Antena Meniu Search
x

Ludovic Orban, înaintea votului de învestire: "În ultimii 30 de ani, nu s-a mai întâmplat aşa ceva"

A început şedinţa plenului reunit pentru votul de învestitură a Guvernului Orban. Preşedintele PNL a lansat un atac virulent la adresa PSD şi Pro România, care boicotează ședința de învestire.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 04.11.2019, 15:22

Ludovic Orban, atac virulent înaintea votului de învestitură - Facebook

A început şedinţa plenului reunit pentru votul de învestitură a Guvernului Orban. Preşedintele PNL a lansat un atac virulent la adresa PSD şi Pro România, care boicotează ședința de învestire.

La trei săptămâni fără o zi de la momentul desemnării sale ca premier de către preşedintele Klaus Iohannis, Ludovic Orban, ajunge în sfârşit în plenul reunit pentru votul de învestitură

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui PNL:

- Nu-mi aduc aminte în ultimii 30 de ani să se fi întâmplat așa ceva, ședința de învestire să fie boicotată de două partide politice care arată lipsa totală de respect față de români. Arată toate prostiile pe care le fac, fiind părtași la toate nenorocirile care se fac azi.

- Venim după o moțiune de cenzură care a pus capăt unei guvernări care a făcut mult rău României. Trebuie să începem un drum al construcției, al refacerii unității, al reluării dialogului instituțional, un drum care să pună bazele unei dezvoltări economice pe baze solide si termen lung. Acest Guvern este unul cu un mandat limitat, durata maximă de exercitare a puterii este de un an de zile.

- Avem de luat măsuri urgente. Uitați-vă ce se întâmplă cu blocarea minerilor în subteran. Își pun în pericol viața.

- Foarte multe instituții publice nu au resursele financiare pentru a încheia exercitiul bugetar. Există întârzieri în plata persoanelor cu dizabilități, a plății însoțitorilor.

- E fundamentală aprobarea unei OUG pentru rectificarea bugetară.

- În privința stocurilor, stăm extrem de prost. Suntem în poziția în care România a rămas ultima țară care trebuie să nominalizeze comisarul european. Am ajuns în situația în care UE, președintele CE ne cer de urgență desemnarea unui comisar.

- Nu în ultimul rând există necesitatea elaborării bugetului de stat pentru anul viitor.

- O altă urgență e cea legată de pensionarea anticipată a magistraților. Doar un guvern legitim poate rezolva problema conducerii parchetelor. Nu avem conducători desemnați prin procedura legală. V-o spun din capul locului una din prioritățile noastre este evitarea riscului de dezangajare a fondurilor europene.

- În privința politicii fiscale ne-am angajat să reparam acte normative precum OUG 114, vom păstra prevederile privind sectorul de construcții. Nu ne atingem de facilitățile fiscale acordate sectorului de construcții.

- Suntem în situația în care trebuie luat în serios raportul MCV. Bulgaria e pe punctul de a scăpa de MCV, în timp ce raportul privind România s-a înrăutățit. Nu există altă cale decât de a pune în practică recomandările din MCV. Asta înseamnă reluare dezbaterilor pe codurile penale.

- Trebuie să readucem Jandarmeria și Poliția în situația de slujitor al cetățeanului. Trebuie să terminăm cu utilizarea politică, pentru a-i apăra pe potentații zilei. Trebuie să schimbăm mentalitatea în Poliție și Jandarmerie.

- În domeniul apărării, trebuie deblocate toate procedurile competitive privind programul de înzestrare a armatei.

- Deși aș putea să vă vorbesc zile întregi, voi încheia cu câteva cuvinte despre mediu. Situația e dramatică. Trebuie oprite defrișările.

- Guvernul nostru va readuce raportul dintre Parlament și Guvern așa cum e în constituție. Voi evita la maxim OUG. Voi fi permanent în dialog cu Parlamentul României. Nu putem să mai acceptăm ca doi-trei oameni să adopte acte normative peste noapte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Ludovic Orban, înaintea votului de învestire: "În ultimii 30 de ani, nu s-a mai întâmplat aşa ceva"