Antena Meniu Search
x

Majorarea amenzilor aplicate în timpul stării de urgenţă, neconstituţională - CCR

Curtea Constituţională a României a decis că majorarea cuantumului sancţiunilor, aplicate în timpul stării de urgenţă, e neconstituţională.

de Redactia Observator

la 06.05.2020, 17:52

- Profimedia
  • Majorarea amenzilor este neconstituțională, a decis CCR
  • Cei care le-au plătit deja trebuie să mearga in justitie

Astfel, CCR a admis sesizarea Avocatului Poporului, care preciza că mai multe articole din OUG 34/2020 privind instituirea stării de urgenţă, sunt neclare.

De exemplu, articolul 28, invocat de Avocatul Poporului se referă la sancţiunile pentru nerespectarea măsurllor impuse prin instituirea stării de urgenţă, măsuri care pornesc de la amendă la confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie, interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate, suspendarea temporară a activităţii, desfiinţarea unor lucrări, refacerea unor amenajări.

"Explicația o va da Curtea Constituțională, prin motivarea deciziei, dar era de așteptat o astfel de decizie, pentru că foarte multă lume s-a plâns că amenzile sunt mult prea mari față de câștigurile românilor, față de posibilitățile lor de plată. Problema ar fi fost, potrivit curții Constituționale, lipsa unei explicații în legătură cu decizia agentului constatator de a da amenda minimă sau maximă și pe ce criterii. Toate amenzile care au fost date în baza acestei ordonanțe vor fi contestate în justiție, iar dacă s-au aplicat 300.000 de amenzi, înseamnă că vor fi 300.000 de dosare la instanțele de judecată, care sunt oricum extrem de aglomerate", a precizat pentru Observator Augustin Zegrean, fostul președinte CCR.

Persoanele care au plătit deja amenda pot merge în justiție pentru recuperarea sumei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri politice » Majorarea amenzilor aplicate în timpul stării de urgenţă, neconstituţională - CCR