Antena Meniu Search
x

7 obiceiuri financiare simple pentru a începe să economisești bani

Odată ce vezi pe hârtie totalul veniturilor și cheltuielilor tale lunare, s-ar putea să-ți schimbi perspectiva cu privire la obiceiurile tale financiare. E posibil să afli că obiceiuri precum ieșitul în oraș îți consumă o bună parte din venituri.

de Redactia Observator

la 04.09.2020, 10:34

Pahar cu monede
obiceiuri financiare simple pentru a începe să economisești bani - Unsplash

Îți propui de mult timp să începi să economisești însă nu ești sigur cum sa o faci? Pentru tine am pregătit câteva sfaturi esențiale pe care să le urmezi dacă vrei să economisești.

  1. Realizează un buget lunar

Odată ce vezi pe hârtie totalul veniturilor și cheltuielilor tale lunare, s-ar putea să-ți schimbi perspectiva cu privire la obiceiurile tale financiare. E posibil să afli că obiceiuri precum ieșitul în oraș îți consumă o bună parte din venituri.

Bugetul lunar te va ajuta să-ți pui la un loc toate veniturile și cheltuielile lunare, să tragi linie și să îți dai seama cât de eficient ești cu gestionarea banilor.

Astfel vei învăța să acorzi mai multă atenție cheltuielilor, cum ar fi schimbul banilor in euro pentru plata chiriei. Știai că poți să te documentezi și să alegi să schimbi banii la o bancă cu un curs mai favorabil, poți să vezi aici cursul valutar la banci.

  1. Folosește cardul de credit mai rar

Dezavantajul major al unui card de credit este că poți cheltui mai mulți bani decât ai cu acesta. Când ieși în oraș îți recomandăm să iei cu tine o sumă fixă și să-ți lași cardul de credit acasă.

Dacă cumpăraturile cu cardul de credit au devenit un obicei pentru tine, ai putea să-ți impui o limită lunară de bani pe care să îi poți cheltui de pe cardul de credit. În acest mod poți să-ți îmbunătățești autodisciplina și să nu mai cheltui în exces.

O altă recomandare este să-ți acoperi cât mai rapid soldul negativ al cardului de credit pentru a evita să plătești dobânda

  1. Folosește o listă de cumpărături

Fă-ți o listă de cumpărături, înainte de a merge la magazin, și ia-o cu tine. Propune-ți să cumperi doar ce este pe listă, chiar dacă îți atrag atenția și alte produse. Magazinele sunt organizate în așa fel încât să te încurajeze să cumperi impulsiv, deci este normal să-ți atragă atenția și alte produse.

Lista de cumpărături te va ajuta să economisești timp și bani, te va ajuta să fii mai disciplinat deoarece astfel vei știi exact de ce ai nevoie și nu te vei mai plimba haotic printre raioane.

De asemenea, fă-ți cumpăraturile după ce ai mâncat, astfel nu vei mai cumpăra cantități prea mari de produse alimentare.

  1. Așteaptă cel puțin 24 de ore înainte de a cumpăra ceva scump

Cunoscută ca și regula zgârcitului, presupune să aștepți 24 de ore înainte să cumperi ceva scump. Problema multor oameni este că nu pot face diferența dintre nevoi și dorințe. Acest procedeu dă timp oamenilor să se gândească mai bine la necesitatea produsului.

Dacă încă dorești să cumperi ceva scump după trecerea celor 24 de ore îți recomandăm să compari prețurile produsului pe mai multe site-uri sau magazine, astfel încât să obțineți produsul pentru cel mai preț. Această activitate e posibil să îți ia ceva timp, însă vei economisi astfel câteva sute de lei.

  1. Gătește acasă

Mâncatul în oraș este una din cele mai ușoare moduri de a cheltui bani fără să-ți dai seama. Mesele la restaurant sunt de 3 ori mai scumpe decât dacă le-ai găti acasă, iar băuturile au un preț de cel puțin 5 ori mai mare decât în magazin.

Poți transforma gătitul într-un hobby sau activitate distractivă, îți poți găti mâncărurile preferate, în confortul propriei bucătării, ascultînd muzică, fără să mai cheltuiești în exces.

  1. Fii atent la reduceri

Pentru produsele de care nu ai nevoie imediat poți să aștepți perioada reducerilor. Poți economisi bani dacă găsești locurile cu cele mai bune prețuri la produsele pe care le achiziționezi des, cum ar fi mâncarea și cheltuielile curente. Folosește cardurile de fidelitate oferite de magazine, în special cele oferite de marketuri, îți vor oferi reduceri la produse alimentare sau de uz zilnic.

  1. Elimină cumpărăturile mărunte și zilnice

Prin achiziții mărunte și zilnice ne referim la lucruri precum cafeaua, covrigii, prăjitura de la cofetărie sau prânzul comandat la birou. Aceste achiziții îți pot afecta serios veniturile atunci când devin o rutină

Obiceiurile pot fi schimbate totuși, în loc să cumpărați cafea , ai putea să bei cafeaua oferită de angajator ori să-ți faci cafeaua acasă și să o aduci la locul de muncă. În loc să-ți comanzi prânzul la birou ai putea să gătești acasă și sa îți aduci mâncarea cu tine.

Economisirea și planificarea financiară pot părea dificile la început, însă totul depinde de consecvența comportamentului tău. Dacă ești hotărât să faci o schimbare în viața ta, vei reuși!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » 7 obiceiuri financiare simple pentru a începe să economisești bani