Antena Meniu Search
x

Emilia, pasărea rară ucisă de un brăilean, zburase 10.000 de kilometri până să ajungă în România

Gâsca cu gât roșu Emilia a fost braconată înainte să ajungă în curtea brăileanului care susţinea că din cauza ceţii a căzut din cer şi au omorât-o câinii, potrivit unor concluzii trase de biologi, după analiza datelor din dispozitivele de urmărire montate pe pasărea respectivă.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 24.01.2020, 16:45

Gâscă rară ucisă de un brăilean
O pasăre rară a zburat 10.000 de kilometri ca să fie ucisă de un brăilean, în România - foto Societatea Ornitologică Română

Gâsca cu gât roșu Emilia a fost braconată înainte să ajungă în curtea brăileanului care susţinea că din cauza ceţii a căzut din cer şi au omorât-o câinii, potrivit unor concluzii trase de biologi, după analiza datelor din dispozitivele de urmărire montate pe pasărea respectivă.

Gâsca cu gât roșu Emilia a fost ucisă dinainte de a ajunge în gospodăria unde a fost găsită de autorități, arată analiza datelor transmise de emițătorul prin satelit pe care pasărea îl purta, a informat Societatea Ornitologică Română.

Gâsca cu gât roșu Emilia a fost ucisă când se hrănea, tranşată şi dată la câini

Potrivit speciaştilor care au analizat datele transmiţătoarelor montate pe pasărea rară, pe 15 ianuarie, semnalele primite din 30 în 30 de minute de la emițătorul Emiliei au arătat că pasărea se află în curtea unei case din județul Brăila.

Autorităţile au descoperit emiţătorul, inele ornitologice, pene jumulite și intestinele păsării lângă cușca unui câine din gospodărie.

Datele transmise de emiţător au fost supuse unor analize riguroase şi a fost cerută şi o opinie neutra, de la un reprezentant de la Societatea Norvegiană de Ornitologie, dr. Thomas Aarvak.

Ultimele clipe în viaţă ale gâştii cu gât roşu Emilia

Pasărea s-a comportat „relativ normal” până în jurul orei 17. La următoarea locație indicată de emițător, practic, Emilia nu mai mișca. Un alt indiciu a fost temperatura păsării, care scade brusc la ora 14:57. Din acel moment, senzorul din emițător indică temperatura unei păsări care a murit. Expertul norvegian spune că, practic, pasărea a fost probabil ucisă pe câmp, în zona de hrănire.

Întrebat ce s-a întâmplat, proprietarul curții unde a fost găsit emițătorul susține că pasărea a căzut din cauza ceții și a fost ucisă de câini. Versiunea lui nu stă în picioare, susţin specialiştii, pentru că emiţătorul şi inelele ornitologice nu prezintă urme specifice dentiţiei unui câine, iar hamul cu care era fixat emiţătorul prezintă tăieturi de precizie şi arsuri.

Ce s-a întâmplat cu Emilia, de fapt

Pasărea a fost ucisă în câmp, în timp ce se hrănea. 

Emițătorul a fost scos cu atenție de pe corpul păsării iar șnururile de fixare au fost tăiate și arse cu precizie.

Inelele ornitologice au fost scoase intacte de pe picioarele Emiliei, adică bărbatul a tăiat picioarele păsării și a scos inelele.

A zburat 10.000 de kilometri, din Siberia, ca să moară în România

În cele nouă luni în care a purtat emițătorul, Emilia a asigurat informații extrem de valoroase.  – A transmis peste 7.200 de locații GPS, mai mult decât oricare altă gâscă cu emițător din proiect şi a zburat peste 10.000 de kilometri.A cuibărit pe valea râului Pyasina din Siberia, a zburat prin cele mai dure locuri de pe ruta de migrație – și-a petrecut mare parte din toamnă în Kazahstan, în plin sezon de vânătoare. A trecut și prin Ucraina, iar pe 21 noiembrie a ajuns în România, unde a fost ucisă.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Emilia, pasărea rară ucisă de un brăilean, zburase 10.000 de kilometri până să ajungă în România