Antena Meniu Search
x

5 întrebări esențiale la care trebuie să răspunzi înainte să îți iei mașină

Trei din zece români conduc o mașină, fie că este una personală sau de serviciu, iar în Capitală, unul din patru bucureșteni se deplasează cu autoturismul până la locul de muncă, potrivit unui studiu realizat de Ipsos Research.

de Redactia Observator

la 16.07.2019, 17:07

Ce trebuie să ştii înainte să-ţi cumperi maşină
5 întrebări esențiale la care trebuie să răspunzi înainte să îți iei mașină - Pixabay

Trei din zece români conduc o mașină, fie că este una personală sau de serviciu, iar în Capitală, unul din patru bucureșteni se deplasează cu autoturismul până la locul de muncă, potrivit unui studiu realizat de Ipsos Research. Nu încape îndoială că este un mijloc de transport indispensabil, indiferent că vrei să pleci în concediu, că faci naveta, că pleci în fiecare weekend undeva sau că ai drumuri de făcut prin oraș. Înainte de a-ți cumpăra însă  o mașină, este important să te asiguri că modelul ales este unul care se potrivește perfect nevoilor tale, dar și că ești capabil din punct de vedere financiar să întreții autoturismul și să achiți toate cheltuielile necesare. 

Dacă vrei să te asiguri că investiția pe care o vei face va fi una inteligentă și că vei alege mașina perfectă pentru tine, este esențial să poți răspunde înainte la câteva întrebări, care te vor ajuta să îți restrângi opțiunile și să iei decizia corectă:

Mașină nouă sau second hand?

Mașinile second hand sunt mult mai ieftine, însă dezavantajul lor principal este că nu știi niciodată câți bani va trebui să investești ulterior pentru a rezolva posibilele probleme care apar. Pe de altă parte, o mașină nouă te poate costa de câteva ori mai mult decât una la mâna a doua, dar avantajul este că nu va trebui să mai bagi bani în ea timp de câțiva ani. Dacă nu ai foarte multă experiență în șofat, o mașină second hand pe care să o folosești pentru a-ți îmbunătăți stilul de condus ar putea fi ideală, mai ales în orașele aglomerate, unde riști adeseori să îți zgârii sau să îți lovești ușor autoturismul. De cele mai multe ori, șoferii iau această decizie în funcție de buget și de modelul pe care și-l doresc, însă trebuie să ții cont și de faptul că o mașină scumpă, fie ea și la mâna a doua, poate fi extrem de scump de întreținut pe viitor.

Ce impozit vei plăti? 

Impozitul pe autoturism variază în funcție de mai mulți factori și este bine să știi de dinainte de a-ți cumpăra mașina cât vei avea de plată ulterior. Există și categorii scutite de impozit, care țin atât de proprietar, cât și de tipul de autoturism însă, cel mai probabil, va trebui să te pregătești să scoți anual bani din buzunar pentru a-ți achita impozitul auto. Dacă nu știi la cât se va ridica această sumă, citește aceste informatii despre impozitul auto și vei afla cum se calculează acesta, cum îl poți plăti în rate, cine este scutit de la plata lui, dar și ce penalizări se aplică celor care nu își plătesc la timp impozitul pe mașină. 

Pentru ce vei folosi mașina?

Este important să știi de la bun început cum și cât de frecvent vei folosi autoturismul propriu. Dacă ai nevoie de mașină pentru a merge zilnic la serviciu sau pentru a face drumuri prin oraș, atunci îți vei dori un autoturism care să nu aibă un consum de combustibil foarte mare, cu care să te poți strecura prin traficul aglomerat și pe care să îl poți parca ușor în spații înguste. Cei care au o familie numeroasă și pleacă adeseori în vacanță cu mașina personală au nevoie de un autoturism spațios, confortabil, dar mai ales sigur. Oricât de tentat ai fi să alegi un anumit model de mașină, ia în calcul și aceste aspecte înainte de cumpărare, întrucât nu îți dorești să ajungi în situația în care să îți dai seama că autoturismul ales arată bine, dar nu este atât de funcțional pe cât ai fi avut nevoie. 

Mașină pe benzină, diesel, hibrid sau electrică?

Tipul de combustibil cu care merge mașina pe care vrei să o cumperi este, de asemenea, foarte important. Nu numai că vei simți în buzunar diferența de fiecare dată când vei face plinul, dar este posibil ca pe viitor autoturismele care merg cu benzină sau cele diesel să fie vizate de aplicarea unor taxe de poluare, pe măsură ce tot mai multe state încep trecerea la mașinile electrice sau cele hibrid. Autoturismele electrice sunt ceva mai scumpe, însă poți beneficia de o subvenție de la stat în valoare de 10.000 de euro pentru achiziționarea unei mașini 100% electrice. Principalul dezavantaj al acestora este însă că în România nu există deocamdată suficiente stații de încărcare, așa că s-ar putea să nu poți pleca mereu cu mașina la drum lung. În schimb, o mașină hibrid pare a fi varianta economică pe termen lung și poate fi utilizată inclusiv pentru distanțe lungi. 

Ce garanție are automobilul?

Garanțiile oferite la cumpărarea unei mașini noi variază în funcție de producător și de autoturism în sine. Unele garanții de bază acoperă reparații esențiale, altele includ o gamă mult mai largă de posibile defecțiuni. De ce este atât de importantă garanția? De regulă, durata acesteia îți arată cât de multă încredere are producătorul în calitatea mașinii respective. În general, autoturismele au o garanție de până la trei ani sau până la 50-60.000 de kilometri parcurși. Există și posibilitatea să întâlnești garanții mai lungi, de până la șapte-zece ani, care pot părea ideale, dar care pot indica și faptul că pot exista unele probleme de bază în modul în care a fost construit autoturismul.

Sursa foto:Free-Photos de la Pixabay 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri Auto » 5 întrebări esențiale la care trebuie să răspunzi înainte să îți iei mașină