Antena Meniu Search
x

Managerul primei platforme de recrutare pentru medici: ”Se poate câştiga foarte bine în ţară”

Catrinel Hagivreta, fondatorul MEDIjobs.ro, ne‐a vorbit despre ce înseamnă dezvoltarea unei afaceri într‐un domeniu atât de sensibil precum sănătatea. Ea a explicat că există perspective generoase şi pentru medicii din ţară şi ei au la dispoziţie o modalitate pentru a accede mai uşor la joburile pe care şi le doresc.

Catrinel Hagivreta, fondatorul MEDIjobs.ro, ne‐a vorbit despre ce înseamnă dezvoltarea unei afaceri într‐un domeniu atât de sensibil precum sănătatea. Ea a explicat că există perspective generoase şi pentru medicii din ţară şi ei au la dispoziţie o modalitate pentru a accede mai uşor la joburile pe care şi le doresc.

O demonstrează, de pildă, aceste oferte de muncă pentru medic generalist, care sunt în număr mare şi în diverse oraşe ale ţării, nu doar în Capitală, aşa cum s‐ar putea crede. Iată ce ne‐a mai dezvăluit ea despre lumea medicală de la noi.

1. Cum s‐a născut această comunitate?

MEDIjobs s‐a născut în urma experienţei pe care am avut‐o pentru recrutarea candidaţilor medicali din România. Un proces scump, care dura foarte mult şi era foarte complicat. Mai mult decât atât, în calitate de manager, nu ai timpul necesar să te uiţi pe o listă cu zeci, poate chiar sute de CV‐uri dintre care 80% nici măcar nu aveau legătură cu domeniul medical. Mulţi candidaţi au abandonat platformele generaliste şi singura şansă de a fi angajat rămânea să trimită un CV pe adresa de email de secretariat a unei clinici şi să spere că persoană potrivită îl va descoperi. Recomandările joacă şi ele un rol important, însă nu mai funcţionează atât de mult sau de bine că în trecut, din cauza competivităţii crescute în piaţă.

”Orice specialist medical care îşi găseşte un job satisfăcător în ţară înseamnă unul mai puţin pierdut peste hotare”

2. De ce credeţi că a fost nevoie de un site specializat doar pentru lumea medicală?

Noi nu am inventat acest sistem de recrutare nişat pe domeniul medical, ci am adaptat o metodă de recrutare medicală occidentală, care funcţionează în SUA de mai bine de 10 ani. Era timpul că şi România să adopte acest trend şi să se bucure de beneficii, mai ales într‐un moment de cumpănă, când orice specialist medical care îşi găseşte un job satisfăcător în ţară înseamnă unul mai puţin pierdut peste hotare. Suntem o comunitate nouă, însă și cea mai mare şi activă comunitate a specialiştilor medicali din ţară, cu un număr de 5458 de candidaţi şi 330 de companii. Ne bucurăm să vedem că avem o medie de candidaţi noi pe zi între 20 ‐30, iar perspectivele sunt să ajungem la 10,000 de candidaţi până la sfârşitul anului şi un număr de 500 de companii.

3. Companiile şi aplicanții din domeniul medical aveau până acum la dispoziţie site‐uri de recrutare generaliste. Ce avantaje le aduce această platformă specializată?

Toate optimizările pe care noi le facem şi le oferim companiilor şi candidaţilor sunt cu scopul de a oferi o experienţă mai bună utilizatorilor platformei şi pentru ca ei să se simtă speciali în acest proces atât de important: dezvoltarea vieţii profesionale. Toate eforturile noastre vizează oferirea unei experienţe cât mai personale userilor. De la faptul că îi contactăm direct pentru a afla ce tip de joburi caută, până la faptul că au posibilitatea de a vedea, prin tururile video, cum este efectiv să lucrezi într‐o anumită clinică, să cunoşti care îţi pot fi colegii şi care este atmosfera de lucru. Aceste aspecte sunt foarte importante atunci când iei decizia de a te dezvolta profesional. Mai mult decât atât, secţiunea de resurse, care este gratuită pentru cei cu cont, îi ajută efectiv să îşi pregătească un CV, să se pregătească pentru primul interviu ‐ cum să se prezinte sau cum să evalueze o oferta de muncă.

4. Cum se desfăşoară procesul de recrutare în sistemul medical din România, care sunt paşii pe care trebuie să‐i parcurgă un candidat din acest domeniu în căutarea unui job? Cum facilitează MEDIjobs.ro tot acest proces?

Sistemul de căutare al unui nou job se baza până acum pe trimiterea unui CV pe adresa de secretariat a clinicii de interes sau prin recomandările colegilor, având în vedere că platformele generaliste nu pot fi relevante, mai ales pentru acest domeniu. Găsirea următoarei oportunităţi de muncă nu trebuie însă să fie o activitate stresantă, trebuie să fie un proces simplu, care poate chiar să îţi facă plăcere, să descoperi locuri şi oameni interesanţi şi să nu implice mult efort. Noi facem asta pentru candidaţii noştri, care trebuie să ştie că nu sunt singuri în acest proces. Comunitatea noastră este foarte activă şi oamenii care fac parte din ea se susţin unii pe alţii. Platforma le vine în ajutor candidaţilor prin articole care îi ghidează în fiecare pas parcurs, evenimente de networking sau pur şi simplu interacţiunea cu userii noştri, care ne ajută să promovăm joburi noi sau să găsim candidaţii potriviţi pentru jobul potrivit.

”Valoarea pieţei medicale şi consumul de servicii sunt în creştere”

5. Cum poate o companie medicală să posteze un anunţ? Ce paşi trebuie să urmeze?

Paşii sunt foarte simpli: după crearea unui cont gratuit, compania are de ales între diverse pachete de anunţuri cu valabilitate de 45 de zile, în funcţie de nevoile de recrutare anuale. În ceea ce priveşte postarea efectivă a unui anunţ, procesul este intuitiv, tocmai pentru a salva timp şi resurse implicate. Se parcurg 3 paşi simpli, se completează domeniul de activitate, poziţia de angajare şi oraşul, pentru a putea activa funcţia de matching între baza de date de candidaţi şi jobul ofertat. Ne bucurăm să spunem şi că feedback‐ul din partea companiilor este unul pozitiv în ceea ce priveşte relevanţa aplicanţilor la joburi, 80% din aceştia fiind potriviţi profilului căutat pentru jobul respectiv.

6. Se vorbeşte mult în ultimii ani despre un exod al medicilor români. Care credeţi că sunt factorii care îi determina pe tinerii profesionişti să părăsească România?

Este o adevărată problemă exodul, atât al medicilor, cât şi al asistenţilor medicali, peste hotare şi un motiv principal pentru care se întâmplă acest lucru este dezinformarea sau lipsa informaţiilor cu privire la oferta de locuri de muncă, mai ales din mediul privat din ţară. Orice studiu de caz confirmă faptul că valoarea pieţei medicale este în plină creştere, consumul de servicii este în creştere, reţelele de clinici private se tot extind şi realitatea este că, dacă alegi colaboratorul potrivit, poţi câştiga foarte bine şi la noi în ţară, fără să te loveşti de dificultăţile relocării într‐o altă ţară.

Iată, aşadar, că şi în domeniul medical putem avea parte de povești frumoase, chiar dacă ultimele luni ne‐au adus numai veşti proaste din această direcţie. Cum în sistemul medical este loc de îmbunătăţiri în permanentă, iniţiativa celor de la MEDIjobs este mai mult decât binevenită.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Managerul primei platforme de recrutare pentru medici: ”Se poate câştiga foarte bine în ţară”