Antena Meniu Search
x

Nicolae Herlea, bariton al Operei Naţionale, a încetat din viată

S-a stins de viaţă la 86 de ani. Un mare artist, care şi-a dedicat viaţa scenei, rămâne în amintirea publicului, cu memorabilele roluri din "Rigoletto" sau "Paiaţe".

Născut la Bucureşti, Nicolae Herlea şi-a făcut debutul pe scena Operei Naţionale din Bucureşti în anul 1951, cu rolul Silvio din opera “Paiaţe” de Ruggero Leoncavallo, în vechiul teatru “Regina Maria”. A rămas angajat ca prim-bariton al acestei scene până la vârsta pensionării.

Nicolae Herlea a urcat şi pe scenele celor mai prestigioase Opere ale lumii, printre care Teatro alla Scala din  Milano, Opera Metropolitan din New York, Teatrul Balşoi din Moscova,  Opera din Berlin, Covent Garden din Londra sau Opera Mare din Paris.

Mari artişti ai lumii au apreciat la superlativ vocea solistului român. Printre ei se află Placido Domingo, Roberto Alagna, Herbert von Karajan, Nicolai Ghiaurov şi alte nume de legendă, care îl considerau pe românul Herlea deţinătorul uneia dintre cele mai calde şi mai frumoase voci.

Nicolae Herlea a împărtăsit din experienţa sa şi celor mai tineri. A jurizat în ultimii ani Concursului Internaţional de Canto “Hariclea Darclee” de la Brăila.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Nicolae Herlea, bariton al Operei Naţionale, a încetat din viată