Antena Meniu Search
x

Observator Update, știrile zilei din 21 mai

Știrile zilei - 21 mai. Ești grăbit? Observatornews.ro te ajută să afli, pe scurt, cele mai importante știri ale momentului, la Observator Update.

de Redactia Observator

la 20.05.2020, 23:49

Observator Update, știrile zilei din 21 mai
Raed Arafat, în plenul reunit al Parlamentului - Inquam Photos / Octav Ganea
  • Românii sunt obligați să poarte măștile de protecție. Condiții și excepții
  • Klaus Iohannis, amendat cu 5.000 de lei pentru afirmaţiile la adresa maghiarilor

1. Românii sunt obligați să poarte măștile de protecție. Condiții și excepții

Conform Ordinul Comun Ministerul Sanatatii - Ministerul Afacerilor Interne pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

2. A murit ÎPS Pimen, la o lună după ce a fost diagnosticat cu coronavirus

ÎPS Pimen a murit la vârsta de 90 de ani. Clericul, care a fost confirmat cu coronavirus în 20 aprilie, era internat la Institutul de Boli Infecțioase "Matei Balș" din București. ÎPS Pimen a stat timp de 29 de ani în fruntea arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Vasile Bănescu a precizat că Arhiepiscopul de Suceava va fi înmormântat "conform legislației în vigoare pentru cazurile persoanelor decedate diagnosticate cu Covid".

3. Klaus Iohannis, amendat cu 5.000 de lei pentru afirmaţiile la adresa maghiarilor. Preşedintele contestă amenda „profund politică”

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost amendat cu 5.000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru declarațiile făcute la adresa maghiarilor. PSD a sesizat CNCD cu privire la declaraţiile lui Klaus Iohannis, în care acuză social-democraţii că, în complicitate cu Viktor Orban, au „vrut să dea Ardealul ungurilor”. CNCD a apreciat că declarația președintelui Iohannis reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională

4. Măsuri de susținere pentru angajați, angajatori și finanțare europeană de 5 miliarde de euro, anunțate de Orban

Ludovic Orban a anunțat că România poate accesa o finanțare europeană de până la 5 miliarde de euro și a enumerat câteva dintre măsurile pe care Guvernul le are în vedere pentru angajați și angajatori. Premierul Orban a promis că autorităţile vor acorda până la 30 la sută din salariu companiilor care vor oferi locuri de muncă românilor, pe o perioadă de cel puțin trei luni de zile.

5. Băncile înăspresc criteriile de eligibilitate pentru credite

Băncile din România se pregătesc de criză şi iau măsuri dureroase pentru noi. O bancă importantă a crescut avansul pentru creditele ipotecare de la 15 la 35%. Altele, în schimb, vor refuza să ofere credite anumitor categorii de persoane, în special celor cu salariul afectat de pandemie. Singura veste bună este că preţul locuinţelor s-ar putea să scadă în următoarele șase luni.

Ce trebuie să știi:

- Elevii se pot întoarce în bănci doar cu acordul scris al părinţilor

Ne poate afecta purtarea măștii de protecție? Ce spun specialiștii

- Admitere Facultatea de Medicină București: Înscriere online, examen pe Arena Națională

Prognoza meteo pentru astăzi

Vremea va deveni rece pentru aceastã datã. Înnorãrile vor persista la munte şi în sudul, sud-estul şi centrul ţãrii unde, mai ales ziua, se vor semnala averse, local moderate cantitativ, însoţite şi de descãrcãri electrice.

În restul teritoriului, cerul va fi doar temporar noros şi pe arii restrânse va ploua slab. Noaptea, în zona montanã înaltã, vor fi precipitaţii mixte. Vântul va avea unele intensificãri în prima parte a intervalului la munte, precum şi în regiunile estice, sud-estice şi vestice.

Temperaturile maxime se vor încadra între 13 grade pe litoral şi în depresiuni şi 23 de grade în regiunile vestice, iar cele minime vor fi cuprinse între 0...1 grad în depresiuni, unde vor fi condiţii de brumã şi 12 grade pe litoral. Presiunea atmosferică va creşte.

Vremea în București

Vor fi maxim 17 grade. Avem parte de nori, ploi slabe și vânt.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Observator Update, știrile zilei din 21 mai