Antena Meniu Search
x

Oficial! USR și Plus au fuzionat. Partidul lui Dacian Cioloș va fi absorbit

Membrii USR și PLUS au votat pentru fuziunea prin absorbție a celor două partide. Uniunea Salvați România își va păstra denumirea, semnul permanent, semnul electoral și programul politic, în timp ce PLUS va fi radiat din Registrul Partidelor Politice. La alegerile următoare, cele două partide vor participa ca Alianță.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 15.08.2020, 16:56

Oficial! USR și Plus au fuzionat. Partidul lui Dacian Cioloș va fi absorbit
Dan Barna (stânga) și Dacian Cioloș (dreapta) au anunțat fuzionarea dintre cele două partide pe care le conduc - Hepta / Mediafax Foto / Andreea Alexandru
  • Membrii PLUS au votat în proporţie de peste 80% fuziunea cu Uniunea Salvaţi România
  • Cei doi copreşedinţi vor exercita prin consens atribuţiile de conducere şi vor conduce alternativ şedinţele structurii de conducere ale partidului

Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat, sâmbătă, că în cadrul Congresului formaţiunii a fost aprobată fuziunea cu PLUS.

"Congresul USR a aprobat fuziunea cu PLUS. Am fost împreună de la început, am fost puternici în alianţă, unirea este un pas firesc. Este ceea ce şi-au dorit membrii noştri, este ceea ce ne-a cerut electoratul. Împreună suntem şi mai hotărâţi să luptăm pentru idealurile şi principiile noastre, iar voinţa noastră de a schimba România în bine este începând de astăzi şi mai puternică. Vechile partide au avut timp de 30 de ani şansa să dovedească ce pot să facă. Acum e rândul generaţiei noastre să decidă cum va arăta această ţară", a scris Dan Barna pe pagina sa de Facebook. 

De asemenea, preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a anunţat că membrii PLUS au votat în proporţie de peste 80% fuziunea cu Uniunea Salvaţi România (USR).

"Au votat 1.557 de delegaţi din 1.835 de delegaţi acreditaţi. Din cei care au votat, au votat pentru 'Da' 1.299, ceea ce reprezintă 83,43%. Au votat 'Nu' 240, ceea ce reprezintă 15,41% şi s-au abţinut 18 colegi, ceea ce reprezintă 1,16% din cei care au votat. Deci avem, practic, fuziunea aprobată cu 83,43% din cei care au votat", a anunţat Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş a afirmat, sâmbătă, în cadrul Convenţiei formaţiunii, că a propus fuziunea cu USR pentru că ea corespunde ideii "împreună" şi se substituie aceluiaşi scop pentru care a muncit în ultimii patru ani.

"Uniunea cu USR se substituie pentru mine aceluiaşi scop pentru care am muncit de 4 ani de zile încoace. Acum, în campania pentru alegerile locale şi înainte cu câteva luni de alegerile generale cred că trebuie să arătăm că uniţi putem învinge resemnarea şi evitarea, pentru că acestea sunt lucruri care riscă să se înrădăcineze încet-încet nu doar în rândul membrilor din partid, dar mai ales în rândul votanţilor, celor pe care i-am avut în 2019 la vot şi pe care trebuie să îi avem la vot în 2020", a declarat Dacian Cioloş, în cadrul Convenţiei PLUS în cadrul căreia se decide fuziunea cu USR.

La alegeri vor participa sub forma „Alianței USR-PLUS”

Partidul înfiinţat după fuziunea USR şi PLUS îşi va alege structurile de conducere la nivel local în termen de 60 de zile de la rămânerea definitivă, prin decizie a instanţei de judecată, a fuziunii, cu excepţia filialelor din Diaspora, unde alegerile vor avea loc după modificarea Statutului şi reorganizarea structurilor din străinătate ale formaţiunii politice.  

În ceea ce priveşte conducerea la nivel naţional, alegerile pentru aceasta vor fi organizate în cel mult 120 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de admitere a protocolului de fuziune dintre USR şi PLUS.

În ceea ce priveşte participarea la alegeri, USR şi PLUS vor participa la scrutinele electorale sub forma „Alianţei USR-PLUS”, vor avea candidaţi comuni, iar în cel mult două luni de la aprobarea protocolului privind fuziunea, cele două partide vor elabora un program comun de guvernare care va sta la baza participării la alegerile parlamentare din acest an şi a unei eventuale participări la o coaliţie de guvernare pentru următorul ciclu electoral, 2020-2024. 

„Programul de guvernare va reuni elementele de programe de guvernare şi angajamente de politici publice elaborate de USR şi PLUS până în prezent li se va baza doctrinar pe orientarea de centru dreapta modern votată de membrii USR şi pe doctrina liberalismului etic adoptată de PLUS” se precizează în documentul citat.

Dacian Cioloș va fi co-președinte USR până la Congres

Preşedintele PLUS devine copreşedinte al USR până la organizarea unui Congres al partidului rezultat din fuziunea dintre USR şi PLUS.

Cei doi copreşedinţi vor exercita prin consens atribuţiile de conducere şi vor conduce alternativ şedinţele structurii de conducere ale partidului.

Tot până la alegerile interne, membrii Biroului Naţional al PLUS şi cei ai Comisiei de Integritate şi Arbitraj din cadrul devin membri ai conducerii USR, respectiv ai comisiei similare din USR.

Şi la nivelul organizaţiilor judeţene sau locale preşedinţii PLUS devin copreşedinţi ai filialelor locale alături de liderii locali ai USR, până la alegerile interne 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » Oficial! USR și Plus au fuzionat. Partidul lui Dacian Cioloș va fi absorbit