Antena Meniu Search
x

Premierul Dăncilă, vizită la Varşovia. Mesajul transmis de şeful guvernului polonez: 'Susţinem aderarea României la Schengen'

Premierul Poloniei a afirmat, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Viorica Dăncilă, la Varşovia, că Munţii Carpaţi nu trebuie să despartă Polonia de România, ci să devină “o punte de legătură”, subliniind importanţa infrastructurii.

Premierul Dăncilă, întâlnire cu omologul său polonez la Varşovia
Premierul Dăncilă, întâlnire cu omologul său polonez la Varşovia - Gov.ro

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a afirmat, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Viorica Dăncilă, la Varşovia, că Munţii Carpaţi nu trebuie să despartă Polonia de România, ci să devină “o punte de legătură”, subliniind importanţa infrastructurii. La rândul său, premierul Dăncilă a spus că vecinătatea estică e o temă de interes comun pentru cele două state şi l-a invitat pe premierul polonez în România, în cadrul următoarei consultări interguvernamentale.

“Mă bucur foarte mult că s-a ajuns la această întâlnire interguvernamentală, aici, la Varşovia, cu o delegaţie extinsă din România. Este un moment de cotitură. Am căzut de acord asupra unor mai multe poziţii şi teme. Colaborarea polono-română se desfăşoară în condiţii extrem de pozitive de mai mulţi ani. Aş dori să subliniez dimensiunea Carpaţilor. Munţii din această parte a Europei nu trebuie să ne despartă, ci să devină o punte de legătură, de aceea sunt foarte importante legăturile din domeniul infrastructurii în care Guvernul Dreptate şi Adevăr îmi confirmă realizarea, în anii următori, a proiectului Via Carpatica. Prin această dimensiune central-europeană dorim să construim o puternică Uniune Europeană”, a declarat premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki.

Acesta a afirmat că România este un partener de bază al Poloniei în privinţa colaborării economice comerciale, în domeniul apărării, culturii şi politicii europene.

“România reprezintă pentru Polonia unul dintre partenerii noştri de bază atât în ceea ce priveşte colaborarea economică comercială, dar şi în ceea ce priveşte politica de apărare, culturală, precum şi în politica europeană, în sensul larg al cuvântului. Polonia susţine aderarea României la zona Schengen, dar ceea ce trebuie să subliniez astăzi  cu putere este faptul că noi organizăm colaborarea întregii Europe Centrale într-o cooperare apropiată cu România în ceea ce priveşte problemele europene”, a mai spus Morawiecki.

Premierul Viorica Dăncilă a spus că astăzi au fost inaugurate primele consultări interguvernamentale din istoria relaţiei dintre România şi Polonia, iar ambele state îşi celebrează Centenarele naţionale – Marea Unire în România şi redobândirea independenţei în Polonia.

De asemenea, spune Dăncilă, vecinătatea estică este o temă de interes comun pentru România şi Polonia şi l-a invitat pe premierul polonez la Bucureşti, în cadrul următoarei consultări interguvernamentale.

“Am inaugurat astăzi primele consultări interguvernamentale din istoria relaţiilor noastre. (…) Anul acesta, vecinătatea estică este iarăşi o temă de interes comun, ca şi zona Balcanilor de Est. Rămânem ferm angajaţi în promovarea unei perspective europene pentru ţările din vecinătatea noastră. Sunt foarte multe lucruri care ne apropie în legătură cu agenda noastră europeană, dar şi cu alte teme internaţionale. L-am invitat deja pe domnul prim-ministru să viziteze România şi să organizăm la Bucureşti următoarea sesiune a consultărilor interguvernamentale”, a adăugat Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă, alături de mai mulţi miniştri, participă vineri, la Varşovia, la primele consultări interguvernamentale România-Polonia din istoria relaţiei bilaterale, potrivit Executivului. 

Din delegaţia română fac parte, alături de Viorica Dăncilă, Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Carmen Dan, ministrul Afacerilor interne, Teodor Meleşcanu, ministrul afacerilor externe, Mihai Fifor, ministrul apărării naţionale, Petre Daea, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, George Ivaşcu, ministrul culturii şi identităţii naţionale, Bogdan Gheorghe Trif, ministrul turismului, Natalia Intotero, ministrul pentru românii de pretutindeni şi Ioana-Andreea Lambru, secretar general al Guvernului României. 

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Premierul Dăncilă, vizită la Varşovia. Mesajul transmis de şeful guvernului polonez: 'Susţinem aderarea României la Schengen'