Antena Meniu Search
x

Medici din Cluj, trimişi în judecată pentru luare de mită de la zeci de persoane

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj anunţă, vineri, trimiterea în judecată, sub control judiciar, a doi medici din Cluj acuzaţi de comiterea infracţiunii de luare de mită.

Cristi Ioniţă
de Cristi Ioniţă

la 08.11.2019, 16:07

Medici din Cluj, trimişi în judecată sub control judiciar
Medici din Cluj, acuzaţi că au încasat mită de la zeci de persoane - Hepta

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj anunţă, vineri, trimiterea în judecată, sub control judiciar, a doi medici din Cluj acuzaţi de comiterea infracţiunii de luare de mită.

Au fost trimişi în judecată Alexandru Faur, medic în cadrul Cabinetului de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă Cluj, şi Carmen Teodora Gruiţă, medic specialist endocrinolog în cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca.

Medicii acuzaţi de luare de mită permiteau persoanelor să încaseze pensie de invaliditate

Cei doi sunt acuzaţi, oficial, de comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

Alături de ei au fost trimise în judecată 49 de persoane fizice, una în stare de arest preventiv, iar celelalte 48 în stare de libertate.

Persoana fizică trimisă în judecată în stare de arest preventiv este considerată cea care a pus la cale întreaga poveste. Persoana respectivă este acuzată de comiterea a două infracţiuni de dare de mită, dintre care una în formă continuată, şi comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată.

Celelalte 48 de persoane fizice sunt acuzate de comiterea infracţiunilor de dare de mită şi cumpărare de influenţă.

Pentru acest dosar, procurorii DNA propun următorul scenariu:

"În cursul anului 2019, persoana fizică inculpată în cauză ar fi pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 1.000 – 1.500 lei și a primit efectiv suma totală de 57.600 lei, pentru a le ajuta să obțină pensii de invaliditate în condițiile în care, în mod normal, unele persoane nu ar fi beneficiat.

Din sumele primite, inculpata ar fi remis o parte din bani (între 300-600 de lei în cazul pacienților noi, respectiv între 300-400 de lei în cazul revizuirilor) medicului Faur Alexandru care, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, ar fi contribuit la stabilirea unor grade de invaliditate și la eliberarea deciziilor asupra capacității de muncă.

În total, medicul ar fi primit pentru „serviciile sale” suma totală de 36.250 lei, precum și diferite produse alimentare și băuturi alcoolice.

La data 16 septembrie 2019, inculpata ar fi primit de la o persoană suma de 600 lei, din care 300 de lei i-ar fi fost remiși medicului Faur Alexandru, în cabinetul său, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În aceeași perioadă și în același context, inculpata Gruiță Carmen Teodora, în calitate de medic specialist endocrinolog în cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, ar fi primit de la pacienți, direct sau prin intermediul aceleiași inculpate, sume de bani cuprinse între 150 și 350 de lei (în total 1.500 lei) precum și produse alimentare, în schimbul eliberării documentelor medicale necesare încadrării pacienților în grad de invaliditate.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de cei doi medici și față de persoana fizică cercetată în stare de arest preventiv în prezentul dosar".

Dosarul va fi judecat de magistraţii de la Tribunalul Cluj.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Medici din Cluj, trimişi în judecată pentru luare de mită de la zeci de persoane