Antena Meniu Search
x

Top 5 mituri despre cafea pe care trebuie să le cunoști

Cafeaua este a doua cea mai populară băutură din lume, după apă. Consumată pentru gust, aromă sau efectele sale energizante, cafeaua este considerată de mulți o plăcere vinovată.

de Redactia Observator

la 08.05.2019, 14:57

Mituri despre cafea pe care trebuie să le cunoști
Top 5 mituri despre cafea pe care trebuie să le cunoști - Pexels

Cafeaua este a doua cea mai populară băutură din lume, după apă. Consumată pentru gust, aromă sau efectele sale energizante, cafeaua este considerată de mulți o plăcere vinovată. Și asta deoarece, de-a lungul timpului, s-au răspândit diferite versiuni mai mult sau mai puțin adevărate despre această licoare magică.

Cu toate că știința ne-a dovedit faptul că un consum moderat de cafea are beneficii asupra sănătății și a stării de bine a întregului organism, există mituri frecvente cu privire la avantajele sau efectele sale nocive. Iată cinci lucruri pe care ar trebui să le cunoști despre cafea.

Este sau nu recomandat să consumi cafea după masă?

Cafeaua este indicată a se consuma după masă deoarece stimulează secreția gastrică, facilitând astfel digestia. Totodată, această minunată băutură ajută la arderea grăsimilor și simulează rata metabolică.

Cafeaua are un conținut ridicat de fibre și este recomandată după ce ai mâncat, ca desert, deoarece te ajută să reziști în fața unor opțiuni cu mai multe calorii.

Legătura dintre consumul de cafea și deshidratare

Cu toate că mulți oameni consideră faptul că, în urma consumului de cafea survine deshidratarea, acest lucru este parțial adevărat. Cafeaua are efect diuretic, însă extrem de mic, iar apa din compoziția sa compensează acest efect din plin. Mai mult decât atât, consumată în cantități moderate, această băutură reprezintă o sursă zilnică de hidratare.

Dacă o persoană consumă o cafea de aproximativ 150 ml, această cantitate este mult mai mare decât cea care ar putea fi eliminată de organism din cauza cafeinei. Un studiu efectuat în 2014 a demonstrat faptul că oamenii care consumă acest lichid, în mod regulat, dezvoltă o anumită rezistență la potențialul efect de deshidratare. Nici băuturile de tip espresso nu dezechilibrează nivelul de apă din organism,  motiv pentru care poți consuma cafeaua fără nicio grijă.

Influența cafelei asupra femeilor însărcinate

Faptul că femeile însărcinate nu trebuie să consume cafea reprezintă doar un mit. Potrivit studiilor efectuate,  aceasta nu influențează în niciun fel dezvoltarea sănătoasă a copilului. Ca măsură preventivă este totuși recomandată o cantitate moderată din această băutură și o alimentație corespunzătoare. Astfel, femeile însărcinate sunt sfătuite să se limiteze la 2-3 cești de cafea pe zi, însă nu foarte tari.

Cafeina ar putea să ajungă la bebeluș și poate să îi provoace acestuia bătăi neregulate ale inimii, dar nu există studii concrete care să demonstreze că e dăunătoare. Chiar dacă femeile care urmează să aducă pe lume un copil renunță la foarte multe lucruri și alimente în timpul sarcinii, cafeaua nu trebuie să fie una dintre acestea.

Cafeaua cauzează insomnii?

Deși această întrebare se află pe buzele tuturor, răspunsul este unul negativ întrucât cafeaua nu produce insomnii. Ficatul sintetizează cafeina foarte repede, motiv pentru care aceasta este eliminată din organism în proporție de 75% în aproximativ 4-7 ore.

Prin urmare, nu ar trebui să ai vreo problemă cu somnul dacă consumi 2-3 cești de cafea în fiecare zi. În cazul în care o bei dimineața, la prânz sau chiar și până în ora 15.00, efectele sale energizante ar trebui să dispară cu totul până mergi la culcare.

Legătura dintre cafea și mahmureală

Majoritatea celor care consumă alcool și vor să anuleze efectele acestuia apelează rapid la o ceașcă de cafea pentru a-și reveni. Din păcate, este vorba doar de o senzație placebo deoarece cafeina nu influențează în niciun fel impactul negativ al alcoolului.

Din contră, cafeaua este contraindicată după consumul de băuturi alcoolice pentru că oferă energie și tonicitate, aspect care creează impresia că poți face față oricăror situații.

În schimb, șoferii nu trebuie să bea alcool și să apoi să conducă crezând că au rezolvat totul cu o cafea. Instinctele, reflexele și impulsurile sunt cu atât mai mult diminuate, iar cafeaua poate accentua starea de rău.

Chiar dacă există numeroase mituri despre cafea, știința ne-a dovedit aproape întotdeauna contrariul, motiv pentru care rămâne una dintre cele mai apreciate băuturi. Comandă cafea Kafune de pe magazin.lafantana.ro pentru a beneficia de plăcerea savurării unei cafele delicioase și aromate. Bucură-te în fiecare zi de o licoare magică preparată din produse de calitate superioară!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Top 5 mituri despre cafea pe care trebuie să le cunoști