Antena Meniu Search
x

Medic militar, din spitalul de la Suceava: "Recunoașteți că am fost înfrânți, căci ăsta e primul pas spre victorie."

Un medic militar detașat la spitalul de la Suceava, unde sunt cei mai mulți infectați cu coronavirus și cei mai mulți morți din România, a scris un mesaj devastator, publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale: "Recunoașteți că am fost înfrânți, căci ăsta e primul pas spre victorie."

Cosmin Stăniloiu
de Cosmin Stăniloiu

la 09.04.2020, 13:59

Coronavirus în România
Medic militar, din spitalul de la Suceava: "Recunoașteți că am fost înfrânți, căci asta e primul pas spre victorie." - Facebook/ Ministerul Apărării Naționale
  • Mărturie cutremurătoare din spitalul în care au murit cei mai mulți pacienți de coronavirus în România.
  • Un medic militar povestește ce trăiește acolo zi de zi.

Un medic militar detașat la spitalul de la Suceava, unde sunt cei mai mulți infectați cu coronavirus și cei mai mulți morți din România, a scris un mesaj devastator, publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale: "Recunoașteți că am fost înfrânți, căci asta e primul pas spre victorie."

1487 de infectați cu coronavirus au fost depistați în județul Suceava, acolo unde spitalul Județeana a fost ânchis, iar la redeschidere  a fost preluat de o conducere militară. Au fost detașați mai mulți medici militari, printre ei și Căpitan medic Marginean Mihai Alexandru - specialist ATI. Acesta a scris un text răvășitor despre trăirile lui în cel mai mare focar de coroanvirus din România.

""Eu sunt anestezist, medic militar și acum vă scriu din Suceava. Pentru cine scriu? În primul rand pentru mine, că nu cumva să uit vreodată ceea ce simt acum. Și în al doilea rand, pentru colegii mei anesteziști - pe mulți îi cunosc personal, fac parte din rețeaua mea de suport și eu din rețeaua lor. Și în al treilea rand pentru voi toți! Toți cei ce așteptați apăsați de propria așteptare.

În armata ordinele se executa, nu se discuta! Știe țoață lumea. "Mâine plecați la Suceava" "Am înțeles! Să trăiți!" Oamenii din jurul meu s-au activat, am primit mesaje de susținere, și-au manifestat compasiunea și mi-au oferit ajutorul. Familia mea a acceptat cu greu și lacrimi ordinul. Dar mie nu mi-a fost frica nicio secunda. Voi deschide acum o poarta spre mintea mea de atunci - dincolo de poarta asta ați fi găsit același peisaj la mulți anesteziști. Mi-am pus în bagaj toate șosetele - nu aveam de gând să pierd timpul spălând și uscând rufe - și cel mai inportant, mi-am luat cărțile. Sentimentul era că plec la un examen din sesiune dar la care nu are ce să-mi pice și să nu stiu. La fel că și ceilalți colegi ai mei, în ultimele săptămâni am studiat materialele publicate despre COVID-19.", ];i începe medicul destăinuirea.

Pe acelaşi subiect

Căpitanul a povestit impactul cu realitatea și prima sa intrare în spital: "Sunt aproape 30 de pacienți în jurul meu. Câțiva extratereștrii albi se plimbă printre ei. Unii intuiesc rolul meu și încep să ridice mâinile disperate spre mine și strigă "domnule doctoooor! domnule..." cuvintele le rămân în gât. Mă uit în sus spre monitoare și văd că saturatiile lor sunt 55-60% apoi mă uit mai sus...spre Dumnezeu și dintr-o dată mi-a fost dat să înțeleg. Aici e RĂZBOI!

Unul lângă altul, conectați la un fel de oxigen ce nu pare suficient niciodată. Unii pe spate alții pe burtă. Pe unele fete - resemnare, pe altele - disperare. Cei care nu erau intubati și ventilati mecanic erau extrem de hipoxici. 

Nu știu să descriu altfel dar va pot spune că am avut nevoie de multă putere de procesare să mă conving că nu sunt înconjurat de strigoi sau zombie sau cum vreți voi să le spuneți, niște umbre în care viață atârna că o picătură de rouă pe un fir de iarbă. Sau că o picătură de transpirație pe interiorul ochelarilor de protecție..."

Medicul are un final teribil al scrisorii lui: "3. Acum toți cei decedați sunt doar numere. Va veni clipă când vor fi NUME. Vom avea cu toții pierderi. Veți dori un umăr pe care să plangeti dar nu îl veți găși pentru că toți vor avea pe cineva de plâns. Ne va pune la încercare esență noastră, ne va zgudui umanitatea din noi. Nu știu ce să va sfătuiesc aici, nu cred că putem să ne pregătim pentru asta.

4. Pregătiți-vă sufletește pentru decizii grele. Într-o terapie cu 30 de bolnavi cu saturație sub 60% și 10 ventilatoare...pe cine intubam??

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

5. Rugați-vă! Dacă nu Lui Dumnezeu, atunci unui dumnezeu. Recunoașteți că am fost înfrânți căci asta e primul pas spre victorie."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Medic militar, din spitalul de la Suceava: "Recunoașteți că am fost înfrânți, căci ăsta e primul pas spre victorie."