Antena Meniu Search
x

Noua Zeelandă a votat pentru legalizarea eutanasierii şi a stabilit condiţiile în care se va aplica

Cetățenii din Noua Zeelandă au avut de ales în urma a două referendumuri referitoare la autorizarea eutanasierii şi legalizării canabisului. Rezultatele provizorii au arătat că oamenii au fost de acord doar cu prima variantă.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 30.10.2020, 17:37

Prim-ministrul Jacinda Ardern ar fi votat pozitiv la ambele referendumuri
Premierul din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, ţine un discurs - Profimedia Images
  • Bolnavii aflați în fază terminală vor putea cere să fie eutanasiaţi, însă numai în anumite condiţii

Referendumurile au avut loc pe data de 17 octombrie. 65.2% dintre votanţi au fost în favoarea legalizării eutanasierii, notează Mediafax. Astfel, legea îi va permite unui om care se află în stadiu terminal să solicite moartea asistată. Însă, acest lucru nu poate fi făcut în orice condiții. Doi medici vor trebui să fie de acord că pacientul este informat şi îndeplineşte toate criteriile legale.

Reglementarea este valabilă doar pentru persoanele care suferă de o boală terminală şi care au o estimare a duratei de viaţă mai mică de şase luni. Legea va intra în vigoare abia peste 12 luni.

Rezultatele referendumului privind legalizarea canabisului

În ceea ce privește legalizarea canabisului, rezultatele parţiale sunt mai strânse: 53,1% dintre cetățeni s-au opus legalizării, în timp ce 46,1% au votat pentru. În cifre absolute, diferenţa dintre ei este de 167.333 în acest moment. Rezultatele finale vor fi gata abia după ce vor fi numărate şi aproximativ 480.000 de voturi speciale. În această categorie intră cei care au votat anticipat, din străinătate sau telefonic. Susţinătorii legalizării speră ca acest lucru să încline balanța. 

”Probabilitatea este atât de redusă încât o putem considera inexistentă”, a afirmat însă ministrul Justiţiei, Andrew Little.

Prim-ministrul Jacinda Ardern nu şi-a divulgat opţiunile de vot. Însă, potrivit purtătorului de cuvânt, aceasta ar fi votat pozitiv pentru ambele aspecte.  

Rezultatele oficiale vor fi prezentate pe 6 noiembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Noua Zeelandă a votat pentru legalizarea eutanasierii şi a stabilit condiţiile în care se va aplica