Antena Meniu Search
x

De ce să alegi o pompă de căldură în locul centralei pe gaz, cu lemne sau electrică, dacă stai la casă?

Construcția unei case este un proces complex care implică nu doar aspectul financiar, cât și o serie de decizii importante.

- pexels.com

Construcția unei case este un proces complex care implică nu doar aspectul financiar, cât și o serie de decizii importante. Confortul termic este bineînțeles un aspect esențial, iar când vine vorba de căldura la casă sunt luate în considerare centralele clasice care fucționează cu combustibil solid, gazos sau pe bază de electricitate.

Tehnologia avansează, este important să fim deschiși la soluții noi. Pompele de căldura sunt în străinătate o realitate bine încetățenită, deja cu vechime. Foarte cunoscute în alte țări, încurajate de stat și subvenționate, pompele de căldura sunt în România încă o necunoscuta pentru multi dintre noi.

Află cum poate utilizarea pompelor de caldură să fie o alegere net superioară față de centrala pe gaz, pe lemne sau electrică, dacă stai la casă.

Ce este o pompă de căldură?

Așa cum știm principiul de funcționare al centralelor pe gaz, cu lemne sau electrice, primul pas foarte important este să fie cunoscute pompele de căldură. Ce sunt ele și ce fac pentru confortul casei?

Pompele de căldură cu cel mai mare succes de utilizare sunt pompele geotermale, cunoscute și sub denumirea de pompe de căldură sol-apă. Mai există și pompe de căldura aer-apă sau apă-apă.

Pompele de căldură geotermale, așa cum și numele o spune, utilizează energia stocată în pământ. Deci foarte important de punctat încă de la început este faptul că pompa de căldură sol-apă furnizează căldura în casă, pe baza energiei regenerabile, deci acest lucru înseamnă costuri extrem de reduse cu plata facturilor și protejarea mediului (lipsa emisiilor de noxe).

Cum funcționează o pompă de căldură?

O pompă de căldură are în componență trei aspecte: 1. forajele (cu sonde verticale sau orizonatale); 2. pompa de căldură (amplasată în camera tehnică sau în orice loc din casă, nu exista restricții) și 3. sistemul de încălzire din casă (calorifere, încălzire prin pardoseală).

Pompa de caldură geotermală transferă caldură din pământ spre casă. Există un schimb termic între cele 3 componente mai sus menționate. Acest proces are loc cu ajutorul unui agent termic format din apă și glicoli.

Foarte important, pompa de căldură asigură încălzirea pe timpul iernii, dar și răcirea casei pe timpul verii (atunci când ciclul se inversează), plus apă caldă menajeră.

De ce să alegi pompele de caldură în locul uneia pe lemne, gaz sau electrică?

Pompa de căldură geotermală folosește energia înmagazinată în pământ sub formă de căldură, deci o sursă naturală inepuizabilă, spre deosebire de centrala pe gaz sau pe lemne. Acest lucru înseamnă că este cea mai economică sursă de încălzire. Facturile tale vor fi mult scăzute. Ține cont că prețul gazului nu rămâne același, prin urmare scumpirea acestuia va însemna și costuri mărite cu centrala pe gaze. Cu o pompă de căldura nu depinzi de furnizorul de gaz metan și nici nu ești îngrădit de necesarul termic redus al unei centrale electrice.

În al doilea rând trebuie menționat confortul sporit pe care ți-l oferă o pompă de căldură. Ai un singur sistem atât pentru încălzire, dar și pentru răcirea casei (deci aparatele de aer condiționat montate pe pereți nu vor mai fi necesare). Nu ai nevoie de spațiu de depozitare pentru peleți, lemne, nu trebuie să faci nicio curățare, pompele de căldură nu au nevoie de verificări periodice, revizii sau supraveghere atentă, deci nu prezintă risc de explozie sau alt pericol.

Nu în ultimul rând, un aspect foarte important este cel al protecției mediului înconjurător. Pompele de căldură încurajează așadar reducerea emisiilor de dioxid de carbon, reducerea consumului și a importului de gaze.

Pompele de căldură sunt o investiție financiară mai costisitoare, deci nu intră în discuție comparația cu achiziția centralelor pe gaz, electrice, pe lemne. Dar, foarte important de subliniat, această investiție se amortizează în câțiva ani datorită facturilor scăzute (de 4-5 ori mai mici).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » De ce să alegi o pompă de căldură în locul centralei pe gaz, cu lemne sau electrică, dacă stai la casă?