Antena Meniu Search
x

Mesajul emoționant de adio al NASA către roverul Opportunity, care ”a murit” pe Marte

Ultimele mesaje ale NASA către roverul Opportunity au fost făcute publice. Robotul trimis pe Marte pentru o misiune de doar 90 de zile a încetat să mai funcționeze zilele trecute, după 15 ani.

Cristian Toteştean
de Cristian Toteştean

la 17.02.2019, 19:07

Roverul Opportunity în misiune pe Marte
Roverul Opportunity, trimis să exploreze Marte, a fost declarat oficial mort pe 13 februarie - NASA

Ultimele mesaje ale NASA către roverul Opportunity au fost făcute publice. Robotul trimis pe Marte pentru o misiune de doar 90 de zile a încetat să mai funcționeze zilele trecute, după 15 ani.

Pe 13 februarie, NASA a declarat roverul Opportunity este oficial ”mort”, după cei 15 ani pe Planeta Marte.

Vehiculul cu 6 roți a funcționat fără cusur până acum 8 luni, când a fost susprins de o puternică furtună de nisip, pe Planeta Roșie.

Misiune declarată oficial încheiată

Ultimul semnal primit de NASA de la rover a fost pe 10 iunie 2018, când cercetătorii au înțeles că bateriile îi sunt pe terminate. Potrivit revistei Time, cei de la agenția spațială au încercat să restabilească legătura cu roverul trimițându-i chiar și melodii. 

Acum, pe 13 februarie, s-au văzut nevoiți să anunțe că misiunea lui Opportunity a luat sfârșit.

”Este o zi foarte grea. Chiar dacă este vorba despre un robot, ne este foarte greu să îi spunem adio, dar, totuși, trebuie să o facem. Am ajuns și la acest moment”, a declarat John Callas, managerului programului NASA de explorare cu roveri a Planetei Marte.

Mesajul NASA

Și pe Twitter, cei de la Agenția Spațială Americană au lăsat un mesaj emoționant.

”Pentru robotul care a transformat 90 de zile în 15 ani de explorare: ai fost și ești Oportunitatea unei vieți. Odihnește-te în pace, rover! Ți-ai îndeplinit misiunea!”, spune mesajul.

Rover-ul Opportunity a fost lansat în 2004 pentru o misiune de doar 90 de zile pe solul Planetei Marte. Opportunity a fost construit ca un robot-geolog, echipat cu camere și cu un braț robotic pentru a analiza rocile și solul Planetei Roșii.

În cei 15 ani, rover-ul a transmis către NASA informații și imagini care i-au ajutat pe cercetători să cunoască mai bine Planeta Marte.

Pentru Agenția Spațială Americană, misiunea roverului este o etapă către cucerirea de către om a Planetei Marte.

”Iar când acea zi va veni, o parte din acea primă urmă de pas (pe Marte) va fi dedicată lui Opportunity, acel mic rover care a sfidat toate estimările și a făcut atât de mult în numele explorării. Mulțumesc, Oppy!”, a transmis administratorul NASA, Jim Bridenstine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiinta » Mesajul emoționant de adio al NASA către roverul Opportunity, care ”a murit” pe Marte