Antena Meniu Search
x

Oamenii de știință fac apel la pacienții cu Covid-19 să se carantineze departe de animale

Mai multe pisici ar putea fi pozitive Covid-19 decât se credea inițial, după ce un studiu a descoperit că 15% din animalele de companie din Wuhan „au luat coronavirusul de la oameni”.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 10.09.2020, 19:08

Oamenii de șiință fac apel la pacienții cu Covid-19 să se carantineze departe de animale
Pisicile din Wuhan au fost infectate cu Covid-19 - iStock / Getty Images
  • Cercetătorii consideră că virusul poate fi letal pentru animale
  • În mai multe pisici au fost găsiți anticorpi pentru Covid-19

Între zece și 15 la sută din pisicile testate pentru coronavirus în Wuhan - locul unde a început pandemia Covid-19 - au luat boala, conform unui nou studiu citat de Daily Mail.

Descoperirile vin într-o perioadă în care cercetătorii încearcă să înțeleagă la ce riscuri sunt expuse animalele de companie. Testele de sânge de la peste 100 de feline, efectuate între ianuarie și martie în orașul chinezesc, arată că animalele au luat virusul cel mai probabil de la oameni.

Cercetătorii sfătuiesc pacienții bolnavi de Covid-19 să se carantineze departe de animalele lor de companie, pentru a preveni răspândirea bolii.

Niciuna dintre pisicile infectate cu SARS-CoV-2 din studiu nu au dezvoltat simptome, dar este considerat că virusul poate fi letal pentru animale.

Conform rapoartelor publice din SUA, există doar 17 cazuri confirmate de Covid-19 în rândul pisicilor.

Citește și:

Dar ultimele descoperiri de la Wuhan, de la cercetătorii Universității de Agricultură Huazhong, indică faptul că rata de infecție a animalelor de companie este mult mai ridicată.

Cercetătorii au luat teste de sânge de la 141 de pisici, dintre care 102 după izbucnirea pandemiei de Covid-19.

Din cele 102 pisici infectate, 15 erau din case unde cel puțin un membru al familiei era confirmat cu Covid-19.

În mai multe pisici au fost găsiți ulterior anticorpi pentru Covid-19. Trei pisici cu cei mai mulți anticorpi aparțineau unui bărbat care se vindecase de Covid-19, au arătat oamenii de știință.

Precum și în cazul celorlalte studii care analizează transmiterea coronavirusului de la o specie la alta, această lucrare este observațională și deci nu poate dovedi cu siguranță că pisicile pot infecta oameni sau vice-versa.

Totuși, oamenii de știință atrag atenția asupra unei alte lucrări care a arătat că SARS-CoV-2 se poate transmite între pisici prin intermediul particulelor virale.

Ei spun că e nevoie de mai multe cercetări pentru a vedea dacă transmiterea se face și între specii. Dar în momentul în care au interpretat datele, cercetătorii au găsit suficiente motive de îngrijorare pentru a încuraja deținătorii de animale de companie să aibe grijă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Oamenii de știință fac apel la pacienții cu Covid-19 să se carantineze departe de animale