iar o linguriță de zahăr de cocos are 15 calorii. În același timp mai conține magneziu, potasiu, zinc, fier, aminoacizi, vitamine din grupul B. Acest tip de îndulcitor are un indice glicemic mic, fiind perfect pentru persoanele cu diabet. Poate înlocui zahărul obișnuit, însă nu trebuie consumat în exces.

Cristalele de miere

Acestea seamănă destul de mult cu mierea naturală, având o formă granulată. Este un îndulcitor cât se poate de cunoscut, cu un indice caloric de 12 calorii. Se poate adăuga atât în ceai fierbinte, cât și în ceai rece, în limonadă sau în iaurturi.

Stevia

Aceasta este un îndulcitor natural des folosit în alimentație. Cu toate că se spune despre ea că este un îndulcitor cât se poate de sănătos, în realitate se dovedește că stevia este o plantă toxică, procesată cu alcool metilic. De aceea, chiar dacă îți dorești un îndulcitor natural cu zero calorii, ar fi bine să fii atent la ceea ce consumi. Stevia procesată ca să devină asemenea zahărului trece printr-o serie întreagă de procese, așa că nu este nici pe departe un produs sănătos. Stevia din magazine ar putea fi considerată un amestec chimic periculos, asemenea aspartamului. De aceea, este indicat să priviți atent asupra îndulcitorilor folosiți.

Siropul de arțar

Acesta conține destul de puține calorii comparativ cu alte tipuri de îndulcitori, însă unele siropuri de acest tip conțin zahăr și alți îndulcitori artificiali și uneori doar 3% sirop de arțar natural. Acesta din urmă conține mangan, calciu, zinc, potasiu și toate acestea reușesc să țină la distanță îmbolnăvirile.

Xilitolul

Acesta este un înlocuitor al zahărului natural, îndulcind alimentele într-un mod cât se poate de asemănător. Nu conține multe minerale și vitamine și contribuie la absorbția calciului în organism. Are un indice glicemic mic, însă cunoaște și numeroase efecte adverse, în exces producând greață și vărsături.

Îndulcitorii naturali pot fi introduși în alimentație cu multă atenție și mai ales în proporții mici. Chiar dacă nu tot atât de mult precum zahărul și aceștia conțin multe calorii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Îndulcitorii naturali: o alegere sănătoasă?