Antena Meniu Search
x

Ludovic Orban, despre măsuri: ”Vă spun sincer, mă doare inima”. Declarația pe proprie răspundere ar putea fi reintrodusă

Ludovic Orban a anunțat că măsurile propuse de președintele Klaus Iohannis, în ședința de Guvern de joi seară, sunt absolut necesare pentru că noul coronavirus este din ce în ce mai puternic și i-a crescut virulența și rezistența în timp.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 06.11.2020, 01:52

Ludovic Orban a anunțat noi restricții
Premierul României, Ludovic Orban - Hepta
  • Klaus Iohannis a anunțat că toate şcolile trebuie să treacă în online, angajaţii la telemuncă, iar circulaţia pe timp de noapte să fie restricţionată.
  • În plus, portul măştii devine obligatoriu peste tot în ţară, în toate locurile publice şi la toate locurile de muncă.

Premierul României a explicat că riscul de infectare este mai mare acum, față de perioada de început a pandemiei de Covid-19, și a spus că  ritmul din ultima săptămână obligă autoritățile să ia măsuri mai dure

„E un fel de carantină. Sunt restricții de circulație pe timpul nopții. Este o măsură aplicată și-n altă țară. Această măsură există în Franța, în Spania. A dat ceva rezultate. Pe timpul nopții se organizează petreceri, unde nu se prea respectă regulile”, a spus Ludovic Orban, la Digi24.

Orban a spus că îl ”doare inima” să pună îngrădească libertățile oamenilor, însă acest lucru este necesar în pandemie.

”A crescut ferocitatea, virulenţa în transmiterea virusului, riscul de infectare este crescut şi trebuie să ţinem cont şi de acest aspect în măsurile pe care le luăm. Vă spun sincer: mă doare inima, eu ţin la libertate. Pe de altă parte, când pui în balanţă viaţa omului cu nişte restricţii care nu afectează economia în ansamblul său, afectează unele domenii, normal că e mai importantă sănătatea oamenilor. Suntem efectiv obligaţi să luăm aceste măsuri pentru că altfel riscăm să crească foarte mult numărul infectărilor şi orice persoană care este infectată este o persoană care este supusă unui risc. Sunt estimări pesimiste şi estimări optimiste, este cert că, la cum evoluează răspândirea virusului, este absolut necesară luarea acestor măsuri” a mai spus Orban.

În privinţa şcolilor, primul ministru a precizat că trecerea la scenariul online este legată de două motive: siguranţa copiilor şi faptul că persoanele tinere sunt asimptomatice, dar transmit mai departe virusul.

"Practic noi trebuie să acţionăm asupra a două categorii: persoanele de contact care pot fi identificate în anchetele epidemiologice şi pot fi izolate, pe de altă parte există persoane într-un număr destul de mare care sunt asimptomatici, care nici măcar nu cer diagnosticarea. Sunt mulţi, un procent semnificativ de persoane care sunt asimptomatice, ca să reduci transmiterea virusului de către asimptomatici trebuie să iei astfel de măsuri. (...) Sunt necesare astfel de măsuri suplimentare”, a explicat primul ministru.

Declarația pe proprie răspundere ar putea fi reintrodusă

Ludovic Orban a arătat că pe timp de noapte restricţiile vor începe "probabil la ora 22-23” şi vor fi ridicate la orele 5 sau 6 dimineaţa şi vor fi valabile în toată ţara, cei care nu respectă restricţia urmând a fi amendaţi. Orban a arătat că "va fi o declaraţie, probabil, pe proprie răspundere” pentru circulaţia pe timp de noapte şi că este posibil ca aceasta să fie valabilă şi online.

"Încercăm să vedem cum o să reglementăm, astfel încât să nu fie neapărat pe hârtie”, a precizat şeful Gvernului.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Ludovic Orban, despre măsuri: ”Vă spun sincer, mă doare inima”. Declarația pe proprie răspundere ar putea fi reintrodusă