Antena Meniu Search
x

Un militar român şi-a împuşcat doi colegi, din greşeală, în baza din Afganistan

Un militar român în vârstă de 34 de ani, din Vrancea, a fost condamnat la închisoare după ce şi-a împuşcat doi colegi, din greşeală, în baza militară din Kandahar (Afganistan).

Alin Tarnovschi
de Alin Tarnovschi

la 13.05.2019, 18:28

Un militar român şi-a împuşcat doi colegi, din greşeală, în baza din Afganistan
Un militar român şi-a împuşcat doi colegi, din greşeală, în baza din Afganistan - Arhivă

Un militar român în vârstă de 34 de ani, din Vrancea, a fost condamnat la închisoare după ce şi-a împuşcat doi colegi, din greşeală, în baza militară din Kandahar (Afganistan).

Totul s-a întâmplat pe 30 noiembrie 2017, la ora locală 13.10, însă evenimentul nu a fost făcut public de autorităţi.

În urmă cu câteva zile, totul a ieşit la iveală după ce Tribunalul Militar Iaşi l-a condamnat la închisoare pe caporalul clasa a III-a Marin Dumitru Gabriel.

"Pentru inculpatul cap. cls. a III a M D-G din cadrul UM 01270 Focşani, stabileşte pedeapsa de: - 2 (două) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de 'nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă'. (...) Prin aplicarea dispoziţiilor art. 74 Cod penal şi art.83,88 Cod Penal pedeapsa stabilită beneficiază de instituţia amânării aplicării pedepsei, pe durata termenului de supraveghere de 2 ani", se arată în decizia Tribunalului Militar Iaşi.

Pe acelaşi subiect

În aceeaşi sentinţă, militarul a fost obligat să presteze muncă în folosul comunităţii pe o durată de 60 de zile.

Decizia judecătorilor nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel, însă având în vedere că militarul a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, cel mai probabil, sentinţa nu va fi atacată.

Militari români împuşcaţi din greşeală în baza din Kandahar

Pe 30 noiembrie 2017, cei trei militari implicaţi în nefericitul eveniment se aflau în baza militară din Kandahar, la sfârşitul activităţii de întreţinere a armamentului individual.

Caporalul Marin Dumitru Gabriel a observat că patul armei sale avea un joc, motiv pentru care a încercat să îl regleze, prin strângere unui şurub.

"Militarul a scos capacul cutiei mecanismelor şi port închizătorul cu închizătorul, fără a scoate încărcătorul din armă. Efectuând operaţiunile de montare a armamentului, a introdus, accidental, cartuş pe ţeavă şi a executat percuţia de control", se menţionează în hotărârea Tribunalului Militar Iaşi.

Glonţul tras din arma militarului român l-a lovit pe unul dintre colegii săi în partea superioară a piciorului drept, iar glonţul ricoşat l-a atins şi pe un al doilea militar.

Cei doi militari împuşcaţi au primit primele îngrijiri medicale la faţa locului, fiind ulterior transferaţi la spitalul KAF.

Pentru că se afla într-o stare gravă, unul dintre militari a fost transferat la spitalul Landsthul din Germania şi apoi la Spitalul Militar din Bucureşti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Un militar român şi-a împuşcat doi colegi, din greşeală, în baza din Afganistan