Antena Meniu Search
x

(P) 10 locuri mai puțin cunoscute din Atena pe care ar trebuie să le vezi vara aceasta

În care secol ți-ar plăcea să călătorești? E una dintre primele întrebări la care trebuie să te gândești când pleci într-un city break în Atena. Poate că răspunsul evident e Grecia antică, iar lucrul acesta e imposibil de ignorat pentru că Acropolele se văd cam din orice punct al orașului.

În care secol ți-ar plăcea să călătorești? E una dintre primele întrebări la care trebuie să te gândești când pleci într-un city break în Atena. Poate că răspunsul evident e Grecia antică, iar lucrul acesta e imposibil de ignorat pentru că Acropolele se văd cam din orice punct al orașului.Dar dincolo de ruinele Greciei antice, Atena e un oraș al întâlnirilor dramatice, un muzeu în aer liber cu catacombe vechi de mii de ani, dar și mânăstiri bizantine și capucine, băi turcești și moschee care datează din perioada medievală a orașului. E greu să treci peste însemnătatea istorică a orașului, dar Atena își deschide porțile și ca un oraș modern, cu spații comunitare alternative, muzee industriale, cinema în aer liber, grădini de vară și deschidere la Marea Egee. Tot ce trebuie să faci e să ajungi în Portul Piraeus, de unde pleacă vapoarele și feriboturile spre unele dintre cele mai frumoase insule din apropiere.

Plimbă-te în Grădinile Naționale din centrul Atenei

Foto: Shutterstock.com

Cei mai mulți turiști se reped spre Acropole și fac traseul monumentelor vechi de peste 2.000 ani. Dar dacă ți-ai luat deja bilete de avion București-Atena pentru lunile de vară, poți începe sejurul în Atena într-o oază de liniște ca să lași în urmă agitația fiecărei călătorii. Grădinile naționale sunt chiar lângă Piața Syntagma, una dintre cele mai cunoscute piețe din Atena. Și pentru că Atena e plină de surprize, o să dai cu siguranță peste ruine și columne antice, dar și statui ale unora dintre cei mai importanți poeți și filosofi greci într-o plimbare de o oră pe potecile invadate de verdeață.

Intră în contact cu comunitatea locală la Teatrul Embros

Embros e unul dintre locurile alternative din Atena unde ai șansa să prinzi unele dintre cele mai interesante evenimente, fie că e vorba de piese de teatru, performance sau expoziții. Acesta e un loc mai puțin cunoscut turiștilor, dar apreciat de comunitatea locală care îi păstrează independența financiară, prin donații. Spațiul comunitar e deschis în sediul unei foste fabrici ce a aparținut unui ziar local și are un aspect industrial, așa că s-ar putea să fie unul dintre cele mai neconvenționale locuri pe care să le descoperi într-un city break în Atena.

Petrece-ți o după-amiază pe terasele din Plaka

Foto: Shutterstock.com

Poate unul dintre cele mai frumoase cartiere unde ți-ai putea căuta hoteluri în Atena e Plaka. Locurile în hotelurile și hostelurile din zonă se epuizează cu săptămâni înainte, așa că orientează-te din timp. Pentru unii localnici, Plaka a devenit o zonă destul de turistică, dar dacă ajungi pentru prima dată în Atena, aici s-ar putea să te simți cel mai bine. Petrece-ți o seară pe terasele din Plaka, unde poți comanda cele mai bune cafele, ouzo, dar și meze sau musacaua tradițională de vinete. Dar nu sta deoparte nici de creveții gigant, calamar în crustă sau cotlete de miel cu sos tsatiki.

Mergi la un film la Irida, cinema-ul Universității din Atena

Dacă vrei să te deconectezi pentru două ore de la ritmul alert al unui city break în Atena, dar și să te ascunzi de soarele dogoritor al verilor nesfârșite, poți să te oprești la Irida, o sală de cinema pitorească din centrul Atenei unde nu se plătește intrare. Nu știi niciodată ce film o să ruleze, așa că interesează-te din timp. S-ar putea ca o oră jumătate la cinema să fie ingredientul perfect pentru o după-amiază în care nu te mai simți ca un turist, ci ca un localnic.

Mergi la cumpărături în Monastiraki

Foto: pavel dudek/ Shutterstock.com

Poate îți dorești să pleci cu câteva suveniruri din Atena, iar unul dintre cele mai interesante locuri în care poți merge în timpul verii e cartierul Monastiraki, plin de magazine, galerii, dar și cafenele unde te poți opri pentru o bine-meritată pauză după sesiunea de cumpărături. Dacă prinzi dimineața zilei de duminică într-un city break în Atena, poți interacționa mai mult cu localnicii și cumpăra direct de la ei. În fiecare duminică, piețele din Monastiraki se transformă într-un târg improvizat de vechituri, în care localnicii scot la vânzare fotografii vechi de familie, îmbrăcăminte și alte obiecte personale. La fel de pitoresc și primitor e și cartierul Plaka, unde ai putea ajunge pe înserat ca să prinzi apusul pe o terasă sufocată de flori și portocali. Vei fi chiar la baza Acropolelor.

Cinema în aer liber, la Thisseion

Majoritatea metropolelor din Europa au un cult pentru cinema-ul în aer liber. Iar Atena nu face excepție de la regulă, așa că îți poate oferi o combinație perfectă pentru o seară sub cerul liber, cu un pahar de bere în mână sau un cocktail. Cinema Thisseion se află la 5 minute distanță de stația Thisseio. Odată ajuns acolo poți urmări proiecția unui film de cinematecă din anii ’50-‘60 sau un blockbuster american pe un ecran gigant, care nu e dintre cele mai moderne. Asta nu face decât să-i sporească farmecul. În partea stângă, poți să îți arunci privirea, din când în când, spre Acropolele luminate pe timp de noapte. E modul ideal să-ți închei una dintre serile petrecute în Atena.

Admiră graffitti-urile din cartierul Psirri

Foto: Milan Gonda/Shutterstock.com

O plimbare de 2-3 ore în cartierul Pssiri e unul dintre traseele alternative pe care ar trebui să-l încerci dacă zbori spre Atena. După Olimpiada din 2004, cartierul e mai viu ca niciodată, iar în ultimii ani a fost invadat de arta stradală și de picturi murale care acoperă fațadele clădirilor industriale. Zona fierbinte se află în apropiere de cartierul Gazi și străzile din Metaxourgeio, unde se adună tinerii nonconformiști din Atena. O să descoperi monștri fantastici, sirene, graffiti-uri anarhiste și picturi sci-fi dintre cele mai inedite. Dacă ești interesat de arta urbană contemporană, cu siguranță nu trebuie să ratezi cartierul Psirri. Pentru că e un loc care se transformă în permanență, în următorul city break în Atena multe dintre picturile stradale s-ar putea să dispară. De ce să nu le vezi chiar acum?

Încearcă viața boemă de noapte, la GazARTE

Rămâi în zona Gazi până după lăsarea serii și explorează spațiile urbane de noapte. Unul dintre cele mai interesante locuri în care ai putea ajunge e GazArte, un club de noapte unde poți servi câteva cocktailuri sau o bere rece pe terasa barului. O a doua variantă ar fi să urmărești un film la cinema-ul din interiorul clădirii, care are doar câteva zeci de locuri. La fel de bine, dacă ajungi înainte de înserat, te poți opri la librăria situată la parterul clădiri.

Dacă preferi muzica tehno și atmosfera post-industrială, în apropiere de GazArte e Technopolis, un spațiu neconvențional unde poți asculta unele dintre cele mai noi influențe din muzica electronică. Pe timpul zilei, Technopolis e un muzeu industrial deschis publicului și celor interesați să afle mai multe detalii despre viața oamenilor din secolul 19, care lucrau în fosta fabrică.

Bucură-te de o priveliște panoramică deasupra Atenei de pe Muntele Lycabettus

Foto: Shutterstock.com

Pentru că Atena e un oraș care trebuie admirat și de la înălțime, pornește-te dis de dimineață din camera de hotel și alege una dintre cele 7 coline care înconjoară orașul. Sugestia mea e să nu optezi pentru un traseu abrupt, mai ales în lunile de vară, când soarele e destul de puternic, chiar și dimineața. Una dintre cele mai frumoase priveliști panoramice e de pe vârful Muntelui Lycabettus, situat chiar sub Acropole, nu departe de Teatrul lui Herod Atticus. Deși e cunoscut ca Muntele Lycabettus, nu o să ajungi la o altitudine mai mare de 277 m, și nici nu o să simți că urci la mare înălțime pentru că panta e destul de lină. O să descoperi și un amfiteatru grecesc ascuns în coline, unde pe timpul verii se țin unele dintre cele mai interesante concerte în aer liber. Iar dacă vrei să te relaxezi după ce ai văzut Atena în toată splendoarea sa, te poți opri pe terasa unei cafenele de unde ai parte de aceleași priveliști panoramice greu de uitat.

Dacă e vară, trebuie să ajungi neapărat în Portul Piraeus

Foto: Shutterstock.com

Nu sta doar în centrul orașului în timpul unui city break în Atena, mai ales dacă îți faci vacanța în perioada verii. Alege o croazieră de o zi pe unele dintre cele mai frumoase insule grecești aflate doar la câteva ore distanță de portul Piraeus, unul dintre cele mai mari porturi de pasageri din Europa, care se află în partea sudică a orașului.

S-ar putea să te îndrăgostești iremediabil de insula Hydra, unde nu circulă mașini, de Aegina, insula cu plaje micuțe sau de liniștea de pe insula Poros. Dacă ai timp suficient, ia-ți cu tine și costumul de baie și bucură-te de câteva ore de plajă pe una dintre insule. Dacă bugetul de vacanță sau timpul nu îți permite să pleci într-o croazieră (deși îți recomand cu căldură acest lucru), merită să ajungi în Portul Piraeus ca să admiri bărcile și zona pitorească, care păstrează ceva din atmosfera portuară ale insulele grecești. Mai mult, în restaurantele și terasele din Portul Piraeus se spune că poți mânca cele mai bune fructe de mare și pește proaspăt, la prețuri mult mai accesibile decât în centrul orașului. Așa că ai toate motivele să ajungi acolo, fie că te urci la bordul unui vas sau rămâi să admiri vasele de croazieră care ies din port.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri economice » (P) 10 locuri mai puțin cunoscute din Atena pe care ar trebuie să le vezi vara aceasta