Antena Meniu Search
x

Peste 50% dintre români cred că primarul ar trebui ales într-un singur tur

Peste 50% dintre români consideră că primarul ar trebui ales într-un singur tur de scrutin, potrivit unui sondaj Avangarde, care vizează administrația locală, realizat la comanda UNCJR

Peste 50% dintre români consideră că primarul ar trebui ales într-un singur tur de scrutin, potrivit unui sondaj Avangarde, care vizează administrația locală, realizat la comanda UNCJR. 

Întrebați dacă primarul ar trebui să fie ales prin vot direct, 53% dintre cei chestionați consideră că acesta ar trebui ales dintr-un singur tur, în timp ce 30% cred că primarul ar trebui să fie ales în două tururi. 16% dintre respondenți s-au arătat indiferenți față de subiect, iar 1% nu au știu/nu au răspuns la întrebare.

În ceea ce privește modalitatea de alegere a edililor în actuala legislație electorală, 53% au răspuns că aceasta este în două tururi de scrutin, 28% — într-un singur tur, 19% — nu știu.

Potrivit sondajului, 69% dintre cei chestionați consideră că președintele Consiliului Județean ar trebui ales prin vot direct, 11% susțin că acesta ar trebui ales de consilierii județeni, în timp ce 7% spun că ar trebui numit de Guvern. 13% dintre cei intervievați nu au știut sau nu au răspuns la întrebare.

Cercetarea a fost realizată în perioada 14 — 26 aprilie, pe un eșantion de 1.000 de persoane de 18 ani și peste. Tipul eșantionului: probabilist, stratificat. Metoda de culegere a datelor: față-în-față cu respondentul, la domiciliul acestuia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri politice » Peste 50% dintre români cred că primarul ar trebui ales într-un singur tur