Antena Meniu Search
x

ISTORIA JO: Olimpiada de vară din anul 1956, prima desfășurată în țări diferite

Ediţia a XVI-a a Olimpiadei de vară a avut loc în 1956, la Melbourne (Australia), care a fost desemnat drept gazdă în data de 28 aprilie 1949, în dauna orașelor Buenos Aires, Mexico City, Montreal și șase orașe americane. Ceremonia de deschidere a avut loc la 22 noiembrie, iar cea de închidere - la 8 decembrie.

Ediţia a XVI-a a Olimpiadei de vară a avut loc în 1956, la Melbourne (Australia), care a fost desemnat drept gazdă în data de 28 aprilie 1949, în dauna orașelor Buenos Aires, Mexico City, Montreal și șase orașe americane. Ceremonia de deschidere a avut loc la 22 noiembrie, iar cea de închidere - la 8 decembrie.

JOCURILE OLIMPICE RIO 2016. Decizia în privința locației Olimpiadei de vară 1956 a fost îngreunată, printre altele, și de faptul că Australia este situată în emisfera Sudică, ceea ce însemna că în regiunile nordice era deja iarnă, perioada în care sportivii de acolo se odihnesc în urma încheierii sezonului. O altă problemă a fost reprezentată de intrarea în carantină a cailor din zonă, ceea ce a determinat organizatorii să mute competițiile de echitație la Stockholm, Suedia. Astfel, Olimpiada de vară din 1956 a reprezentat o premieră, fiind prima Olimpiadă desfășurată în țări diferite. Întrecerile cabaline au avut loc la 10 iunie, cu aproape șase luni mai devreme față de restul competițiilor Olimpice.

JOCURILE OLIMPICE RIO 2016. Dificultățile întâmpinate de organizatorii de la Melbourne nu s-au oprit aici. Marea Britanie și Franța au pus stăpânire pe Canalul Suez după ce Israelul a atacat Egiptul. În semn de protest, Egiptul, Irakul și Libanul au anunțat că nu vor participa la Olimpiadă. La rândul lor, Olanda, Spania și Elveția au refuzat invitațiile, din cauza invaziei Ungariei de către URSS. Cu doar două săptămâni înainte de deschiderea Olimpiadei, Republica Populară Chineză a decis să se retragă, pe motiv că i s-a permis Republicii Chinei (Taiwanul) să concureze.

JOCURILE OLIMPICE RIO 2016. Cu toate acestea însă, numărul țărilor participante a fost de 67. Principala scădere s-a înregistrat însă la numărul atleților participanți, care a ajuns de la 4.925 la 3.342.

JOCURILE OLIMPICE RIO 2016. Printre evenimentele care au atras atenția în cadrul Olimpiadei de la Melbourne s-a aflat participarea unei echipe mixte de atleți atât din Germania de Est, cât și din cea de Vest, combinație ce avea să dispară la Olimpiada din 1968.

JOCURILE OLIMPICE RIO 2016. Alergătoarea australiancă Betty Cuthbert a devenit ''Fata de aur'', după ce a câștigat de trei ori medalia de aur, performanță egalată de sprinterul Bobby Joe Morrow.

JOCURILE OLIMPICE RIO 2016. Un alt australian, Murray Rose, a obținut trei medalii la înot, iar alergătorul sovietic Vladimir Kuț a câștigat cursele de 5.000 și 10.000 de metri.

JOCURILE OLIMPICE RIO 2016. Ca noutate, la inițiativa adolescentului australian John Wing, atleții de diferite naționalități au defilat împreună la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice, fără a fi grupați în funcție de țările cărora le aparțin.

JOCURILE OLIMPICE RIO 2016. Clasamentul pe națiuni în cadrul Olimpiadei de Vară din Melbourne, 1956, este după cum urmează: URSS, cu 37 medalii de aur, 29 de argint și 32 de bronz, apoi SUA, cu 32 de aur, 25 de argint și 17 medalii de bronz, urmate pe locul trei de Australia, cu 13 medalii de aur, 8 de argint și 14 de bronz.

JOCURILE OLIMPICE RIO 2016. România s-a clasat pe locul al nouălea, reușind să obțină 5 medalii de aur, 3 de argint și 5 de bronz. Aurul olimpic a fost obținut de boxerul Nicolae Lincă; de canoistul Leon Rotman — dublu medaliat, la probele individuale de 1.000 m și 10.000 m; de echipa de canoe formată din Alexe Dumitru și Simion Ismailciuc la 1.000 m; de Ștefan Petrescu, la proba de tragere cu pistolul.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sport » ISTORIA JO: Olimpiada de vară din anul 1956, prima desfășurată în țări diferite