Antena Meniu Search
x

Ora de vară 2018. Când se schimbă ora în cea mai scurtă zi a anului

Ora de vară 2018 e adoptată de România în noaptea de sâmbătă spre duminică. Ceasurile se dau înainte cu o oră.

Ora de vară 2018 este adoptată duminică, 25 martie - Hepta

Ora de vară 2018 e adoptată de România în noaptea de sâmbătă spre duminică. Ceasurile se dau înainte cu o oră.

Conform reguliilor acceptate internațional, duminică, pe 25 martie, țările Uniunii Europene trec la ora de vară 2018.

Cum trece România la ora de vară 2018

În România, duminică, ora 03.00 devine ora 04.00. Astfel, ziua de 25 martie devine cea mai scurtă din an. Efectiv, avea doar 23 de ore și, practic, vom dormi mai puțin în această noapte.

După ce a trecut la ora de vară, România se va afla la o diferență de 3 ore în plus față de Timpul Universal Coordonat (UTC+3 sau GMT+3).

Schimbarea nu va afecta mersul trenurilor, care a fost adaptat de câțiva ani la această modificare.

Când și de ce se schimbă ora

Ora de vară este adoptată pentru a beneficia cât mai mult de lumina naturală, cea a Soarelui, pe o perioadă cât mai lungă din zi. Modificarea are inclusiv scopuri economice. Astfel, prin exploatarea luminii naturale, se reușește economisirea de energie.

UE schimbă ora în ultima duminică din luna martie a fiecărui an. România s-a raliat la acest sistem european  încă din 1997, cu 10 ani înainte de a intra în UE.

În schimb, țara noastră a adoptat ora de vară mult mai devreme, încă din 1932, dar trecea la o dată diferită față de alte țări. Între 1943 și 1949 a suspendat schimbarea orei.

Planuri de eliminare a orei de vară

Acest sistem are și critici, care, de-a lungul timpului, au prezentat inițiative pentru a renunța la el. Cea mai recentă tentativă a fost în acest an, când, în Parlamentul European a fost înaintată o rezoluție de eliminare a orei de vară.

În România, de asemenea, există un proiect de lege depus la Senat care vizează renunțarea la regula de a mai schimba ora.

Când se trece la ora de iarnă 2018

Ora pierdută pe 25 martie este recuperată când se va trece la ora de iarnă 2018. În UE, schimbarea se produce în ultima duminică din luna octombrie a fiecărui an. Astfel, în 2018, schimbarea orei va fi pe 28 octombrie, care devine cea mai lungă zi din an.

Ceasurile se dau înapoi cu o oră. Atunci, România va fi la o diferență de 2 ore de Timpul Universal Coordonat (UTC+2/GMT+2).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Ora de vară 2018. Când se schimbă ora în cea mai scurtă zi a anului