Antena Meniu Search
x

Patriarhul Daniel condamnă deciziile „excesive” de la pelerinajul la Sfânta Parascheva

Biserica Ortodoxă Română prin Patriarhul Daniel și-a exprimat nemulțumirea cu privire la restricțiile luate de autorități în cazul pelerinajului la Sfânta Parascheva. Patriarhul spune că măsura interziceii pelerinajului este excesivă.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 09.10.2020, 23:49

Patriarhul Daniel condamnă deciziile „excesive” de la pelerinajul la Sfânta Parascheva
Patriarhul Daniel - Hepta / Mediafax Foto / Andreea Alexandru
  • Patriarhul Daniel face apel la „coresponsabilitate şi cooperare pentru a evita constrângeri excesive”
  • BOR consideră că interzicerea pelerinajului este o măsură disproporționată și discriminatorie

Patriarhul Daniel face apel la „coresponsabilitate şi cooperare pentru a evita constrângeri excesive” şi susţine că interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporţionată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română.

Patriarhia Română își exprimă deplina solidaritate cu toți credincioșii ortodocși care în aceste zile doresc să se roage ca pelerini Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, gazda profund responsabilă a pelerinajului anual de la Iași.

Interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română”, spune Patriarhul Daniel.

Citește și:

El consideră că Arhiepiscopia Iaşilor, în calitatea sa de organizator al acestui pelerinaj, s-a pregătit intens și foarte temeinic pentru întâmpinarea pelerinilor din acest an, ținând cont de toate măsurile sanitare aflate în vigoare.  

Această pregătire temeinică şi o strânsă cooperare cu autoritățile locale erau o garanție că pelerinajul de la Iași sau apropiatul pelerinaj de la București, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, constituie, în acelaşi timp, un exerciţiu de protejare responsabilă a sănătăţii şi o manifestare a libertăţii religioase a unui popor eminamente religios.

Măsurile restrictive ce se impun ca absolut necesare trebuie să aibă un solid temei legal, să fie justificate în mod transparent, argumentat şi nediscriminatoriu. Înţelegem că, în contextul epidemiologic de azi, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun atât în spațiile liturgice, cât şi în afara acestora, pentru toţi credincioşii care participă la pelerinajul organizat oficial.

Ne exprimăm speranța că, pentru cinstirea demnă şi responsabilă a Sfintei Cuvioase Parascheva, se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași, printr-o înţeleaptă modalitate de coresponsabilitate şi colaborare între Stat şi Biserică, astfel încât toți pelerinii să se poată ruga Sfintei Parascheva în mod liber în aceste zile, cu respectarea strictă a tuturor măsurilor sanitare dispuse de autorităţile competente”, a mai spus Patriarhul Daniel.

Proteste ale pelerinilor la Iași

Sute de persoane au protestat la Iași, nemulțumite de regulile impuse de autorități la pelerinajul de la moaștele Sfintei Parascheva.

Înarmați cu lumânări, icoane, dar și foi A4 pe care scrie că libertatea religioasă este garantată de constituție, oamenii veniți din celelalte județe ale țării și-au exprimat nemulțumirea că au venit la pelerinaj dar nu au fost lăsați nici măcar să vadă racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Oamenii au cântat, au spus rugăciuni în cor, dar în mai multe rânduri au și protestat față de măsurile luate de autorități.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Patriarhul Daniel condamnă deciziile „excesive” de la pelerinajul la Sfânta Parascheva