Antena Meniu Search
x

ISTORIA JO: Olimpiada din 1936 a avut loc la Berlin. Cum a încercat Adolf Hitler să ascundă adevărul despre dictatura nazistă (FOTO)

În 1931, Comitetul Internaţional Olimpic a desemnat oraşul Berlin drept gazdă a celei de-a XI-a ediţii a Jocurilor Olimpice, programată pentru anul 1936, în detrimentul Barcelonei. Această alegere a reprezentat un semnal privind revenirea Germaniei în atenţia lumii, după izolarea acestei ţări ca urmare a înfrângerii suferite în Primul Război Mondial.

În 1931, Comitetul Internaţional Olimpic a desemnat oraşul Berlin drept gazdă a celei de-a XI-a ediţii a Jocurilor Olimpice, programată pentru anul 1936, în detrimentul Barcelonei. Această alegere a reprezentat un semnal privind revenirea Germaniei în atenţia lumii, după izolarea acestei ţări ca urmare a înfrângerii suferite în Primul Război Mondial.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Doi ani mai târziu, liderul Partidului Nazist Adolf Hitler a devenit cancelarul Germaniei, transformând rapid regimul său într-o dictatură, persecutându-i pe evrei, ţigani sau pe opozanţii politici.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Dictatura s-a extins asupra tuturor aspectelor societăţii germane, inclusiv a sportului. În aprilie 1933, politica “ariană” se regăsea deja în toate organizaţiile sportive din Germania, evreii fiind excluşi din toate disciplinele sportive.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Înainte de debutul Olimpiadei au existat mai multe tentative de boicotare a acestei competiţii, în principal din partea Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii, Franţei, Suediei, Cehoslovaciei şi Olandei.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Militanții anti-fasciști au intenționat chiar să organizeze în Barcelona, pe Estadi Olimpic de Montjuic, actualul Estadi Olimpic Lluis, o așa-numită ''Olimpiadă a popoarelor'', în semn de protest față de competiția organizată la Berlin și de abuzurile comise de naziști. Proiectul nu a fost pus în practică din cauza izbucnirii Războiului civil spaniol, în iulie 1936.

JOCURILE OLIMPICE 2016. În final, ţările au acceptat să-şi trimită sportivii la Berlin, unde Partidul nazist s-a dat peste cap pentru a afişa o atmosferă de sărbătoare în vederea organizării acestei ediţii a JO, desfăşurată între 1 şi 16 august.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Astfel, a fost construit un nou complex sportiv, care includea un nou stadion, precum şi un vast sat olimpic.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Evenimentul a fost filmat de Leni Riefenstahl, un regizor apropiat lui Hitler, iar documentarul rezultat, intitulat ''Olympia'', deși realizat propagandistic, a inovat numeroase tehnici de filmare, utilizate și astăzi în capturarea imaginilor sportive. De altfel, această ediție a fost prima în cadrul căreia probele au fost televizate în direct, pe ecrane speciale amplasate pe tot cuprinsul orașului.

JOCURILE OLIMPICE 2016. O altă noutate venită odată cu Olimpiada de la Berlin a fost aducerea, în ziua de 1 august 1936, tocmai din Grecia, a Torței Olimpice. În plus, baschetul și handbalul au debutat ca probe la Olimpiadă, handbalul fiind apoi reluat în cadrul Olimpiadei de Vară abia în 1972. La Berlin, ele s-au desfășurat în aer liber.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Jocurile Olimpice din Berlin, 1936, nu au fost lipsite de evenimente și rezultate notabile. Americanul de culoare Jesse Owens a reușit performanța de a câștiga patru medalii, în parte și datorită sfaturilor și încurajărilor venite din partea principalului său adversar, germanul Lutz Long. Acesta din urmă a primit ulterior medalia Pierre de Coubertin pentru sportivitate.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Nu la fel s-a întâmplat cu germanul Toni Merkens, care în proba de ciclism, l-a împiedicat pe olandezul Arie Van Vliet, însă în loc de descalificare, i s-a permis să își păstreze medalia de aur, fiind obligat doar să plătească o amendă de 100 de mărci. Van Vliet a fost însă răzbunat de compatriotul său Rie Mastenbroek, care a cucerit trei medalii de aur și una de argint la înot.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Echipajul de opt vâslași al Statelor Unite, de la Universitatea din Washington, a cucerit medalia de aur după ce i-a întrecut atât pe germani, cât și pe italieni, chiar în fața cancelarului Adolf Hitler, ce asista din tribună.

JOCURILE OLIMPICE 2016. La proba de maraton, medaliile au fost luate de doi atleți coreeni, cea de aur de Sohn Kee-chung, iar cea de bronz de Nam Sung-yong, care au candidat pentru Japonia, după ce aceasta anexase Coreea în 1910.

JOCURILE OLIMPICE 2016. La fotbal, în sferturile de finală, Peru a învins Austria cu 4-2, după prelungiri, însă din cauza invadării suprafeței de joc de către suporterii peruani, meciul a fost reprogramat. În semn de protest, oficialii sud americani și-au retras echipa, și astfel Austria a obținut medalia de argint. Proba fotbalistică a fost adjudecată de selecționata Italiei, care și-a continuat dominația în acest sport din acea perioadă, începută în 1934 și terminată în 1938. Benito Mussolini, liderul fascist al Italiei, s-a folosit de triumful echipei sale pentru a pretinde superioritatea regimului său politic.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Competiția de baschet a fost câștigată de Statele Unite, care au învins Canada cu 19 la 8. Proporțiile mici ale scorului s-au datorat ploii torențiale în care s-a desfășurat finala și terenului de joc mocirlos, care au făcut practic imposibile driblingurile. Performerul meciului a fost americanul Joe Fortenbury, cu 7 puncte înscrise.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Germania a obținut cele mai bune rezultate la gimnastică, prin Konrad Frey și Alfred Schwarzmann, ambii cucerind trei locuri întâi, și la călărie, unde Germania a obținut aurul în toate probele individuale și pe echipe, în afara celei de dresaj, unde a reușit locul doi.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Pe primul loc în clasamentul final s-a aflat Germania, cu 33 de medalii de aur, 26 de argint și 30 de bronz, urmată de SUA — 24 de aur, 20 de argint, 12 de bronz — și de Ungaria — 10 de aur, una de argint și cinci de bronz. Au participat sportivi din 49 de țări.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Participarea românească la Jocurile Olimpice a fost mai mare decât la edițiile precedente ale Olimpiadelor. În 1936, oficialitățile au sprijinit nu numai deplasarea unei numeroase delegații sportive, ci și a unor grupuri de elevi, studenți, dansatori, coriști, totalizând peste 100 de persoane.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Atleții români, deși se pregătiseră câteva luni, au înregistrat rezultate modeste.

JOCURILE OLIMPICE 2016. Probele de călărie, dominate de concurenții germani, au adus în final prima medalie olimpică pentru delegația românească. În proba individuală a Marelui Premiu al națiunilor a fost nevoie de o întrecere de baraj pentru desemnarea campionului. După ce concurenții aflați la egalitate - germanul Kurt Hasse și românul Henri Rang - au parcurs un nou traseu, timișoreanul s-a clasat pe locul al doilea, obţinând medalia de argint.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sport » ISTORIA JO: Olimpiada din 1936 a avut loc la Berlin. Cum a încercat Adolf Hitler să ascundă adevărul despre dictatura nazistă (FOTO)