Antena Meniu Search
x

Avertismentul medicului Octavian Jurma: Rata de pozitivare de 18%, "un semnal tehnic ca am pierdut controlul epidemiologic"

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma, cel care s-a remarcat printr-o serie de predicții confirmate în ceea ce privește evoluția epidemiei de coronavirus din România, a avertizat că "e posibil sa depasim chiar maine 7,000 de cazuri noi progonozat pentru saptamana viitoare".

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 29.10.2020, 23:11

medicul Octavian Jurma
Octavian Jurma - Facebook
  • Fereastra de oportunitate de acționa ferm pentru a ieși din val în 1 decembrie se închide rapid, este de părere Octavian Jurma
  • Specialistul consideră că rata de pozitivare este enormă pentru o zi din mijlocul săptămânii
  • Cele mai importante știri ale zilei, la Observatorul orei 19

Medicul Octavian Jurma a făcut o analiză a crizei sanitare, în ziua în care România a raportat cel mai mare număr de infectări de la izbucnirea pandemiei.

Expertul consideră că este exclus ca în următoarele două săptămâni să ajungem la un platoul al îmbolnăvirilor, pe care speram să îl vedem în aceste zile.

"Azi, 29.10.2020, la nivel national in Romania avem un total de 229,040 cazuri de COVID-19 din care 6,481 sunt cazuri noi.

Ma asteptm ca in aceasta saptamana sa depasim 6,000 de cazuri insa nu cu un numar cu 37.3% peste media de 4,719 cazuri noi din ultimele 7 zile.

Numarul total de teste RT-PCR este 3,169,978 (36,169 teste noi) din care 22,182 sunt teste recomandate medical si 13,987 sunt facute la cerere.

Numarul de teste ramane relativ stationar in ciuda promisiunilor ca vom se vor vor face 50,000 de teste pe zi [clinice, adica pe banii statului sper].

Acest lucru face ca rata de pozitivare sa urce la 18%, o rata enorma pentru o zi din mijlocul saptamanii si un semnal tehnic ca am pierdut controlul epidemiologic al epidemiei.

Cat de grav este insa numarul de cazuri de COVID-19 de astazi?

Aveti aici profilul ultimelor 3 saptamani prin comparatie cu aceasta saptamana (curba rosie). Se vede cu usurinta ca e posibil sa depasim chiar maine 7,000 de cazuri noi progonozat pentru saptamana viitoare.

In acest context este exclus in urmatoarele 2 saptamani sa revenim la platoul pe care speram sa il vedem saptamana asta.

Nu este insa exclus sa revenim la o crestere accelerata (exponentiala) si sa trecem de la o crestere de 1,000 de cazuri zilnice pe saptamana la una de 500 sau chiar 1,000 pe zi.

In acest caz chiar de saptamana viitoare ne putem astepta la valori de 7,000 si chiar de 8,000 de cazuri pe zi si fereastra de oportunitate de actiona ferm pentru a iesi din val in 1 decembrie se inchide rapid.

Asa cum am mai subliniat, epidemia nu urmeaza legile omului, fie el si politic, ci legile naturii care pot fi descrise matematic dar uneori sunt greu de interpretat si anticipat mental.

Cresterea exponentiala este un astfel de fenomen pe care noi nu il putem intelege fara ajutorul modelelor de calcul si de aceea deciziile politice la acest stadiu trebuie sa aibe o fundamentare stiintifica si nu una electorala", a scris Octavian Jurma pe pagina personală de Facebook.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Citește și:

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Avertismentul medicului Octavian Jurma: Rata de pozitivare de 18%, "un semnal tehnic ca am pierdut controlul epidemiologic"