Antena Meniu Search
x

Ministrul Muncii, despre cazul Ditrău: "Cum v-aţi fi simţit dacă păţeau asta românii din Spania, Italia sau Germania?"

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a transmis un mesaj în urma situaţiei în care se află doi migranţi din Sri Lanka, angajaţi la o brutărie din Ditrău, judeţul Harghita.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 02.02.2020, 13:34

Cazul brutarilor din Sri Lanka a fost comentat de ministrul muncii
Ministrul Muncii a făcut declaraţii despre cazul Ditrău - Observator.tv

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a transmis un mesaj în urma situaţiei în care se află doi migranţi din Sri Lanka, angajaţi la o brutărie din Ditrău, judeţul Harghita.

Ministrul precizează că localnicii i-au primit cu un val de respingere, deşi cei doi sunt brutari calificaţi şi nu au venit să facă altceva decât să muncească în România. Violeta Alexandru atrage atenţia că a luat legătura cu Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, care se va ocupa de acest caz.

Ministrul Alexandru: "au venit să muncească în România. Să muncească"

"2 oameni (din Sri Lanka) au venit să muncească în România. Să muncească! Să facă pâine. La cererea unui patron care, pentru a își menține afacerea, a apelat la această soluție. Localnicii i-au primit cu un val de respingere care intră în competența CNCD. Am discutat de zilele trecute cu Președintele Asztalos și știu că s-a autosesizat. Se vor ocupa pentru că CNCD are această competență. Imaginați-vă că, mergând să muncească într-o brutărie din Spania, Italia sau Germania românilor care lucrează acolo localinicii le spun: refuzăm să mâncăm păine făcută de români. Cum ne-am fi simțit? Urmează să primesc informații ca urmare a colaborării cu CNCD dar și în urma controlului pe care l-am solicitat ITM. ITM-ul va verifica legalitatea contractelor, respectarea procedurilor. Am auzit că au fost invocate și o serie de aspecte privind condițiile de muncă ale angajaților. Dacă sunt abateri angajații, în primul rând, trebuie să le reclame și ITM să le investigheze. O singură “scânteie” și lucrurile pot degenera în localitatea Ditrău din Jud. Harghita. Dialogul și intervenția fermă a autorităților cu atribuții de verificare reprezintă soluția în acest moment", a scris ministrul muncii pe Facebook.

Localnicii din Ditrău, care i-au găzduit pe muncitorii din Sri Lanka, ameninţaţi că li se va da foc la casă

Scandalul din Ditrău, judeţul Harghita, este departe de a se fi încheiat. Angajarea a doi migranţi din Sri Lanka la o brutărie din comună a provocat un val de indignare printre localnici, iar proprietarii casei în care au fost cazaţi iniţial cei doi migranţi ar fi primit ameninţări telefonice că li se va da foc la case, dacă îi mai găzduiesc pe cei doi migranţi.

Cazaţi iniţial la Ditrău, cei doi migranţi au fost mutaţi în Lăzarea, o comună învecinată, dar şi aici ar fi avut parte de aceleaşi ameninţări. Ulterior, cei doi migranţi au fost mutaţi din nou, la Gheorghieni, unde locuiesc în prezent, însă sunt păziţi de Poliţia Locală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Ministrul Muncii, despre cazul Ditrău: "Cum v-aţi fi simţit dacă păţeau asta românii din Spania, Italia sau Germania?"