Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis l-a desemnat premier tot pe Ludovic Orban

Klaus Iohannis l-a desemnat joi pe Ludovic Orban pentru funcția de premier, în urma unei declarații susținute la Palatul Cotroceni. Decizia președintelui a fost luată după consultarea cu partidele parlamentare.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 06.02.2020, 18:18

Președintele României Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a anunțat numele noului premier desemnat - Mediafax Foto / Andreea Alexandru via Hepta

Klaus Iohannis l-a desemnat joi tot pe Ludovic Orban pentru funcția de premier, în urma unei declarații susținute la Palatul Cotroceni. Decizia președintelui a fost luată după consultarea cu partidele parlamentare.

"Întoarcerea la electorat este soluția corectă. Întoarcerea la electorat înseamnă alegeri anticipate. Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune, am prezentat-o partidelor. Unii au fost de părere că este bine, alții au fost de părere că trebuie să se mai consulte în partid. Pot să înțeleg că au nevoie de discuți interne. Acest lucru sper să se întâmple foarte repede. Putem să facem următorul pas foarte concret - desemnarea unei persoane pentru a forma un nou guvern. După ce m-am consultat cu toate partidele și formațiunile parlamentare îl desemnez pe Ludovic Orban să formeze noul guvern", a declarat Iohannis.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Partidul Național Liberal a anunțat, după discuția cu președintele, că propunerea formațiunii este tot în persoana lui Ludovic Orban. Decizia a fost luată în Consiliul Naţional, a declarat liderul PNL.

Imediat după liberali, Klaus Iohannis i-a primit la consultări pe reprezentanţii PSD, care, împreună cu cei ai Pro România, l-au propus pe Remus Pricopie pentru funcţia de premier.

Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, a declarat după întâlnire că ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale a României (CCR) în situaţia în care preşedintele îl va propune tot pe Ludovic Orban pentru funcţia de prim-ministru.

Reprezentanții USR l-au propus pentru funcția de premier pe Dacian Cioloș, în timp ce reprezentanții ALDE au declarat că nu au nicio propunere, dar sunt deschiși la discuţii cu celelalte partide astfel încât să se ajungă la "o soluţie de stabilitate".

Guvernul Orban, demis prin moțiune de cenzură

Guvernul Orban a fost demis, miercuri, 5 februarie, în urma unei moțiuni de cenzură iniţiate de PSD şi UDMR. 

Învestit cu 240 de voturi, Executivul Orban a căzut cu 261 de voturi, după doar doar trei luni. Decizia Parlamentului a deschis practic drumul spre alegerile anticipate, o premieră în istoria post-decembristă. 

Rezultatul a fost influențat în mod direct de înțelegerea dintre PSD și Pro România. Partidul lui Victor Ponta a avut aproximativ 20 de voturi "pentru" moțiune. Până la învestirea unui nou guvern, Cabinetul Orban va asigura interimatul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Klaus Iohannis l-a desemnat premier tot pe Ludovic Orban