Antena Meniu Search
x

Pedeapsa cu închisoarea pentru divulgarea informaţiilor dintr-un dosar, printre amendamentele depuse de PSD-UDMR, la proiectul de modificare a Codului penal

Executarea la domiciliu a pedepselor pentru condamnările de până în trei ani se numără printre amendamentele depuse de parlamentari ai PSD şi UDMR la proiectul de lege privind modificarea Codului penal.

Pedeapsa cu închisoarea pentru divulgarea informaţiilor dintr-un dosar, printre amendamentele depuse de PSD-UDMR, la proiectul de modificare a Codului penal
Pedeapsa cu închisoarea pentru divulgarea informaţiilor dintr-un dosar, printre amendamentele depuse de PSD-UDMR, la proiectul de modificare a Codului penal

Executarea la domiciliu a pedepselor pentru condamnările de până în trei ani şi pentru infracţiuni fără violenţă sau pedepsirea cu închisoare sau amendă a divulgării informaţiilor dintr-un dosar se numără printre amendamentele depuse de parlamentari ai PSD şi UDMR la proiectul de lege privind modificarea Codului penal.

De asemenea, un alt amendament este ca măsura de confiscare extinsă ”să se poate aplica asupra bunurilor dobândite ulterior intrării în vigoare a Legii pentru modificarea şi completarea Codului Penal numai dacă există probe certe că bunurile respective provin din activităţi infracţionale”.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu propune un amendament la Legea 286/2009 privind Codul penal potrivit căruia persoanele care au condamnări de până la trei ani de închisoare să execute pedeapsa la domiciliu, dacă faptele comise nu au fost violente.

Tot Rădulescu propune ca pedepse cu închisoarea la domiciliu să se aplice şi în cazul persoanelor care au condamnări de peste trei ani, dar au vârsta de cel puţin 60 de ani sau suferă de boli grave sau incurabile stabilite prin lege, al mamelor cu copii şi al gravidelor, cu excepţia persoanelor care au săvârşit infracţiuni cu violenţă.

Rădulescu vrea şi închisoare de la doi la şase ani pentru arestarea sau aplicarea unei alte măsuri unei persoane în cazul căreia se ştie că nu există probe concrete că a săvârşit vreo infracţiune. "Reţinerea, arestarea ori implicarea unei măsuri preventive neprivativă de libertate unei persoane, ştiind sau acceptând că nu există probe concrete din care să rezulte dincolo de orice îndoială că aceasta a săvârşit o infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 6 ani şi interzicerea dreptului de a mai profesa", se arată în amendament.

Totodată, deputatul UDMR Marton Arpad vrea ca măsura de confiscare extinsă ”să se poate aplica asupra bunurilor dobândite ulterior intrării în vigoare a Legii pentru modificarea şi completarea Codului Penal numai dacă există probe certe că bunurile respective provin din activităţi infracţionale”.

De asemenea, deputatul PSD Eugen Nicolicea a depus un amendament care prevede ca ”cei care divulgă date privind desfăşurarea urmăririi penale, de natură a afecta imaginea publică a celor cercetaţi, a induce în opinia publică ideea vinovăţiei lor sau a zdruncina în orice fel prezumţia de nevinovăţie să fie pedepsiţi cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă”.

La comisia parlamentară specială au fost depuse 105 amendamente la proiectul privind Codul penal, de către PSD, UDMR, ALDE şi PNL:

Dezbaterile de fond a amendamentelor depuse la modificarea Codului penal s-au terminat, urmând ca miercuri, la ora 14.00, membrii Comisiei Iordache să se reunească într-o nouă şedinţă.

La începutul şedinţei, Florin Iordache a anunţat că încă nu se vor vota amendamentele, ci doar vor fi dezbătute, urmând ca miercuri şi joi să se întâlnească din nou membrii Comisiei.

De asemenea, în această săptămână se va dezbate doar proiectul de lege privind modificarea Codului penal cu amendamentele propuse, iar ulterior se vor dezbate şi proiectele de lege cu amendamente ale Codului de procedură penală şi civilă.

Deputatul USR Stelian Ion a supus la vot amânarea şedinţei de astăzi, pe motiv că amendamentele depuse sunt foarte multe şi necesită timp pentru a fi studiate, cererea acestuia fiind respinsă.

Sursă: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » Pedeapsa cu închisoarea pentru divulgarea informaţiilor dintr-un dosar, printre amendamentele depuse de PSD-UDMR, la proiectul de modificare a Codului penal