Antena Meniu Search
x

Primarii Bucureștiului după Revoluția din 1989. Oamenii care au schimbat fața Capitalei

Primăria Capitalei a reprezentant dintotdeauna o miză pentru toate partidele politice intrate în cursa electorală, cu atât mai mult cu cât istoria a arătat că un astfel de mandat poate fi o rampă de lansare uriașă pentru politicieni.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 25.09.2020, 19:55

Primarii Bucureștiului după Revoluția din 1989. Oamenii care au schimbat fața Capitalei
Primarii Bucureștiului după Revoluția din 1989. Oamenii care au schimbat fața Capitalei - Hepta/Inquamphotos / Marin Raica/ Mediafax Foto
  • Bucureștenii ies la vot din nou, pe 27 septembrie, să-și aleagă primarul pentru următorii patru ani.
  • Puțini își mai amintesc de foștii edili care au condus Capitala când România încă descoperea cum să trăiască liber.

Traian Băsescu, care a devenit președintele României după două mandate la Primăria Capitalei, sau Victor Ciorbea, care a lăsat Primăria pentru Palatul Victoria, sunt cele mai elocvente exemple.

Iată un mic istoric al celor care s-au perindat pe la Primăria Capitalei în ultimii 30 de ani.

Primarii Frontului Salvării Naționale

- FSN - Dan Predescu (medic, cercetător) ianuarie - iulie 1990; Ştefan Ciurel (inginer constructor): iulie - noiembrie 1990; Viorel Oproiu (inginer): noiembrie 1990 - septembrie 1991; Doru Viorel Pană (politician): septembrie 1991 - februarie 1992;

De la Revoluție și până în februarie 1992, când a avut loc primul tur de scrutin pentru Primăria Capitalei, la cârma Bucureștiului au fost desemnați patru primari, toți membri ai Frontului Salvării Naționale.

Primul dintre ei, Dan Predescu, a luat în primire Primăria București pe 21 ianuarie 1990. La acea vreme, el era cercetător la Institutul de biologie şi patologie celulară, meserie la care s-a întors după doar șapte luni în fruntea primăriei.

După demitere, Dan Predescu a plecat din România și s-a stabilit în SUA, unde a ajuns profesor la Universitatea Rush, în departamentul de medicină internă.

Predescu a rămas în istoria recentă cu o afirmație făcută la adresa manifestanților care continuau să iasă în Piața Universității. Întrebat de un jurnalist dacă a avut curajul să meargă printre ei, în Piață, Dan Predescu a răspuns că ”nu cunoaște” sentimentul de frică, însă nici nu este ”un curajos” și că a încercat să aibă un dialog cu ei, însă i-a fost imposibil din cauză că ”unii dintre ei nu prezintă o stabilitate psihică normală”.

Dintre cei patru primari desemnați pentru București, mandatul cel mai lung l-a avut inginerul Viorel Oproiu (noiembrie 1990 - septembrie 1991). Oproiu s-a întâlnit cu președintele României, Ion iliescu, pe 22 martie 1991, iar printre concluziile trase în urma discuţiilor s-a numărat nevoia colaborării mai strânse între primarii de sector şi cel general.

Crin Halaicu - PNL

-PNL - Crin Halaicu (inginer constructor): februarie 1992 - iunie 1996. Este, de fapt, primul primar ales pe care l-a avut Bucureștiul după Revoluție.

33 de candidați au intrat în cursa electorală pentru Primăria București, pe 9 februarie 1992, iar câștigător a ieșit reprezentantul Convenţiei Democratice, Crin Halaicu, cu 45,64% din voturi, pe al doilea loc situându-se candidatul FSN, Cazimir Ionescu, cu 31,45% din voturile valabil exprimate.

Victor Ciorbea - PNȚCD

- PNȚCD - Victor Ciorbea (jurist): iunie 1996 - martie 1998. A devenit primarul Capitalei cu 56,74% din voturile valabil exprimate, învingându-l astfel pe contracandidatul său, Ilie Năstase (PDSR), căruia i-au revenit 43,26% din sufragii.

Victor Ciorbea a lăsat primăria la câteva luni de la câștigarea alegerilor pentru a fi numit în funcția de prim-ministru al României. Pe 12 decembrie 1996, Ciorbea a depus jurământul în faţa preşedintelui României, Emil Constantinescu, și a devenit premierul României.

În locul lui Victor Ciorbea la primărie a fost numit Viorel Lis, primar interimar. În legătură cu dubla calitate a lui Victor Ciorbea de primar general al Capitalei şi de prim-ministru al României s-au iscat numeroase polemici şi dezbateri juridice şi constituţionale. 

Viorel Lis - CDR

- CDR - Viorel Lis (politician): noiembrie 1998 - iunie 2000. Inițial, el a fost numit primar interimar, după demisia lui Victor Ciorbea de la Primărie, până în noiembrie 1998.

Viorel Lis a devenit primar general în București după alegerile partiale din noiembrie 1998. Analiștii politici susțin că absenteismul ridicat la vot al bucurestenilor l-a ajutat pe Lis să ajungă primar.

Primul tur, de pe 25 octombrie 1998, a fost invalidat pentru ca numai un procent de 34,30% dintre bucuresteni s-a prezentat la vot, pentru validarea scrutinului fiind nevoie de prezența a jumătate plus unu din cetățenii înscriși pe listele electorale.

Pe 1 noiembrie s-a repetat primul tur de scrutin, însă situatia nu s-a tranșat, deoarece niciunul dintre competitori nu a obținut mai mult de 50%.

La 10 noiembrie 1998, Biroul Electoral Central a dat câştig de cauză candidatului Viorel Lis, după analizarea proceselor verbale şi numărarea unor voturi anulate. Astfel, cu 329.620 voturi favorabile valabil exprimate, Viorel Lis a reuşit să devină primarul general ales al Capitalei până în anul 2000. În procente, Viorel Lis a obţinut 50,5% din voturi, în comparaţie cu candidatul situat pe locul doi, Sorin Oprescu din partea PDSR, care a primit 322.825 voturi, adică 49,5%.

Traian Băsescu - Partidul Democrat

- PD - Traian Băsescu (comandant de navă): iunie 2000 - iunie 2004; iunie - decembrie 2004.

Traian Băsescu a ajuns primarul Capitalei după o luptă strânsă din care a ieșit favorit la limită, în fața lui Sorin Oprescu. Băsescu a obţinut primul mandat de primar general al Capitalei în urma celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din 18 iunie 2000. A obținut 50,69% din voturi, la foarte mică distanţă de Sorin Oprescu, candidatul PDSR, care a obţinut 49,31%. 

Asta deși sondajele de la acea vreme îl dădeau pe Sorin Oprescu favorit.

Pe 6 iunie 2004, Traian Băsescu a obținut cel de-al doilea mandat la Primăria București, după ce a candidat din partea Alianţei Dreptate şi Adevăr PNL-PD și a obținut 417.153 de voturi valabil exprimate (54,95%).

Mandatele lui Traian Basescu la Primaria Capitalei au fost marcate de scandaluri și tensiuni cu Consiliul General care nu avea aceeasi culoare politica și, spunea el, "nu-l lasă pe primar să facă treabă".

"Singur fac mult. Cu un Consiliu fac totul", spunea Băsescu.

Traian Băsescu a demolat chioșcuri și a adunat câinii comunitari de pe străzi, lucru care i-a nemulțumit pe mulți.

După ce a câștigat al doilea mandat, Băsescu a lăsat Primăria Capitalei pentru Palatul Cotroceni, devenind președintele României timp de 10 ani. 

Acum, la alegerile locale din 2020, Traian Băsescu a intrat din nou în cursa pentru funcția de primar general al Capitalei, din partea PMP. 

Răzvan Gheorghe Murgeanu - PD - interimar

- PD - Răzvan Gheorghe Murgeanu (inginer):  decembrie 2004 - aprilie 2005. A fost primar interimar pentru perioadă scurtă de timp, după plecarea lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni.

Răzvan Murgeanu a fost de altfel singura propunere pentru preluarea atribuţiilor de primar general, care a venit din partea unui consilier municipal din partea Alianţei PNL-PD.

Adriean Videanu - Partidul Democrat-Liberal

- PD-L - Adriean Videanu (inginer): aprilie 2005 - iunie 2008. 

Adriean Videanu a devenit primar al Municipiului Bucureşti, după ce a câştigat din primul tur scrutinul ce a avut loc pe 3 aprilie 2005.

El a obținut atunci 53,01% din voturile valabil exprimate iar principalul sau contracandidat, Marian Vanghelie, 29,55%, urmat de Cristian Popescu (Piedone) (PBND) cu 8,71%.

Videanu a rămas în memoria bucureștenilor ca fiind ”primarul bordură”, după ce a schimbat bordurile de beton din oras cu unele de granit. 

Scandalul cu bordurile a aparut in principal din cauza faptului ca Videanu era actionar la Titan Mar, firma care vindea printre altele si borduri de granit. 

Sorin Oprescu - independent / PSD

- Sorin Oprescu (medic chirurg): iunie 2008 - septembrie 2015. A treia oară a fost cu noroc pentru Sorin Oprescu, care a reușit să obțină funcția de primar general al Capitalei la alegerile din 2008. 

După ce a pierdut în fața lui Viorel Lis și a lui Traian Băsescu, Sorin Oprescu câștigă Primăria Capitalei, susținut de PSD, deși se proclamase independent.

Bucureștenii își amintesc și acum dezbaterea televizată la care Sorin Oprescu l-a dominat pe Vasile Blaga, candidatul PD-ului. În timp ce Oprescu vorbea de autostrăzi suspendate și de lucruri mărețe pentru București, Vasile Blaga tăcea superior. 

”Nimeni n-a afirmat, domnu Blaga, că o duc pe diametru! O duc pe rază!”, spunea Sorin Oprescu, vorbind despre proiectele sale de infrastructură.

Sorin Oprescu a primit în turul al doilea 315.981 de voturi (56,55%), iar candidatul PD-L, Vasile Blaga, 242.760 de voturi (43,45%).

A avut două mandate. Însă, în septembrie 2015, a fost suspendat din funcție ca urmare a unui dosar deschis de DNA pentru corupție. 

Gabriela Firea - PSD

- PSD - Gabriela Firea (jurnalist): iunie 2016 - prezent. Gabriela Firea a devenit, la 43 de ani, prima femeie primar a Bucureştiului, câştigând alegerile locale din 2016 la mare distanță de cel de-al doilea clasat, Nicușor Dan, de la USB.

În mandatul Gabrielei Firea la Primăria Capitalei s-au făcut achiziții pentru transportul public și s-au consolidat clădiri și fațade, însă au existat și numeroase controverse privind înființarea a 22 de companii municipale și i-au fost aduse reproșuri pentru avariile de la rețeaua de termoficare. 

Acum, la alegerile locale din 2020, Gabriela Firea candidează pentru al doilea mandat împotriva a doi adversari cu susținere politică puternică: Nicușor Dan și Traian Băsescu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Alegeri locale 2020 » Primarii Bucureștiului după Revoluția din 1989. Oamenii care au schimbat fața Capitalei